StoryEditorOCM
Županijadan grada skradina

Antonijo Brajković: Gradimo sportsku dvoranu vrijednu dva milijuna eura, a neće nas koštati ni lipe!

Piše Toni Veljača
3. listopada 2022. - 15:42

U povodu Dana grada Skradina te blagdana svetog Jeronima, njegova zaštitnika, razgovarali smo s gradonačelnikom Antonijem Brajkovićem. Proslava će se, tvrdi nam Brajković, zadržati u tradicionalnim okvirima. Nakon polaganja vijenaca na gradskom groblju za sve stradale u Domovinskom ratu, održat će se svečana misa, a potom i sjednica. Ove godine, napomenimo, ostvarena je i suradnja sa šibenskim muzejom, tako da će građani u prizemlju zgrade gradske uprave, imati priliku vidjeti sjajnu arheološku zbirku o kamenim epigrafskim spomenicima te uporabnim predmetima iz vremena antike.

– U suradnji s kolegama iz šibenskog muzeja, višim kustosom Tonijem Brajkovićem i ravnateljem Željkom Krnčevićem odlučili smo otvoriti ovu arheološku zbirku te svim posjetiteljima prezentirati jedan dio skradinske kulturne baštine. Mislim da je to sjajna stvar za grad, tako da je u planu tu arheološku zbirku otvoriti i tijekom sljedeće turističke sezone. Što se tiče ovog službenog dijela, na svečanoj sjednici ćemo napraviti rekapitulaciju svega onoga što je napravljeno u ovoj godini koja je, evo, skoro na izmaku – kazao je Brajković.

Napravljeno je mnogo

A napravljeno je doista mnogo. Neki projekti su u najavi, a neki, poput pristaništa za turističke brodove u sklopu kojeg je i stotinjak metara duga šetnica, pred samim završetkom.

– Pristanište Nacionalnog parka Krka je gotovo dovršeno. To je projekt koji je krenuo s gradnjom u pandemijskoj, 2021. godini. Radovi su zbog objektivnih razloga bili odgođeni za ovu godinu, to je sada pri kraju, čeka se još uporabna dozvola – ističe prvi čovjek Skradina.

Što se tiče šetnice uz buduće pristanište, i ona će uskoro zasjati u punom sjaju. Podsjetimo riječ je o projektu vrijednom oko 1,3 milijuna kuna, financiranom sredstvima Ministarstva mora, prometa i veza te Županije.

– Sljedećih 15 dana još će se odrađivati neki manji radovi, kao što su postavljanje koševa za otpad i klupa za sjedenje, a u sljedećih mjesec dana, uz buduće pristanište, očekujemo da će biti gotova i spomenuta šetnica – kazao je Brajković.

Uz buduće pristanište za turističke brodove, Grad ima u planu izgradnju i komunalne luke, koja će biti namijenjena lokalnom stanovništvu. Riječ je, naravno, o projektu Mala jaruga, za koji je u suradnji s Lučkom upravom Šibensko-kninske županije, pokrenut proces nabave radova. Realizacijom ovog kapitalnog infrastrukturnog projekta Grada Skradina, izgradit će se obala u dužini 130 metara i urediti 36 vezova za siguran privez manjih plovila lokalnog stanovništva.

image

’Optimizam je prisutan i kada je riječ o ponajvećoj skradinskoj atrakciji, utvrdi Turina. U planu je kompletna obnova, po uzoru na šibenske, te izgradnja prezentacijskog centra’

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

– Vrijednost radova je pet milijuna kuna s uključenim PDV-om, a projekt u potpunosti financira županijska Lučka uprava. To područje je trenutno neadekvatno i bilo je krajnje vrijeme da se ono uredi na ovaj način. Mogu reći da će građani, napokon, u 2023. godini dobiti jednu uređenu komunalnu luku, primjerenu za smještaj svojih brodica – naglasio je Brajković.

Osim brodica, na red će doći pješaci, biciklisti te ostali sudionici u prometu. Naime, Hrvatske ceste, koje su partner Gradu Skradinu u projektu, pokrenule su proces javne nabave radova za projekt izgradnje fekalne kanalizacije te izvanredno održavanje državne ceste od gradskog parka do ulaza u Nacionalni park Krka.

