StoryEditorOCM
ŽupanijaVremenska prognoza

Čeka nas još jedan vruć dan, temperatura zraka prijeći će 30 stupnjeva Celzijevih, a vruće i sprano bit će i sljedećih dana

Piše Šibenik.hr
20. lipnja 2021. - 08:33

Uglavnom sunčano je jutros na šibenskom području, a u 8 sati u Šibeniku je izmjereno već 26 stupnjeva Celzijevih. Pretežno sunčano bit će i do kraja dana, ali se u poslijepodnevnim satima očekuje malo naoblake.

Temperatura zraka danas će se popeti do 31 stupanj, a mora se kreće od 21 do 24 stupnja i bit će još toplije s obzirom na to da su pred nama vrući i sparni dani. 

Temperatura će idućih dana još više rasti zbog čega je na snazi i umjerena opasnost od toplinskog vala koji će obilježiti vrući i vrlo vrući dani te i tople noći i jutra, a potrajat će veći dio idućeg tjedna, javlja HRT.  Razlog je pritjecanje vrlo toplog zraka po visini s juga i jugozapada, odnosno iz sjeverne Afrike. 

Najviša dnevna temperatura u zemlji kretat će se oko 33 ili 34 stupnja. Poslijepodne uz slavonsko gorje postoji vrlo mala mogućnost za poneki pljusak. I u središnjoj Hrvatskoj prevladavat će sunčano i vruće, a ponegdje će i jutro biti toplo zbog čega je na snazi umjerena opasnost od toplinskog vala. Uz slab vjetar danju će, osim vrućine, mnogima smetati i sparina.

Vrućina će vladati i na zapadu zemlje, no ipak malo lakše podnošljiva jer će osvježenje uz obalu donositi vjetar s mora i može ga se potražiti i u moru, a u gorskoj Hrvatskoj u debelom hladu mnogobrojnih šuma. Popodne su samo rijetko u gorju mogući lokalni pljuskovi. 

I uz dalmatinsku obalu te na otocima uz obilje sunčanih sati danju će temperatura porasti na vrijednosti između 31 i 35 stupnjeva. Povremeno će puhati umjeren zapadnjak i jugozapadnjak pri ćemu će more biti malo valovito. Na jugu također pravi ljetni ugođaj - sunčano, ujuto toplo, a danju vruće uz najvišu temperaturu između 29 i čak 35 stupnjeva ponegdje u zaobalju.

Idućih dana s umjerenim jugozapadnjakom na kopno će doći još topliji zrak, te se vrhunac toplinskog vala očekuje sredinom tjedna.

U mnogim područjima Hrvatske dnevna temperatura bit će oko 35 stupnjeva, a i noći će biti sve toplije. I na Jadranu i jutarnja i dnevna temperatura još će rasti zbog čega je od ponedjeljka na snazi i umjerena opasnost od toplinskog vala. I dalje će prevladavati sunčano, u Dalmaciji i vedro, a zapuhat će umjeren jugoistočnjak, samo mjestimice prema otvorenom moru i umjereno jak. Dakle, vremenske prilike vjerojatno će mnoge mamiti na kupanje u moru čija je temperatura između 21 i 24 stupnja, a idućih dana još će malo porasti. 

19. travanj 2024 20:42