StoryEditorOCM
ŽupanijaONI NE STAJU

Kninjanin Katarino s prijateljima je u dva navrata organizirao pomoć za Petrinju: Dirnula me slika djevojčice koja sama spava na livadi...

Piše Vjera Zorić
6. siječnja 2021. - 12:39

Po drugi put dugogodišnji voloner Katarino Savčić organizira pomoć u stradala područja u Sisačko-moslavačkoj županiji. Odmah nakon prvog vala potresa napunio je kombi osnovnim namirnicama, odjećom i dekama te se zaputio s nekoliko prijatelja u stradala područja. Obišli su Glinu, Petrinju i sva okolna sela stradala u potresu.

- Kad se ovako nešto dogodi normalno je da čovjek pomogne, jer nikad ne znate u kakvoj se situaciji jednog dana možete naći. Dirnula me slika jedne djevojčice koja spava na livadi na jednom madracu, s obzirom da i sam imam dijete odmah sam morao nešto poduzeti i krenuti na put. Hranu i sve ostalo što smo nosili sa sobom smo dijelili putem kome je bilo potrebno, kaže nam volonter Savčić.

Put im je protekao poprilično teško od magle, loše ceste dok ih je nazad uhvatio i snijeg ali im ništa nije bilo teško, a u Knin su se vratili sretni i ispunjeni jer su jedan dio sebe dali unesrećenima.

Nakon toga brzo su organizirali ponovni polazak u Petrinju i sigurno će još koji put ići. Trenutno se nalaze u Petrinji, prespavali su u kombiju i raznose grijalice, plinske boce i ono što je ljudima najpotrebnije.

-U ovom trenutku hrane i odjeće imaju i viška. Nosili smo električnu peć jednom čovjeku koji je zaplakao kad nas je vidio. Cijela kuća mu je razrušena a ima jedno dijete s poteškoćama u razvoju, teško je to gledati, govori Savčić. Kad vidite te silne ruševine, starije ljude, djecu ne možete ostati ravnodušni. Kad vidite da ljudi spavaju vani i da se boje vratiti u kuću iako bi neki i mogli, kad vidite taj strah to je jako tužno, kaže Savčić. Svaka čast običnim malim ljudima koji su spasili cijelu situaciju i dalje ju spašavaju. Volio bi da smo uvijek ovako složni i aktivi a ne samo kad nas nešto zadesi, poručuje Savčić.

19. travanj 2024 02:42