StoryEditorOCM
ŠibenikGripa na vrhuncu

Šibenik i županija među "bolesnijim" u državi

11. siječnja 2017. - 17:31

Epidemija gripe na vrhuncu je i u Šibensko-kninskoj županiji, a najviše oboljelih ima na području Šibenika. U prvom tjednu ove godine, odnosno od 2. do 8. siječnja, registrirane su 824 oboljele osobe.  
-Ovo jest vrhunac epidemije, ali možda još tjedan dana može rasti broj oboljelih. Uglavnom, još će nekoliko tjedana taj biti na dosta visokoj razini, a onda će početi značajnije padati. Ako je to uopće moguće predvidjeti, jer epidemija zna biti nepredvidljiva – kazala je Ankica Parat Baljkas, šefica epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije.
Gripa je u ovoj godini svladala znatno veći broj ljudi negoli prethodnih godina. Lani je, primjerice, bilo evidentirano svega 200-njak slučajeva. U usporedbi s brojem oboljelih na državnoj razini, Šibensko-kninska županija je među „bolesnijim“ županijama.
-U cijeloj Hrvatskoj prijavljeno je oko 8 000 oboljelih. Stoga možemo reći da je ovih naših 1 400 prijavljenih od početka epidemije značajan broj. Treba reći i da je epidemija ove godine počela početkom prosinca, odnosno mjesec dana prije negoli lani kada je gripa počela harati početkom siječnja – kazala je Parat Baljkas ističući kako je broj stvarno oboljelih zapravo pet puta veći od prijavljenih, budući da mnogi, osobito mlađe osobe, ostaju kod kuće i liječe simptome, a da se ni ne jave svom liječniku.
U Šibensko-kninskoj županiji, kao i u ostatku Hrvatske, prevladava tip A s podtipovima H3N2 i H1N1, ali bi se do kraja epidemije mogao pojaviti i tip B. Virus gripe može mutirati tako da mogu oboljeti i cijepljene osobe, upozoravaju iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo.

 

29. travanj 2024 07:35