StoryEditorOCM
Šibenikšibenik je to

Sve na jednom mjestu: doznajte najvažnije informacije iz Krešimirovog grada

Piše Sponzorirani sadržaj
28. ožujka 2024. - 10:33

Potpisan ugovor o rekonstrukciji čvorišta Mandalina

Ugovor o rekonstrukciji raskrižja državne ceste DC8 i Ulice Velimira Škorpika – čvorište Mandalina – potpisan je u prostorijama Ispostave Hrvatskih cesta Šibenik.

Ugovor su, u nazočnosti ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, gradonačelnika Željka Burića i župana Marka Jelića, potpisali predsjednik Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Josip Škorić i odabrani izvođač radova Marko Sarađen, direktor tvrtke Sarađen d.o.o.

“Nakon nekoliko iznimno uspješno realiziranih projekata na DC8 na području grada Šibenika, kao što su čvor Rokići i čvor Meterize, krećemo s uređenjem čvora Mandalina. Nakon završetka radova ovo će postati jedno sigurno raskrižje na kojem se neće stvarati gužve, koje su se nerijetko ovdje događale tijekom ljetne sezone. Šibenik je grad koji je u proteklih nekoliko godina napravio sjajne stvari, postao je grad primjer i paralelno sa svim razvojnim projektima koje pokreće i realizira vodstvo Grada na čelu s gradonačelnikom Željkom Burićem bitno je da se obnavlja i prometna infrastruktura, koja je izgrađena prije mnogo godina”, kazao je, među ostalim, ministar Butković.

Predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić podsjetio je kako je čvor Mandalina kao problematična točka detektiran još 2016. godine, u sklopu Prometne studije razvoja grada Šibenika koju je, u suradnji s Gradom, radio Građevinski fakultet.

Gradonačelnik Željko Burić zahvalio je resornome ministarstvu i Hrvatskim cestama na dosadašnjoj uspješnoj suradnji.

“Sve što u gradu radimo, a tiče se prometa, radi se po pravilima struke. Prostor obuhvata čvora Mandalina u budućnosti će postati iznimno važan jer tu planiramo izgradnju novog Vatrogasnog doma i nove bolnice”, istaknuo je gradonačelnik.

Vrijednost radova je 6.892.030,38 eura, a rok izvođenja radova je 12 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. Projekt obuhvaća rekonstrukciju raskrižja Jadranske magistrale i Ulice Velimira Škorpika, odnosno izgradnju čvora u dvije razine s dva kružna toka. Jedan denivelirani kružni tok nalazit će se na mjestu sadašnjih semafora, a drugi u Ulici Velimira Škorpika s odvojcima prema TC-u Dalmare, gradskoj četvrti Mandalina i novom Vatrogasnom domu.

Promoviran šesti naraštaj prvostupnika energetskih tehnologija

U Kući umjetnosti “Arsen” u Šibeniku održana je svečana promocija 12 inženjera prvostupnika energetskih tehnologija sveučilišnog prijediplomskog Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu, koji zajednički izvode Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) i Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB).

Svečanosti koju je vodio prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, prisustvovali su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, sa zamjenikom Danijelom Miletom, dok su u povjerenstvu za promociju, uz rektora, bili i prof. dr. sc. Vedran Bilas, dekan FER-a, prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dekan FSB-a, i prof. dr. sc. Bojan Trkulja, privremeni voditelj Studija.

Pozdravljajući promovente, rektor Lakušić podsjetio je kako Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije u sklopu svog programa studentima pruža specifične kvalifikacije i znanja iz energetike, elektrotehnike i strojarstva, a na podlozi iz prirodoslovlja i proširena znanja iz zaštite okoliša, utjecaja na klimu te ekonomske i pravne aspekte modernih energetskih tehnologija. Studij se, dodao je, izvodi u prostoru koji je za potrebe studija pripremio Grad Šibenik, koji je ujedno i povijesna kolijevka modernih elektroenergetskih sustava, te je među prvima u svijetu, već 1895. godine, imao svoj višefazni izmjenični elektroenergetski sustav.

