StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Zašto se ‘kiseli‘ rogoznički resort od 150 milijuna eura i kako je županu Jeliću voda došla do grla

Piše Ivo Mikuličin
26. veljače 2022. - 17:15

Zašto se 'kiseli' rogoznički resort?

Zašto se u Vladinim kancelarijama "kiseli" projekt novog rogozničkog resorta, planiranog na predjelu Medine!? Projekta koji je "težak" 150 milijuna eura, a koji krije i realnu pretpostavku o 100 novih radnih mjesta.

– "Papiri" su za početak gradnje praktički osigurani jer sam prije više od dva mjeseca potpisao ugovor s ministrom Tomislavom Ćorićem. Čekam, dakle, samo formalnu odluku – objasnio nam je investitor Frane Pašalić, najpoznatiji kao vlasnik rogozničke marine Frapa.

HUMOR PR

"Humor PR" je naslov dokumentarnog filma što je nastao u američko-hrvatskoj koprodukciji, a koji kao jedan od autora potpisuje 44-godišnji Šibenčanin Robert Bezbradica.

– Na filmu smo radili relativno dugo, sa željom da o humoru progovore i stranci, ne samo naši ljudi. Kad već spominjemo Hrvate, onda valja kao sugovornike izdvojiti dva sjajna pokojnika, šibenskoga književnika Ivu Brešana i zagrebačkoga karikaturista Otta Reisengera. Vjerujem da smo uspjeli u našoj nakani da gledateljima dočaramo bit humora – izjavio nam je Bezbradica.

Bezbradica nije novo ime u svijetu dokumentarnog filma. Prije deset godina bio je i jedan od autora dokumentarca "Voda misterij života".

JELIĆU VODA DO GRLA!?

Voda se kao "misterij" pojavljuje u još jednom ne baš kontroliranom napadu koalicijskog partnera na šibensko-kninskog župana Marka Jelića. Rječnikom koji baš i nije za poetske večeri i recitale, Marko se našao na streljani zbog glasnog lamentiranja o problemima vodoopskrbe. Tako je nastala i zajebancija u šibenskim kuloarima.

Šibenčanin Ante: – Našem županu, Kninjaninu Marku Jeliću, je, viruj ti meni, voda do grla!

Šibenčanin Ivo: – Naravno, kad šire područje Knina ima devet rijeka i rječica!

ARIJI PAŠE ŠIBENSKA ARIJA

Ariji paše šibenska arija! To je temeljni zaključak kratke ćakule s nadarenom i šarmantnom redateljicom Arijom Rizvić, koja u Šibenskom kazalištu priprema predstavu "Ženski orkestar", s glumačkom ekipom koja i zvuči kao ženski orkestar (Franka Klarić, Marija Redžepović, Gloria Rubelj, Ana Perković i Iva Šimić).

– Šibenik me pozitivno iznenadio gostoljubivošću i demokratskim, tolerantnim ozračjem, pa i glumačkim potencijalom koji mi je na raspolaganju za predstavu – kazala nam je Arija, te tako samo ponovila komplimente koje je Šibenčanima podijelila na HRT-u u emisiji "U svom filmu", kod Tončice Čeljuske.

Kako poslije takve Arijine izjave izbjeći dolazak na premijeru njezine predstave najavljene u povodu Dana žena, točnije 5. ožujka!? I ne bježimo od nakane da ovi redci budu pozivnica i ostalim Šibenkama i Šibenčanima da tog dana potraže svoje mjesto u kazalištu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

JOŠ NAS UVIK IMA!

– Oduševljen sam načinom na koji je u stručnom i lokalpatriotskom smislu šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić, na valovima Radio Ritma, obrazlagao projekt nove šibenske bolnice na području bivše vojarne "Bribirski knezovi". Dominirali su ljubav prema Šibeniku i struka, ni traga politici – javio nam se umirovljenik Joško Santini, nekad uspješni šibenski gospodarstvenik (op.p. bio je direktor "Astre" za srednju Dalmaciju) i istaknuti sportaš (op.p. bio je najbrži Šibenčanin na 100 metara).

A kad smo Santinija prekinuli tezom "je li malo pretjerao u komplimentima", on je odlučno uzvratio:

– Nipošto. Burić je samo dokaz da još uvijek ima Šibenčana koji na istinski način vole svoj grad.
Ako mislite da je Santini član (ili simpatizer) HDZ-a, onda ste na potpuno krivom tragu.

KRAPLJANI VLADARI PODMORJA

Ispod radara je mnogima prošla knjiga "Krapljani vladari podmorja" Tome Curavića, koja vjerno svjedoči o tradiciji ronilaštva i spužvarstva na Krapnju, najnižem naseljenom jadranskom otoku.

Autor knjige je, inače, otac Marka Curavića, koji se u bruxelleskoj kancelariji silno zalaže za projekt da se Krapanj poveže s kopnom na poseban način, točnije putem podmorskog tunela – akvarija.

– Projekt neće biti lako realiziran iz prostog razloga što nije dovoljna ideja i entuzijazam nas koji volimo Krapanj. Cijeli angažman na tom poslu valja podignuti na puno višu, političku razinu od šibenske – drži Joško Bačelić, koji je projekt najavio prije gotovo dvije godine upravo na stranicama "Šibenskog lista".

05. svibanj 2024 18:56