StoryEditorOCM
ŽupanijaUsred toplinskog vala

Kninska naselja ostala bez vode. Na raspolaganju im je samo jedna cisterna, ali vatrogasci zbog požara imaju posla preko glave

Piše Šibenski.hr
15. kolovoza 2024. - 18:18

 

Stanovnici kninskih naselja Žagrović i Ljubač i ove su godine usred toplinskog vala ostali bez pitke vode. Mjesta, kako je poznato, nisu spojena na vodovodnu mrežu te im se pitka voda dostavlja cisternama. No, zbog nedavnog velikog požara u zaleđu ostali su i bez te cisterne. Naime, cisterna JVP Knin ta tom je požarištu bila angažirana cijelo vrijeme, pa su kninska sela koja nemaju vodovodnu mrežu ostala bez pitke vode, javlja  Hrvatski radio Radio Knin.

-Mi smo samo posrednici - kazao je direktor kninskog Komunalnog poduzeća Drago Mihaljević.

O rasporedu isporuke vode brine JVP Knin, a to je vatrogascima dodatno opterećenje u ljetnim mjesecima. Do kraja tjedna trebali vvodu donijeti svima koji su sada na listi čekanja. Jedina cisterna koju imaju na raspolaganju svakodnevno pojačano vozi, što je veliko opterećenje za vozilo, pa kninski vatrogasci svakodnevno strepe i od kvara.

image

 

Ilustracija

Tonci Plazibat/Cropix/Cropix

Tamara Orlović Babić iz Ljupča sjeća se kako su prije nekoliko godina, usred ljeta, desetak dana bili bez pitke vode. Ove godine, zbog povećanog broja zahtjeva, u toj se situaciji našla obitelj Željke Zelenike iz Žagrovića.

No trajno rješenje problema bilo bi spajanje kninskih sela na vodovodnu mrežu. Za Vrbnik je u tijeku javna nabava, a tek nakon što završe radovi na tom području, mreža se može širiti i na Ljubač, kazao je direktor Komunalnog Drago Mihaljević te dodao da se radi na dokumentaciji. Postoji idejno rješenje i za Žagrović, no nisu osigurana financijska sredstva. Postaji i koncepcijsko rješenje za Polaču, a opskrba mjesta Oćestovo trebala bi ići preko Ervenika.

image

Stanovnicima sela Ljubač u okolici Knina vodu su prije šest godina nosili pripadnici Oruzanih snaga RH 

Niksa Stipanicev/Cropix

No, o datumima i godinama teško je govoriti pa bi još dugo stanovnici kninskih sela mogli računati na vatrogasne cisterne. A vatrogascima, uz napore na požarištima i drugim terenima, ostaje i obveza isporuke vode. Dodatno vozilo dobit će sljedeće godine, najavio je zapovjednik JVP Knin Miran Marelja za Radio Knin.

U slučajevima u kojima vatrogasci zbog preopterećenosti ne stignu na vrijeme isporučiti vodu, Grad Knin angažira Hrvatsku vojsku, što su ovoga kolovoza propustili učiniti.

 

28. rujan 2024 17:10