Prisutnima se, uz Luku Amanovića, predstavnika promoviranih prvostupnika, i Marija Klarića, privrednika i bivšeg FER-ova studenta, obratio i Željko Burić, šibenski gradonačelnik, istaknuvši kako Šibenik svoju budućnost temelji na razvoju visokoškolskog obrazovanja i implementaciji novih tehnologija, pa je svečana promocija prvostupnika inženjera energetskih tehnologija koji su završili Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku poseban trenutak za sve i korak naprijed k tom cilju.

“Ponosni smo što ste upravo u gradu Šibeniku započeli svoj studentski put koji ste okrunili diplomom, a također i sretni što smo kao grad dali svoj doprinos utemeljenju i razvoju vašeg i našeg Studija”, istaknuo je gradonačelnik Burić u svom govoru te izrazio uvjerenje kako su namjenski uređene i opremljene predavaonice pridonijele kvalitetnoj provedbi nastave, a raspoloživi kabineti visokoj razini praktične nastave i vježbi u okviru znanstvenoistraživačkog rada.

“Šibenik danas ima i novi studentski dom, organiziranu studentsku prehranu i javni gradski prijevoz te iznimnu razinu studentskog standarda, pa su i to čimbenici kojima naša sredina dokazuje opredijeljenost za razvoj visokog školstva i znanosti. Ipak, bez vaše angažiranosti, predanosti i truda, odricanja i samoprijegora, diploma koju ćete danas dobiti u ruke bila bi teško ostvariva. Vama, vašim obiteljima, profesorima i svima koji su vas na sve načine podupirali kroz studentske godine, iskreno i od srca čestitam. Nadam se da će se vašim primjerom, izborom istog ili jednog od niza traženih i kvalitetnih studijskih programa Veleučilišta u Šibeniku, povesti mlađe generacije. Budite im ambasadori i, živim primjerom, kroz nastavak svog obrazovanja ili ulaskom u svijet rada, promotori svog studija i grada Šibenika”, poručio je na kraju promoventima gradonačelnik Burić.

Za sanaciju obale i plaža 110 tisuća eura

Grad Šibenik prijavio je dva projekta na javni poziv Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u 2024. godini. Riječ je o projektima “Sanacija pomorskog dobra – plaža sv. Mihovila u Raslini – faza III” i projekt “Sanacija pomorskog dobra – predio Banovci – Grebaštica”.

Za prvi projekt odobrena su sredstva u iznosu od 60.000 eura, dok su za drugi projekt odobrena sredstva u iznosu od 50.000 eura.

Od 2021. godine Grad Šibenik koristi sredstva preko javnih poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi te je na taj način sufinancirana sanacija prve faze plaže Sv. Mihovil u Raslini 2021. godine i sanirano pomorsko dobro u Zablaću kroz dvije faze tijekom 2022. i 2023. godine.

U trećoj fazi uređenja plaže Sv. Mihovil u Raslini uredit će se pješačka staza-šetnica u dužini od oko 170 metara, koja se nalazi neposredno uz samu plažu. Planirana je izvedba kamenog zida s obalne morske strane šetnice, izrada kamenih podzida u maniri suhozida uz oba ruba šetnice, postavljanje klupa i javne rasvjete uz šetnicu.

Za projekt sanacije pomorskog dobra u Grebaštici, predio Banovci, planirana je sanacija obale koja bi obuhvaćala izradu obalnog betonskog zida koji će služiti kao zaštita od podlokavanja obale djelovanjem mora, u dužini od 42 metra, izrada novih betonskih stuba koje služe kao pomoć pri ulasku u more na dvije pozicije te sanacija površinske obrade zaobalne površine u površini od 177 četvornih metara.

Grad Šibenik je na javnim pozivima Ministarstva mora, prometa i infrastrukture za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije pomorskog dobra u općoj upotrebi u razdoblju od 2021. do 2024. godine dosad povukao sredstva u iznosu od 253 tisuće eura.

“Naš Upravni odjel za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj toliko se izvještio u prijavama na bespovratna sredstva iz EU-a, ministarstava, HTZ-a i drugih izvora da praktički svaku godinu s lakoćom osvajamo dodatni novac za gradske komunalne projekte, velike i male, a osobito one koji se tiču šibenskih otoka i naselja. Sve radimo u suradnji s proaktivnim čelnim ljudima mjesnih odbora i gradskih četvrti, koji pomažu u filtriranju velikog broja zahtjeva i želja građana, te postavljanju prioriteta. Tako ćemo nastaviti i u godinama koje slijede. Ova dva projekta vezana su uz sanaciju pomorskog dobra, odnosno naše priobalje i turizam”, kazao je zamjenik šibenskoga gradonačelnika Danijel Mileta.

