StoryEditorOCM
ŠibenikSve je isto kao lani

‘Spaljena‘ zemlja: na najvećoj šibenskoj tvrđavi zelenilo u katastrofalnom stanju

Piše Marija Lončar
25. travnja 2024. - 14:07

 

Proljeće je u punom jeku, pa tako i radovi na javnim zelenim površinama. No, na tvrđavi sv. Ivana sve je isto kao lani i nema naznaka skorih hortikulturnih radova! Iz šibenske Tvrđave kulture poručuju kako od toga nisu odustali. Štoviše najavljuju novi projekt uređenja za koji traže novac iz Europske unije, no kada će sadnja početi nismo uspjeli doznati.

U lipnju će se navršiti dvije godine od kada je svečano otvorena Tvrđava sv. Ivana, najveća šibenska kopnena utvrda. Obnovljena tvrđava dobila je tada i svoje hortikulturno uređenje, pa su zemljane površine bile uređene: zasađena stabla, grmlje i cvijeće.

Ništa od toga, osim rijetkih borova, nije uspjelo preživjeti više od mjesec dana, budući da nitko nije predvidio da zasađene biljke treba redovito zalijevati. Neshvatljivi nemar i visoke temperature koje su uslijedile na početku tog ljeta presudile su nesretnim biljkama. Umjesto uređenih, tvrđavom su zagospodarile opustošene zemljane površine.

image

Jedini preživjeli čempres

Marija Lončar/

Ni dvije godine kasnije slika na tvrđavi sv. Ivana nije drugačija. Osobito na tzv. kliještima, tj. u dijelu tvrđave gdje je smješten i kampus.

Umjesto hortikulturog uređenja, površinama je zagospodarila trava kakva raste i u ostatku šume. Istina, redovito se kosi, pa prostor ne izgleda neuredno. No, daleko da bi se mogao nazvati uređenim i njegovanim. Da nema sustavne brige o zelenilu svjedoči i desetak preživjelih mladih borova. Dio njih potpuno se nakrivio, jer su im popucali ili ispali potpornji drveni stupovi, koji su prilikom sadnje postavljeni kao zaštita mladog stabla i da ravno raste te da ga vjetar ne polomi ili iskrivi.

image

Da se o njemu tko brinuo ne bi raslo ovako ukrivo

Marija Lončar/

Od kada su posađena, stabla očito nitko nije obilazio i pratio u kakvom su stanju. Vidi se to i po tomu što nekima daljnji rast i razvoj koče konopi, odnosno plastične vezice kojima su vezani za potporne stupove. Veličina omči, naime, bila je prilagođna tanušnim mladicama, ali tako je i ostalo. Mladi borovi u međuvremenu su ipak nešto narasli, pa su se te vezice usjekle u debla nekih stabala.

image

Potpornji sasušenih stabala još stoje na tvrđavi

Prošle godine iz Tvrđave kulture koja gospodari šibenskim kopnenim utvrdama tvrdili su kako je preduvjet za hortikulturno uređenje postavljanje sustava za navodnjavanje. U međuvremenu je postavljen, ali novo bilje nije zasađeno. Sve je ostalo na samonikloj travi, a kako se ljeti zaljeva i više-manje redovito kosti, kliještima tvrđave ipak su zelena!

U šibenskoj Tvrđavi kulture kategorični su: od hortikulturnog uređenja nije se odustalo. Štoviše, ističu kako su pripremili novu investiciju vrijednu čak 150 tisuća eura za koju očekuju da će biti financirana iz europskog fonda.

-Nipošto nismo odustali od hortikulturnog uređenja, dapače, u pravcu unapređenja digitalnih i zelenih komponenti tvrđave te utjecaja klimatskih promjena na okoliš, povezali smo sadnju autohtonog i na sušu otpornog bilja i drveća na platou sv. Ivana sa sustavom recikliranja na solarni pogon, praćenja kvalitete zraka i instalaciju pametnog bio-kompostera kompost koji će se dalje koristiti kao dohrana zelenih površina na tvrđavi – kazala je Ivana Šimundić, voditeljica Odjela marketinga i odnosa s javnosti Tvrđave kulture. Napominje kako će za provedbu projekta biti angažiran stručnjak koji će ujedno nadzirati i sadnju.

image

Na platou tvđrave ostala su samo ova dva stara bora, a novozasađena stabla uglavnom su se posušia

Kada će uređenje platoa početi i što će se sve i gdje saditi, za sada nismo uspjeli doznati. U Tvrđavi kulture pak ističu kako rezultate projekta koji su nazvali GiftsNet i koji je procijenjen na spomenutih 150 tisuća eura očekuju za koji dan, tj. do kraja travnja.

Šimundić najavljuje i neke promjene vezane za održavanje zelenila na tvrđavi kada ono konačno bude posađeno. Ubuduće će se za lijep izgled i dobro zdravlje bilja brinuti jedan šibenski obrt za uređenje i održavanje krajolika.

-Tvrđava kulture angažirala je obrt FIG za redovno održavanje zelenih površina na sv. Ivanu, uveden je i funkcionalan sustav navodnjavanja kao preduvjet svim daljnjim fazama. Dakle, nema govora o odustajanju od hortikulturnog uređenja te tvrđave. Kao i za druge aktivnosti, iskoristili smo mogućnost da ozelenjivanje pokriju projektna sredstva iz europske blagajne. Nadamo se pozitivnim rezultatima, jer je to program u kojem smo već realizirali značajne projekte i imamo velikog iskustva – zaključila je Šimundić.

image

bbsd ddsfa

Marija Lončar/
image

Prije dvije godine i ovdje je bilo posađeno cvijeće, sada raste samo trava

Marija Lončar/
image

Nije se posušilo, ali se iskrivilo

Marija Lončar/
image
Marija Lončar

 

 

25. travanj 2024 14:08