StoryEditorOCM
Šibeniku ophodnji

Turisti krenuli u osvajanje tvrđava: kada smo Nijemcima rekli da će za koju godinu s Mihovila na Ivana moći doći žičarom, samo su rekli – ‘wow‘

Piše Joško Čelar
6. lipnja 2021. - 13:11

Po mnogo čemu tvrđava sv. Mihovil najatraktivniji je šibenski lokalitet koji dominira gradom, ne samo za turiste. Kroz svoju dugu i burnu povijest doživio je mnoge mijene a s njim i sam grad Šibenik koji od 11. stoljeća više nije samo Castrum - utvrda.

Pošto je tvrđava oslobođena vojnih posada i posljednje jugoslavenske vojske, moglo se napokon pristupiti obnovi devastirane utvrde, 70 metara nad gradom. Sustavno i temeljito, uz konzervatorske redove, započelo se s njom krajem travnja 2012. i trajala je sve do sredine srpnja 2014. godine. Glavni autor projekta bio je dipl. ing. arh. Tomislav Krajina iz šibenske tvrtke Situs d.o.o.

Tako je sv. Mihovil unutar svojih obnovljenih bedema dobio novo ruho unutrašnjosti i otvorenog prostora, uređenog i kao ljetna pozornica za kulturne programe s atraktivnim pogledom na grad, luku i otoke.

U tijeku je obnova tvrđave sv.Nikole u Kanalu sv.Ante i tvrđave sv.Ivana, dok je obnovljena i u novoj funkciji tvrđava Barone. Njima upravlja gradska ustanova 'Tvrđava kulture' na čelu s Gordanom Barišić Bačelić. Predstavljaju iznimnu ponudu u turizmu i kulturi grada kakve malo gdje ima i na širem prostoru Sredozemlja. Još od davnih dana, Šibenčani su svoje tvrđave zvali 'četiri viteza'.

Naš ophod sv. Mihovilom u trajanju od jednoga sata protekao je za tren. Otvorena su dva ulaza za posjetitelje, a ulaznica za odrasle je 60 kuna, dok je za djecu 40. Zapitali smo službenika Krešu u kućici na glavnom ulazu kraj groblja sv. Ane, koliko je gostiju toga dana posjetilo tvrđavu.

image
Joško Čelar

- Reći ću vam točno, odgovorio je. Bilo je 46 posjetitelja, najviše stranaca i nekoliko naših. Od stranih pretežito Poljaci, Nijemci i- Francuzi. Za sada. Za tjedan- dva bit će ovdje i većih skupina.

Spiralom kamenih stuba ušli smo u prostor Informativnog punkta, gdje posjetitelji mogu dobiti prospekte i mali vodič šibenskim tvrđavama.

Preko drvnog mostića ušli smo u 'tunel' gdje goste dočekuju virtualna prezentacije fragmenata povijesti tvrđave sv. Mihovila i grada, s morskim valovima što pod mostom ključaju. Vrlo dojmljivo. Ali prizori se tako brzo mijenjaju, da ih je teško povezati u cjelinu.

Drvenim stubama uz bedem uspeli smo se na višu razinu, do velikog prostora s pozornicom i gledalištem pod kojom je prostran ugostiteljski objekt, trenutno bez gostiju. Kako su nam kazale cure na Informacijama, zasad radi do 16 sati. Taj je 'termin' već bio prošao kad smo se ondje našli.

Ono što nemalo čudi jest da u 'realnome' prostoru nema izloženih povijesnih artefakata iz povijesti tvrđave i grada. Sve je to smješteno prikazima u virtualni svijet.

Dva Nijemca, pri polasku kroz bedem, čuvši da telefonski razgovaramo na hrvatskom, upitali su jesmo li 'native'.Što bi se s engleskog moglo prevesti i kao 'domoroci'(!).Željeli su informaciju kako mogu doći do tvrđave sv.Ivana koju su gledali na suprotnom brdu. Rekli smo im, da mogu poći, da puta ima, ali je tvrđava za posjete zatvorena zbog radova obnove.
Dodali smo, da će se, ako dođu za koju godinu, moći na sv.Ivana voziti - žičarom. 'Wow' - čuli smo kratko od jednog.

image
Joško Čelar

A dugovječna povijest Šibenika nas uči da se tvrđava sv. Mihovila prvi put spominje 998. godine kao 'Castrum san Michelis' –utvrda sv. Mihovila.Znamenita je posebno godina 1066. kako smo naveli u uvodu, kad je ondje okupljen Sabor s hrvatskim kraljem Petrom Krešimirom IV. i kad se Šibenik prvi put spominje u pisanoj ispravi kao grad(civis). I to u kraljevoj darovnici njegovoj sestri, opatici Čiki kojoj za njezin red daruje u Zadru samostan sv.Marije.

Zabilježeno je, da je 1107. tvrđavu posjetio ugarsko- hrvatski kralj Koloman. A samo deset godina kasnije, Mlečani su razorili utvrdu i zapalili Šibenik.

U drugoj polovici 14.stoljeća na Šibenik je navalio mletački zapovjednik Victor Pisani sa 37 galija. Nakon velikog krvoprolića grad je zauzet 28.10.1373. godine i opet spaljen i opljačkan. Šibenik se dugo oporavljao sa svojim Kaštelom, ali kad je godine 1663. u njegovu barutanu udario grom, znatan dio utvrde je nastradao s posadom. Ponovilo se to na isti način još jednom, godine 1752. kada su od požara stradali Dolac, gornji dio grada i okolne crkve.

Gradski knez Antun Ossia di Anzule napokon je brzo obnovio sv. Mihovila radi obrane od Turaka. Početkom 20. stoljeća, pred Prvi svjetski rat 1914. godine na tvrđavi je podignuta i semaforska stanica radi upravljanja plovidbom kanalom sv. Ante. Uklonjena je tek u najnovije doba početkom konačne obnove sanacije slavne šibenske fortice.

image
Joško Čelar
19. travanj 2024 10:01