StoryEditorOCM
ŽupanijaNjemu je kriv ljudski faktor

Direktor Hrvatskih cesta Josip Škorić tvrdi: Sve prometne nesreće na vodičkoj zaobilaznici uzrokovane su prebrzom vožnjom!

17. lipnja 2017. - 16:43

Od 17. svibnja, kada je otvorena vodička zaobilaznica, dogodilo se pet prometnih nesreća. Ni u jednoj od nesreća, međutim, uzrok nije bilo stanje ceste već isključivo ljudski faktor, odnosno neprilagođena brzina. Zbog toga će se na tom dijelu ceste D-8 predložiti niz mjera kojima će se utjecati na dodatno smanjenje brzine, od postavke stacionirane kamere za kontrolu brzine, pojačanih policijskih ophodnji te ophodnji službi za održavanje prometnica, osobito u najfrekventnijem razdoblju, vikendima i tijekom ljetne sezone, dodatne montaže dinamičke signalizacije koja će upozoravati na dolazak vozila na raskrižja, do modifikacije semafora produljenjem intervala zelenog svjetla iz sporednog pravca i dodatkom prijelaznog treperavog zelenog svijetla.

Najavio je to Josip Škorić, direktor Hrvatskih cesta nakon sastanka sa šibensko-kninskim županom Goranom Paukom, vodičkom gradonačelnicom Nelkom Tomić, načelnikom PU šibensko-kninske Ivicom Kostanićem te predstavnicima njihovih resornih službi.

Neposredan povod sastanka bila je posljednja prometna nesreća na najpreglednijem dijelu zaobilaznice u kojoj su smrtno stradale dvije osobe, a toliki broj nesreća u kratkom razdoblju se, po Škorićevim riječima ne može ignorirati unatoč tome što nisu uzrokovane stanjem prometnice.

Direktor HC-a je odlučno odbacio tvrdnje s kojima se špekulira u javnosti da se s otvorenjem zaobilaznice žurilo zbog lokalnih izbora.
- Strašno mi je žao što se jedan tako vrijedan objekt politizira. Ni u čemu se nije žurilo. Cesta je napravljena i otvorena legalno. Ima sve potrebne papire. Uporabna dozvola jest privremena ali ne zbog tehničkih nedostataka ceste. U pitanju je forma koju je Ministarstvo graditeljstva uvelo jer je konačna uporabna dozvola u imovinsko-pravnom postupku po zakonu uvjetovana formiranjem jedinstvene katastarske čestice. Samo je to razlog privremenosti. Kao odgovorna osoba u Hrvatskim cestama odbacujem bilo kakvu mogućnost da je zaobilaznica otvorena u predizborne svrhe- kazao je Škorić.

Vodička gradonačelnica Nelka Tomić, pak, izrazila je sućut obitelji žrtava prometne nesreće koja se dogodila na području njezina grada te obećala kako će se gradska uprava Vodica angažirati na preveniranju nesreća koje su najčešće uzrokovane prebrzom vožnjom, edukaciji građana i povećanju sigurnosti na svim prometnicama u skladu sa naputcima stručnjaka.

27. travanj 2024 15:30