StoryEditorOCM
ŠibenikGOVOREĆI OTVORENO

Za sretan i dug život nabitnije je kratko pamćenje. Da traje jedan, eventualno dva mandata...

14. svibnja 2021. - 17:16
Reformist Petar Baranović, kandidat za gradonačelnika Šibenika, sazvao je konferenciju za novinare ispred škole u Ražinama da bi ukazao na loše uvjete u kojima se školuju neka šibenska djecaMarija Lončar

Da bi čovjek živio dugo i sretno, najbitnije je da ima – kratko pamćenje. Što kraće, to bolje! Da traje jedan, eventualno dva mandata. Najviše. Nakon toga, ti se lipo ne sjećaš ničega i krećeš ispočetka, ganjc novi, u plavom odijelu i košulji, bez kravate. I pričaš, pričaš tako lijepo i fino, bez zamuckivanja i zastajkivanja, da je to milina slušati. I natječeš se ti tako za mandat, sazoveš fino tiskovnu konferenciju ispred osnovne škole u Ražinama, in situ, i kažeš svima "ravno u bebu": "Djeci trebaju moderne škole, a ne videonadzor po gradu."

I narod gleda, sluša i čita, i kaže sam sebi: "Ma nu, Bože moj, lipo li ovaj mladac zbori, ki Sveto pismo. Samo, na nekog mi ovaj na slici sliči. Ovaj Petar Baranović, kandidat reformista za gradonačelnika. Ima koju sidu u glavi više, ali je isti kao onaj HNS-ovac Petar Baranović koji je u vrijeme bivšeg SDP-ovog gradonačelnika Ante Županovića bio njegov zamjenik, dogradonačelnik za društvene djelatnosti. Ma ne da sliči, nego jest on. I neka je ganjc novi, i on sam se toga sjeća. Selektivno. Još se time i pohvalio jer je, veli, vodio i uspješno priveo kraju projekt izgradnje 'nove škole' na Meterizama. 'Nakon predaje vlasti 2013. godine', reći će Baranović, 'svojim je nasljednicima i još uvijek aktualnoj gradskoj vlasti predao lokacijske dozvole za dvije nove osnovne škole sa sportskim dvoranama, ali je na tomu sve i ostalo.'" Ništa! Poslije njega – potop!

E, moj Balaševiću

I sad ja, s obzirom na to da je s(j)ećanje, što bi rekao pokojni Balašević, "sm(ij)ešna lupa koja sitne stvari preuveličava", a kako i sam, kao i svaki prosječan Hrvat, imam kratko pamćenje, idem se malo pomoć s Googleom, pa se prisjetit malo otog silnog uspjeha s kojim se moj školski kolega diči. Da diči! Mogao bi satrat detektor laži, federi bi na njemu poiskakali kad bi pored njega Perić odgovarao na pitanje: "Jeste li školu na Meterizama završili u roku?" "Da u roku? Jel vi mene to zezate?! Pa to se podrazumijeva! I prije roka! Kakav bi to uspješan projekt izgradnje nove škole bio a da nije završen u roku!"

A ti onda gledaš u Google, što mogu i sami čitatelji, imaju, fala Bogu, svi danas i kompjuter i internet, a tamo na Googleu more tekstova: "Škola na Meterizama kasni!" Jedan tekst. Pa drugi tekst, naslov: "Škola na Meterizama neće bit gotova ni do početka nove školske godine!" Pa treći: "Neće ni do polugodišta!" Pa četvrti: "Teško da će i do kraja. Priznaje gradonačelnik Županović na Gradskom vijeću." Ajd, oće! Otvorena je u pola školske godine. Kasnila je osam miseci! Ajde, dobro, može i to bit uspješno. Ki da se svaka iščešljana udala! Tako nije ni sve šta je napravljeno u roku dobro napravljeno! Bolje je da se to radi i malo sporije, al temeljito. Po zanatu i kako Bog zapovida!

"Je li bilo kakvih reklamacija na radove?" pitao bih ja, a moj školski, odnosno razredni kolega mogao bi mirne duše reći: "Dok sam ja bio, nije bilo nikakvih!" Čak bi i Google potvrdio da govori istinu. Reklamacije su došle tek poslin, kad se škola cila potopila za prve kiše. Bože mi prosti, ki da je podzemna garaža na Poljani! I to nije bila potopljena samo s ulaza, ki ona, nego je voda tekla svaokle, sa plafona i iz zidova. "Poplavila škola stara tek godinu dana!", "Propusti u izgradnji!" – neki su od naslova i nadnaslova.

Dopao posao i Pendžera

Srića da je naš vridni Petar, pored ovih već spomenutih lokacijskih dozvola, za sobom u kancelariji ostavio i bankovnu garanciju izvođača radova, pa se u prosincu 2015. godine – ima i to na Googleu – mogao sklopiti ugovor o dodatnim radovima na 1,5 milijuna kuna, s PDV-om, s obzirom na to da je škola, čitasmo već, puštala na sve strane, kao da je sito. I to redom nabrojene radove – kamenoklesarske, izolaterske, fasaderske. Naslov novinskog teksta na Googleu: "Napokon počinju radovi na otklanjanju nedostataka na OŠ Meterize."

Napravio je to njegov nasljednik, u prvom mandatu HDZ-ovca Željka Burića, dogradonačelnik zadužen za društvene djelatnosti Nikica Pendžer, svega godinu ili dvije dana nakon što je Petar Baranović "vodio i uspješno priveo kraju" projekt izgradnje nove škole na Meterizama. Imao je pritom Pendžer i dosta sreće. Što bi bilo da mu prethodnik nije bio tako uspješan i da projekt nije tako uspješno priveo kraju. Da je bio malo lošiji, teško da bi i ta bankovna garancija bila dovoljna!

18. travanj 2024 09:51