StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Pilip iz Pakova Sela, Monika umjesto Sofije Vergare i slavonski ‘Jadrijaši‘

Piše Ivo Mikuličin
26. travnja 2022. - 19:47

Ne tepajte hrvatskom zdravstvu!

– Hrvatsko zdravstvo nije uopće tako loše kakvim ga želi prikazati dio oporbe. Kad bih se pridružio takvom mišljenju, govorio bih i (ne)izravno protiv sebe, jer sam u SDP-ovoj vladi bio pomoćnik ministra zdravstva. No nije ni tako dobro da mu treba slatkorječivo tepati, kao što to neki čine. Mislim da je na vrhuncu pandemije koronavirusa propuštena prilika, kad je "pucalo" od kadrovskih problema, da se uključi u rad još više friško umirovljenih liječnika – izjavio je zagrebački Šibenčanin dr. Miljenko Bura.

Bura je umirovljen prošle godine, ali je jednako kao zdravstvom okupiran rješavanjem problematike ceste oko Prukljanskog jezera. Ne slučajno, jer su njegovi korijeni iz Rasline.

SLAVONSKI 'JADRIJAŠI'

Na nedavnoj svečanoj sjednici Požeško-slavonske županije, kojoj je nazočio i premijer Plenković, u naslovnim ulogama našlo se dvoje "jadrijaša", ili zaljubljenika u staro šibensko kupalište i Krešimirov grad: županica Antonija Jozić i ministar Josip Aladrović, kojemu je uručena županijska Povelja humanosti.

Aladrovića možete ljeti vidjeti kako se s obitelji kupa ispred pizzerije "Kose", dok Antonija stiže biciklom na kavu "kod Jole".

Dakako, na svečanoj sjednici županica je, umjesto biciklističke odore, imala privlačni crni styling.

EU NAVIJAČ

Trebalo nam je barem trenutak pa da shvatimo kako se kao navijač Šibenika u svečanoj loži utakmice sa Slaven Belupom našao i hrvatski EU parlamentarac Karlo Ressler. Nismo ga očekivali u društvu primoštenskog Amerikanca Marija Jurića, predsjednika Sudačke komisije Bruna Marića i drugih poznatih nogometnih faca.

– Pirovački sam zet pa zar nije normalno da stignem na prvoligašku utakmicu na Šubićevcu – jednostavno nam je objasnio Ressler. Nije, dakako, mogao preskočiti ni kratku političku ćakulu.

– Mogu samo govoriti dobro o svom kolegi, šibenskom EU parlamentarcu Toninu Piculi. Različita stranačka pripadnost nije prepreka da zajedno radimo za Lijepu našu – dodao je Ressler.

ZBOGOM, PRIJATELJI MOJI

Poslije Đanija Stipaničeva i "Nostalgije", još jedan remake Dubrovčanina Mila Hrnića, pjesmu "Zbogom, prijatelji moji", snimila je i šibenska Bonaca.

– Zasad imamo "pristojan" broj lajkova na YouTubeu. Vrijedi spomenuti i to da su nam spot financirali naši slovenski prijatelji, očito zaljubljeni u Bonacu i šibensku pismu – unisono su nam zborili solist i gitarist Goran Gulin, te bas Dražen Ševerdija.

Dakako, pjesmu nije mogao izbjeći ni šibenski cinizam.

– Naslov pjesme je i više nego indikativan. Pa u Bonaci od stare postave, osim Gorana Gulina i mandolinista Krešimira Pelajića, nije ostao nitko – javio nam se jedan od šibenskih klapskih pjevača.

SOPHIA, MONIKA I JENNIFER

U jednom od niza lažnih obećanja, vlasnik Šibenika, Kolumbijac Francisco Cardona, najavio je i dolazak u Krešimirov grad seksepilne Sofije Vergare, najbolje plaćene ženske zvijezde u američkoj kinematografiji. Aktualni vlasnici, obitelj Jurić, to su pokušali nadoknaditi angažiranjem bivše košarkašice i hrvatske (sportske) misice Monike Vojvodić.

– Neka uz moju sestru u klupskom menadžmentu bude i jedna žena – kazao je neslužbeno Marino Jurić, većinski vlasnik HNK-a Šibenik. I dočekao još jedan tipični šibenski komentar.

– Vjerujemo da će se Monika dobro snaći u hodnicima i kancelarijama Šubićevca, no po atraktivnosti jamačno neće zasjeniti Jeniffer. Mene, naime, predsjednica Marina Jurić svojim izgledom silno podsjeća na atraktivnu latinoameričku glumicu Jennifer Lopez – uvjeren je jedan od starih šibenskih šarmera.

PILIP IZ PAKOVA SELA

"Čestitam na elokventnosti, ali zašto ste zaboravili spomenuti ćaćino Pakovo Selo. Legendarni košarkaš Željko Jerkov je rođen u Puli, živi u Splitu, a nerijetko spominje ćaćino Žirje." Tako je glasila e-mail poruka upućena gradonačelniku Pule Filipu Zoričiću poslije uvjerljivog nastupa na HRT-u.

– Popravit ću to idući put. Ne odričem se ja mjesta svojih predaka. Zato me ne trebate oslovljavati kao Filipa, već me zovite Pilip. U Pakovu Selu govore da ima više ljudi kojima ime počinje s "F": Pilip (čitaj: Filip), Vrane (čitaj: Frane) i Verdo (čitaj: Ferdo) – simpatično je uzvratio pulski gradonačelnik.

24. svibanj 2024 01:17