StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Je li u HDZ-u već sve dogovoreno: Rakić kandidat za župana, a Burić saborski zastupnik?

Piše Zdravko Pilić
12. ožujka 2023. - 16:05

Visibabe i ljubičice vjesnici su proljeća, a vjesnici izbora su – vodovodi! Čim počne priča o njima, znači da je vrag odnio šalu i da se s mirnodopskog prešlo na borbeni režim djelovanja, što uključuje i stavljanje svih postrojbi u režim povećane bojeve gotovosti.

Prvi koji se dižu u obilazak položaja je cijevna artiljerija, odnosno vodovodi i odvodnje, ovisno tko što nema i što je kome hitnije. Ovima uz more, bitnija je odvodnja, kao primjerice Zatonu, a onima koji su u brdu, koji su još na gusternama, kao što je primjerice Lepenica i Vrsno, njima je bitnija voda. Za razvoj ruralnog turizma. Pa su se onda u obilazak prve crte na izborima otputili gradonačelnik dr. Željko Burić i šef gradskog HDZ-a Paško Rakić, a sa sobom su poveli i direktora "Vodovoda i odvodnje" Damira Martinovića.

Kako ne bi poslije bilo "nisam znao", "nisam čuo", "nisam ja to tako razumio"! A i da ga upoznaju gore na licu mjesta s predsjednikom Mjesnog odbora Vrsno, Tomislavom Budimirom, isto tako HDZ-ovcem, čija je lista za MO bila jedina na mjesnim izborima koja je istaknula kandidaturu prije četiri godine, u travnju 2019. godine.

Neće ni njemu škoditi dolazak visokih gostiju iz Šibenika, jer su novi izbori za MO taman pred vratima, ove su godine, također u travnju, pa najava o gradnji vodovodne mreže koju je Vrsno sanjalo desetljećima stiže baš u pravo vrijeme.

Ajte vi, doću ja

A kad se već ide u goste, onda je s Martinovićem, koji je najavio da će se u vodu za Vrsno uložiti 600 tisuća eura, koji će se povući iz Programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. – 2026., u Vrsno otišao i Ante Nakić, agilni pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti.

Da i on vidi može li se što i kako pomoći Vrsnom s nekim sitnijim komunalnim zahvatima. Jer, svaka mala naprid gura. I svaki glas koji ti se javi na izbornu nedilju da ga pitaš "kako stojimo" i "jesu li svi naši izišli" je zlata vridan. To je vojska s kojom HDZ – sve izbore od devedesetih na ovamo dobiva. Jer, kako i koliko god je važna pješadija na terenu, toliko je važno i vodstvo, u koje trupe u rovovima imaju povjerenja da će ih voditi do sigurne pobjede. I koji će ih nadahnuti da u tu odsudnu svetu nedilju – a i prije nje – daju sve od sebe.

Onaj koji, što bi rekao Zdravko Mamić, misleći na Gocu Jurića, zasuče rukave i viče još u tunelu "Aaaaajmo", a ne "Ajte vi, doću ja." Ili "Eto mene odma za vama!".

Zato su se u šibensko-kninskom HDZ-u ovih dana intenzivirali razgovori o tome tko bi mogao biti novi kandidat za župana, tko bi mogao biti prvi na listi za Sabor. Sve to ovisi jedno o drugom. Vremena više nema za gubljenje. Krajnji je trenutak. Marko Jelić je već s prvim danima nove godine krenuo u medijsku ofenzivu, pa je nakon Plenkovićeva nedavna boravka u Šibeniku, na obilježavanju 33. obljetnice utemeljenja šibensko-kninskog HDZ-a, krenula i kombinatorika.

Dopuna Krune Katičića

Prema jednoj od tih kombinacija, Paško Rakić, predsjednik Gradskog odbora HDZ-a suglasan je s tim da na novim lokalnim izborima bude kandidat za župana, a da akonto toga, dr. Željko Burić, dosadašnji šibenski gradonačelnik, bude kandidat za saborskog zastupnika. I da nosi listu HDZ-a za nacionalne izbore u našoj izbornoj jedinici, u kojoj će mu jedan od protukandidata biti i dosadašnji župan Marko Jelić, koji bi trebao nositi listu koja bi za parlamentarne izbore okupljala lokalne čelnike. Ljude koji uspješno vode svoje gradove i općine.

Željko Burić bi im u tom kontekstu mogao jako dobro parirati, jer ako je o uspjehu riječ, ni jedan od njih ne može se nositi s javnom percepcijom o uspjehu kakvu zadnjih godina uživa grad Šibenik.

Kako je Burić ujedno i predsjednik županijskog, a Rakić šibenskog HDZ-a, reklo bi se da je ova kombinacija gotova stvar, no ne mora baš biti tako. Jer treba još pričekati što će na ovo reći središnjica. Možda oni imaju i neku svoju kombinaciju. Ili dopunu. Kao što su imali i na program 33. obljetnice. Za koju je, kako barem ovih dana pričaju upućeni, bilo u Šibeniku predviđeno da govore, pored Plenkovića, samo Burić i Rakić.

A onda je odozgo vraćeno, vjerojatno od tajnika Krunoslava Katičića, da bi bilo dobro da govore još i ministar Ivan Malenica i Ivica Bratić u ime utemeljitelja stranke. Tako je i bilo, jer se zna da ono što govori Katičić kao da je rekao Plenki. Tko zna, možda oni odozgor budu i na ovu već spomenutu kombinaciju Burić – Rakić imali kakvu dopunu, rošadu ili izmjenu. S Maleničinim ili nekim drugim imenom.

19. travanj 2024 11:43