StoryEditorOCM
Šibenikvatrene kacige

Šibenski vatrogasci spremni za obranu od požara: razgovarali smo sa zapovjednikom postrojbe, otkrio nam je kako funkcioniraju

Piše Katarina Rudan
23. srpnja 2021. - 20:24

Djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Šibenik u prvih šest mjeseci ove godine imali su ukupno 164 vatrogasne intervencije, desetak manje nego u istom razdoblju lani. Sagledavajući ukupno stanje, što potvrđuju i statistički pokazatelji, ono je vrlo slično lanjskom, reći će u razgovoru zapovjednik postrojbe Volimir Milošević.

- Ima razlike po tipovima intervencije. Što se tiče požara otvorenog prostora, imali smo ih 55, a prošle godine u istom vremenu 76. Pretpostavljamo da je razlog smanjenja broja požara otvorenog prostora epidemija korone. Ljudi su ostajali doma i nisu se bavili aktivnostima po poljima, odnosno čišćenjem obradivih površina i paljenjem korova, što su često uzroci požara na otvorenom u prvoj polovini godine. Tomu u prilog ide i podatak da smo 2017., 2018. i 2019. godine u prvih šest mjeseci znali imati više od 200 intervencija ukupno. Od tog broja najviše bi bilo intervencija na požarima otvorenog prostora - govori Milošević.

Među ostalim intervencijama, gasili su šibenski vatrogasci i 14 požara na stambenim objektima, pet na gospodarskim, te čak 11 na prometnim sredstvima.

- Imali smo i 11 tehničkih intervencija u prometnim nesrećama, na objektima 17, osam na otvorenom prostoru, dvije na moru, te pet ostalih intervencija spašavanja. Na poziv smo izašli na osam događaja, ali nije bila potrebna intervencija. Ukupni troškovi intervencija u ovom razdoblju su oko 380.000, a lani su iznosili 395.000 kuna - kazao je Milošević.

image
Gasili su šibenski vatrogasci ove godine i 14 požara na stambenim objektima
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Dodajmo da su najveći požari otvorenog prostora, u kojima su intervenirale i zračne vatrogasne snage, bili u vodičkom zaleđu, na prostoru Poduzetničke zone Podi i Bikarca u Šibeniku, u kojem je opožareno oko 50 hektara terena, te na poluotoku Oštrica, kod takozvanog Kineskog zida, na području Grebaštice.

Nova vozila

U ovoj najstarijoj i po broju zaposlenih najvećoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi na području Šibensko-kninske županije zaposleno je 58 vatrogasaca, ali bi se taj broj u skoroj budućnosti trebao povećati.

- Trenutačno je u reviziji procjena opasnosti od požara za grad Šibenik, a koja onda temeljem plana i procjene ugroženosti od požara grada Šibenika definira veličinu profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljnih vatrogasnih društava na području grada. Naša bi postrojba, prema sadašnjem planu, trebala imati 62 operativna vatrogasca, što znači da nam nedostaju četiri. Inače, prije sezone dvojica naših kolega otišla su u mirovinu i njihova mjesta popunili smo prijemom novih, a krajem protupožarne sezone, tamo u rujnu ili listopadu, raspisat ćemo natječaj za prijem još dvoje operativnih vatrogasaca - reče Milošević.

Inače, postrojba funkcionira na način da se radi u četiri vatrogasne smjene koje obavljaju dežurstvo 12-24 i 12-48 sati, a u smjeni je 12 do 14 vatrogasaca. Na pitanje je li to dovoljan broj, Milošević odgovara da sve ovisi o situaciji na terenu i događaju. Prosječna dob šibenskih profesionalnih vatrogasaca je oko 43 godine. Postrojba raspolaže sa 16 vatrogasnih vozila različitog tipa i namjene, prosječne starosti 11 do 12 godina, što je, prema riječima zapovjednika, zadovoljavajuće.

- Od ove godine bogatiji smo za jedno novo navalno vozilo i jedno teško šumsko vozilo, koje smo dobili kroz državni program modernizacije vatrogasnih postrojbi u Hrvatskoj - na kraju će Milošević.

20. travanj 2024 05:07