StoryEditorOCM
ŠibenikLjeto uranilo, pa ih iznenadilo

Šibenska plaža Banj bit će spremna za kupače 1. lipnja, a do tada vrijedi upozorenje: Pripazite da se ne nabodete! (FOTO)

Piše Katarina Rudan
29. svibnja 2018. - 13:44

Iznimno visoke temperature za ovo doba godine "ugrijale" su i asfalt i more, nešto ranije nego prethodnih godina, pa brojni Šibenčani spas od vrućine već traže na plažama.

Oni hrabriji u more su već "zagazili" krajem travnja, no protekli vikend s temperaturom zraka od gotovo 30 i mora od 23 Celzijeva stupnja bio je pravi mamac za kupače. Mnogi nisu mogli odoljeti izazovu, spustili su se do najbliže im plaže, gradske plaže Banj - ili - sjeli u auto i odvezli se do prvih izvangradskih plaža: Jadrije, Brodarice, Zablaća, Grebaštice, Žaborića...

Za većinu bilo je to prvo ovogodišnje kupanje. Kad štaš ti vidit, jedina gradska plaža Banj dočekala ih je nespremna, u što smo se i sami uvjerili. Put koji vodi do plaže nije uređen, trava svuda oko njega, tamo gdje rasti može, plaža nije nasuta, nema zastora na kabinama za presvlačenje, tuševi ne rade... Radi, doduše, kafić pa se nakon banjade možete osvježiti ili uživati u ispijanju kave.

- Pa ne mogu se oni držati nekih datuma. Ne počinje kupanje 31. petog ili 20. šestog, već kad ugrije. A bome je ugrijalo i kažu da će idućih dana biti još gore. U četvrtak je Tijelovo, pa vjerojatno i produženi vikend. Bit će i turista. Dajte, onda su na vrime mogli pripremiti plaže - rekla nam je jedna gospođa na Banju.

Iz razgovora sa sugrađanima doznajemo da situacija nije puno bolja niti na drugim plažama na području grada. I svi se pitaju zašto, uz komentar da su gradski oci ili, već tko god trebao brinuti o plažama, morali na vrijeme početi uređivati plaže. Doduše, turisti koji svakodnevno šeću Šibenikom nisu još "okupirali" plaže. Nađe se tu i tamo pokoji, ali ima domaćeg svita koji negoduje. I fetivi Šibenčanin, barba Marko, kojeg smo jučer sreli u prolazu i - kao obično - prozborili rič-dvi, pa tako i o kupanju, požalio se da niti plaža u Žaboriću nije uređena.

- Ja san vam se prvi put ove godine kupa još 28. četvrtog. Evo, danas točno misec dana. Znate, volim se kupati na plaži u Starom selu u Žaboriću, a tamo je plaža ista ka šta je bila prije misec dana. More je odnilo šljunak, novi nije stavljen, plaža je neravna, a nema ni paravana za presvlačenje. A valjda će napraviti do sezone - reče Marko.

Ako je utjeha gospođi s Banja i svima koji se raduju Tijelovu i produženom vikendu, još ako bude vrime za kupanje, stanje na nekim plažama do tada će ipak biti drukčije. Barem tako su nam odgovorili iz šibenske gradske uprave. Prvo, u odgovoru se navodi da prema Programu uređenja plaža i obala ravnjanje i dohranjivanje plaža počinje u drugoj polovici svibnja. Na pitanje zašto ne ranije, uslijedio je odgovor u kojem kažu da su 2016. godine postupak uređenja proveli na početku svibnja, no zbog vremenskih neprilika, djelovanjem juga i kiše, pijesak se povukao u more te se postupak morao provoditi dva puta. Time su se, naravno, i troškovi udvostručili.

- Ove godine se s nasipanjem i uređenjem plaža započelo prošli tjedan te je uređivana plaža na Jadriji, a radovi će biti završeni do četvrtka. Ovaj tjedan su planirane aktivnosti nasipanja na gradskoj plaži Banj, a paralelno s tim i na gradskoj plaži u Brodarici. Također, sukladno ugovoru s koncesionarom na gradskoj plaži Banj, od 1. lipnja će biti u funkciji i tuševi, zastor za presvlačenje i ostale pojedinosti koje služe kupačima i posjetiteljima plaže, stoji u odgovoru.

Grad Šibenik na svojem području ima 14 plaža u naseljima i gradu. Za njihovo uređenje, plažne ograde, kemijske zahode i spasioce u proračunu za ovu godinu predviđeno je 1,5 milijuna kuna. Nadalje, kako doznajemo u gradskoj upravi, u tijeku je priprema za asfaltiranje prometnice koja povezuje plažu Banj i šetnicu Pekovac. Radove vrijedne oko 200.000 kuna izvode Ceste Šibenik, a u srijedu, 30. svibnja, bit će potpisan ugovor za izvođenje radova na II. fazi uređenja gradske plaže na Brodarici u visini od 867.124 kuna, u što nije uračunat PDV. Budući da je sezona kupanja već počela, a glavna turistička je "pred vratima", ti radovi će se izvoditi nakon završetka turističke sezone.

29. svibanj 2024 08:27