StoryEditorOCM
ŠibenikIŽBENIKA

Stipe Petrina prvo sebi otvorio ured!? Neka napravi s njim isto što i Ričard s bocom vina od 1200 kuna

Piše Zdravko Pilić
18. srpnja 2021. - 16:44
Što će predsjedniku Županijske skupštine ured, kad ni dosadašnjim predsjednicima niti je trebao niti su ga imali?Nikša Stipaničev/Cropix

Kad u predizbornoj kampanji - i kampanjama, godinama - govoriš o tome da su županije nepotrebne i da ih treba ukinuti zajedno s desecima, stotinama i tisućama drugih nepotrebnih ureda kao iz "Alana Forda", "za istraživanje ruda i gubljenje vremena", onda je valjda zadnja stvar koja se od tebe očekuje kad dođeš na vlast u tu istu županiju da otvoriš - još jedan ured.

A baš je to napravila nova vlast Marka Jelića i nezavisnih lista Stipe Petrine, Mosta, Loze i SDSS-a, koja je u Županiji šibensko-kninskoj otvorila Ured predsjednika Županijske skupštine. Koji prije toga, u svih 30 godina HDZ-a, nikad nije postojao. Ali je postojao ured u kojem je do konca svibnja ove godine boravila dožupanica Darija Puljić, a sad ga koristi dožupan Ognjen Vukmirović iz SDSS-a. A Vukmirovićev ured dobio je Stipe Petrina. Odnosno predsjednik Županijske skupštine.

Što će Petrini, odnosno predsjedniku Županijske skupštine ured, kad ni dosadašnjim predsjednicima niti je trebao niti su ga imali? Objasnila je to dožupanica s njegove liste, Iris Ukić Kotarac: "Svih ovih godina ljudi su se stalno obraćali Petrini, dolazili k njemu, s brojnim pritužbama, molbama da im riješi ovaj ili onaj problem. Pa i meni su se kao vijećnici ŽS obraćali.

Bio je to vapaj javnosti da ta upravljačka struktura konačno riješi njihove probleme i sad smo formalizirali ono što je Stipe radio zadnjih 20, a ja zadnjih 13 godina – neformalno. Petrina je dobio ured koji će biti otvoren za građane i time ćemo zadovoljiti zahtjev građana da vlast s njom komunicira" – kazala je dožupanica.

Ali, to njezino objašnjenje ne drži vodu, nego pušta na sve strane. Postavlja se pitanje – a kada će to Petrina boraviti u tom uredu, kad je izabran i za načelnika općine Primošten. Tko će za to vrijeme boraviti u uredu načelnika općine, dok on bude u Šibeniku, u Županiji? Tko će voditi općinu? I je li tko pitao Primoštence, što oni kažu na to? Općina je ostala bez Iris Ukić Kotarac, koja je bila dugogodišnja pročelnica Upravnog odjela, desna ruka načelnika, koja je otišla za dožupanicu, a sada im, evo, odlazi i Stipe?! Teško je vjerovati da i on, kao velečasni Zlatko Sudac, ima sposobnost bilokacije, odnosno boravka na dva mjesta u isto vrijeme.

O.K., može se pretpostaviti da on neće biti u Županiji stalno, nego samo povremeno, jednom tjedno, ili čak i mjesečno, ali se onda postavlja drugo pitanje - kako će onda to i kada njegov ured biti "otvoren za građane"? Tako što će ih tamo primati - tko, tajnica - koja će umjesto predsjednika ŽS i ugovarati sastanke? Danas, u vrijeme elektroničke pošte i društvenih mreža?! Pa zar ga ne mogu nazvati u Primošten, ili na mobitel, poslati mu preko Fejsa i interneta poruku, gdje god bio? Ili mu zakazati sastanak preko tajnice župana ili izravno preko - jednog - od dva dožupana? A ako mogu, čemu uopće poseban ured ? "Vapaj javnosti" o kojem dožupanica govori realiziran je samom promjenom vlasti. Od koje se očekivalo da urede zatvara. A ne da nove otvara. Jer je to sama najavljivala. Nitko je nije vukao za jezik. Niti je tjera da danas od njega pravi lopatu. A da nije pravo ni sjela u katrige.

U svakom slučaju, bilo bi dobro da Stipe sa svojim uredom napravi isto što i Ričard s onom buteljom vina od 1200 kuna, što ju je odčepija u finom restoranu. Da ga zatvori isto onako kako ga je i otvorija. Nit mu triba nit će mu išta dobra donit.

17. travanj 2024 18:03