Ključevi stanarima POS-a na Biocima

Ključevi 127 stanova izgrađenih u sklopu društveno poticane stanogradnje na lokaciji Bioci u Šibeniku predani su njihovim vlasnicima. Svečanoj primopredaji nazočio je potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov te gradonačelnik Željko Burić sa suradnicima.

Dvije građevine sa 127 stanova, ukupne površine 9330 metara četvornih, izgrađene su na k.č.br. 3607 k.o. Šibenik, na adresi Put Bioca 2c i 2d. Vrijednost investicije s okolišem i infrastrukturom je oko 12.000.000 eura, od čega su sredstva Republike Hrvatske oko 1.230.528 eura.

Potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić u svom je govoru istaknuo kako je stanovanje jedna od osnovnih životnih potreba, a dom temelj stabilnosti i sigurnosti obiteljskog života. Dodao je kako Vlada kroz niz mjera nastoji omogućiti priuštivo stanovanje građanima.

Direktor APN-a Dragan Hristov u svom je obraćanju podsjetio kako je na području grada Šibenika do sada izgrađeno 247 stanova POS-a, 99 u gradskoj četvrti Meterize i 148 stanova u gradskoj četvrti Šubićevac.

Gradonačelnik Željko Burić čestitao je mladim šibenskim obiteljima koje se danas useljavaju u svoje nove domove.

“Rješenje stambenog pitanja jedan je od najbitnijih trenutaka u životu, posebice u današnje vrijeme, kada su cijene kvadrata na tržištu iznimno visoke. Grad Šibenik nastavit će s programom poticane stanogradnje u partnerstvu s APN-om i Vladom RH te im zahvaljujem na dosadašnjoj suradnji. Ova lokacija je preslika onoga što Šibenik jest. Ovo postaje jezgra života mladih obitelji, a preko puta je Studentski dom Palacin i ispod komunalna luka Vrnaža”, kazao je ovom prigodom gradonačelnik Željko Burić, dodavši kako je osiguranje stambenog pitanja jedan od načina kako zadržati mlade obitelji u našem gradu.

Stanovi na lokaciji Bioci počeli su se graditi u veljači 2021. godine, a pravomoćna uporabna dozvola ishođena je 5. veljače 2024. godine. Ugovor o građenju sklopljen je, na temelju članka 17.a Zakona o POS-u, s tvrtkom ACCOLA d.o.o. iz Segeta Donjeg. Kupoprodajna cijena stana iznosila je 1385,24 eura po metru četvornome, dok je procjena tržišne vrijednosti utvrđena u prosjeku oko 1900 eura po kvadratu.

Grad Šibenik zatražio lokacijsku dozvolu za remizu gradskih autobusa

Grad Šibenik izrađuje dokumentaciju za Prometno-logistički centar javnog autobusnog gradskog prijevoza u gospodarskoj zoni Podi. Prvi korak, programsko idejno rješenje centra, odrađeno je u suradnji s arhitektonskim uredom G.D.-Arh. d.o.o., čiji je direktor Dario Gabrić, redoviti profesor Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a koji je radio na projektu nove baze javnog autobusnog prijevoznika “Promet Split” u bivšoj vojarni Dračevac. Sad je s istim izrađivačem odrađen i idejni projekt te je u tijeku postupak ishođenja lokacijske dozvole.