Ovim projektom, uz tu relaciju, dogradit će se pješačko-biciklistička staza te rekonstruirati most Rivina jaruga što će uvelike poboljšati razinu sigurnosti u prometu.

Turistička atrakcija

– Projekt je vrijedan 13,75 milijuna kuna, gotovo koliko i cijeli proračun Grada, tako da ga bez pomoći Hrvatskih cesta ne bismo mogli samostalno realizirati. Ovim projektom, grad će dobiti jednu novu turističku atrakciju, ali i što je važnije, povećat ćemo sigurnost svih sudionika u prometu – govori gradonačelnik.

Osim komunalnih ulaganja u grad, Brajković je najavio da će se nastaviti ulagati u komunalnu infrastrukturu i u druga naselja koja spadaju pod grad, a njih je dvadesetak. Asfaltiranje cesta, uređivanje seoskih putova, poboljšanje rasvjete. Posla je mnogo.

– To su kontinuirana ulaganja, za naša skradinska naselja svake godine odvajamo značajna sredstva. U intenzivnoj smo komunikaciji s "Vodovodom", i nadam se da je ovo godina u kojoj će se izdati građevinska dozvola za izgradnju nove vodovodne mreže za područja Bribira, Bratiškovaca, Blaćana i Gorice – najavio je Brajković, te pritom istaknuo da je Skradin napokon dobio model financiranja za novu sportsku dvoranu. Projekt je to, spomenimo, koji je što se tiče projektne dokumentacije, Grad dovršio još 2019. godine. Čekao se model financiranja – i dočekao. U planu je gradnja polivalentne sportske dvorane u kojoj će se moći održavati natjecanja iz različitih sportova.

– Procijenjena vrijednost tog projekta je oko dva milijuna eura, a sama dvorana trebala bi imati 200 sjedećih mjesta. Ovo je možda i najvažniji infrastrukturni, društveni projekt u novijoj povijesti grada, i – važno je napomenuti – građane neće koštati niti lipe. Naime, cijeli projekt financirati će se kroz EU fondove, odnosno kroz ITU mehanizam (integrirana teritorijalna ulaganja). Do konca 2024. godine, mogli bi imati sportsku dvoranu – optimističan je gradonačelnik.

Čuvanje baštine

Optimizam je, s pravom, prisutan i kada je riječ o ponajvećoj skradinskoj atrakciji, utvrdi Turina. U planu je kompletna obnova, po uzoru na šibenske, te izgradnja prezentacijskog centra na otprilike 50 četvornih metara, koliko prostor u utvrdi i dopušta.

– Do sada smo u cijelosti dovršili pristupni put do utvrde dok mali vidikovac planiramo izgraditi do konca ove godine. Mi kontinuirano, unazad nekoliko godina, sredstvima Ministarstva kulture te europskim sredstvima ulažemo u obnovu Turine. Do prije par godina bila je u lošem stanju, prije svega zbog vanjskih utjecaja, počela se razgrađivati. U zadnjih nekoliko godina bedemi na utvrdi su sačuvani od daljnjeg propadanja. To je naša baština koju trebamo čuvati – jasan je Brajković.

Dotaknuli smo se i turističke sezone, koja je na samom izmaku. Prema riječima skradinskoga gradonačelnika, sezona je polučila izvrsne rezultate, gotovo na razini onih iz relevantne 2019. godine.

– Mislim da možemo biti jako zadovoljni, ne samo Grad već i cijela Županija. Brojke su dobre, dosta ljudi u posljednjih nekoliko godina odlučilo se baviti turizmom i rezultati se vide. Grade se kuće s bazenom, dobivamo novi sadržaj i to je dobro, i za građane, ali i za Skradin, jer tako punimo proračun kroz razna davanja. I danas, na izmaku sezone, dosta je turista i mislim da će brojke biti dobre i dobrim dijelom listopada – zaključio je gradonačelnik Brajković. (PROMO)

29. travanj 2024 02:58