StoryEditorOCM
ŽupanijaNa bolničkom liječenju

Episkop dalmatinski Nikodim zarazio se koronavirusom, ima blaže simptome

Piše Šibenski.hr
6. ožujka 2021. - 10:04

Episkop dalmatinski Nikodim zaražen je koronavirusom i trenutno se nalazi na liječenju u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu, saznaje portal Nova.rs.

Kako javljaju, vladika Nikodim testirao se istog trenutka kad je osjetio prve simptome bolesti covid-19. Iako ima blaže simptome, odlučeno je da episkop dalmatinski ostane u beogradskom KBC-u kako bi liječnici pratili njegovo zdravstveno stanje.

Nikodim je, podsjetimo, najmlađi episkop u Srpskoj pravoslavnoj  crkvi. Rođen je u Zadru u travnju 1981. U osnovnu školu krenuo je u Zadru, nastavio u Benkovcu, a 1991. nakon početka Domovinskog rata zajedno s roditeljima i sestrom otišao je u Srbiju. Školu završava u Jagodini, a on i sestra u tom razdoblju ostaju bez roditelja. Zajedno sa sestrom, prema njegovoj biografiji, odrastao je uz svog strica Nenada Kosovića, benkovačkog profesora i prevoditelja s ruskog jezika.

Kada je 2 000. godine Fotije imenovan episkopom u Dalmaciji, zajedno s njim u Šibenik jestigao i Nikodim. Zatim odlazi u Grčku, gdje je 2009. godine diplomirao na Bogoslovnom fakultetu Aristotelova sveučilišta u Solunu, da bi ga put dalje odveo u Rim. Tamo jena postdiplomskom studiju na Pontifikalnom istočnom institutu 2012. godine obranio magistarsku tezu iz kanonskog prava s temom “Zalog vjere u pravoslavnoj teologiji i rimokatoličkoj teologiji”. Od 2012. je doktorand na Fakultetu za kanonsko pravo na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Iste godine Fotije ga je postavio na dužnost upravitelja manastira Krka.

24. travanj 2024 15:25