– Izradili smo programsko idejno rješenje Prometno-logističkog centra koji obuhvaća sve bitne tekstualne i grafičke priloge potrebne za jasno definiranje svih prostorno-funkcionalnih elemenata novog autobusnog kompleksa na Podima, od opisa i prikaza urbanističkog, prometnog i arhitektonskog rješenja, uključivo 3D prikaze i nacrte, opis strukture i prostornih dispozicija funkcija i sadržaja, da bismo sada na osnovi njega izradili idejni projekt. U dokumentaciju smo uključili faznosti izgradnje i sustave obnovljivih izvora energije. U međuvremenu smo trebali isprojektirati novu pristupnu cestu tog dijela poslovne zone – kazao je zamjenik šibenskoga gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Na ukupnoj površini od 35650 m² unutar poslovne zone Podi u prvoj etapi izgradnje predvidio se prostor za parkiranje i smještaj 50-ak autobusa javnoga gradskog prijevoza i parking za osobna vozila. Zatim punionice za dizelsko gorivo i za struju, adekvatnoga kapaciteta i režima rada za potpuno zadovoljenje potreba navedenog broja autobusa, praonica kojoj mogu pristupiti i drugi autobusi, poput turističkih, stanica za tehnički pregled, odnosno kontrolu tehničke ispravnosti vozila, prostori za sve faze servisa vozila i održavanja vozila.

Tu su još uredski prostor, solarna elektrana ili drugi izvori obnovljive energije koji će u potpunosti pokriti potrebe kompleksa za električnom energijom. Za daljnje etape izgradnje rezervirao se dodatni parking za turističke autobuse s potrebitom logistikom, te pojačani kapaciteti i drugi prostori i sadržaji potrebni za normalno, efikasno i racionalno korištenje i rad centra bude li se Gradski parking, koji će upravljati tim prostorom, širio.

– Ovo su konkretni koraci k izgradnji suvremenog centra šibenskog javnog gradskog prometa koji bi bio u vlasništvu Grada, ujedno i koraci unaprjeđenja kvalitete autobusnog prijevoza na administrativnom području Šibenika. Novi europski natječaji za bespovratna sredstva predvidjeli su sufinanciranje izgradnje ovakvih centara, te smo preko Integriranih teritorijalnih ulaganja Ministarstva regionalnog razvoja i europskih fondova uspjeli dobiti ukupno 22 milijuna eura, ali pripremamo se i za kupnju električnih autobusa preko europskog natječaja Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

U tu svrhu nedavno smo izradili idejno rješenje elektrifikacije javnoga gradskog autobusnog prijevoza. Prvih modernih 11 niskopodnih 12-metarskih autobusa smo nabavili i pokazali su se kao pun pogodak. Put je dug, nije jeftin, ali smo, kao što vidite, dobrano njime zakoračili. Nakon skorog ishođenja lokacijske dozvole za Prometno-logistički centar krenut ćemo odmah u javni natječaj za izrađivače glavnog i izvedbenog projekta, za što imamo osigurana financijska sredstva – rezimirao je Mileta.

Za komunalne zahvate u ožujku uloženo 117 tisuća eura

Komunalni zahvati ukupne vrijednosti 117 tisuća eura izvedeni su tijekom ožujka na području Zatona, Jadrije, Rakova Sela te u užem centru grada Šibenika.

U Ulici Mate Bakrača u Zatonu izgrađeno je betonsko stubište, a vrijednost radova iznosi 20 tisuća eura. U sklopu izvedenih radova ugrađen je tamponski sloj i postavljena armaturna mreža, ugrađena oplata te izvršeno betoniranje. Radove je izvela tvrtka “Čavo iskopi” d.o.o. Na području gradske četvrti Jadrija rekonstruirana je vodovodna mreža te izvedena nova kolnička konstrukcija u dužini od 130 metara. Vrijednost radova je 30 tisuća eura.

U Rakovu Selu, u mjesnom odboru Dubrava kod Šibenika, rekonstruirana je javna površina u dužini od 350 metara. Ugrađen je tampon te habajući asfaltni sloj na nerazvrstanoj prometnici u vrijednosti 30 tisuća eura.

Obavljeni su i radovi uređenja kolničke infrastrukture kod autobusnoga kolodvora u Šibeniku. Uklonjen je oštećeni asfaltni sloj te postavljen novi, a vrijednost radova iznosila je 22 tisuća eura.

Nastavljeni su i radovi na uređenju ulica u Njivicama. U Ulici Nova VI sanirana je javna površina, postavljen novi asfaltni sloj te ugrađena betonska pasica i cestovni rubnjak. Radovi su vrijedni 15 tisuća eura. Sve spomenute radove izvele su “Ceste Šibenik” d.o.o., koncesionar za održavanje nerazvrstanih prometnica na području grada Šibenika.

26. travanj 2024 16:35