StoryEditorOCM
ŠibenikPOGLED UNAZAD

Retrovizor Ive Mikuličina: Na obilježavanju slavnog Rujanskog rata stare trzavice prerasle u žestoku svađu

Piše Ivo Mikuličin
26. rujna 2021. - 19:50

Ništa nas ne može iznenaditi!

Ništa nas ne može iznenaditi! Kao da su tu staru socijalističku parolu prepisali sudionici slavnog Rujanskog rata. Ranije tihe prepirke pretvorili su u žestoku svađu već prvog dana proslave 30. obljetnice slavne bitke. A svađe su zapravo samo repriza trzavica na proslavi desete obljetnice.

Valja samo podsjetiti da su prije 20 godina organizirane dvije proslave, neovisno o tome što su ondašnji župan, pokojni Gordan Baraka (HDZ) i gradonačelnik Milan Arnautović (SDP) preskočili stranačke okvire te dogovorili zajednički program. No, drugi su se potrudili da se održe dvije, usporedne proslave! Kao da se radi o dva Rujanska rata.

Sanja ne sanja HDZ-tron?

Sanja li doktorica Sanja Jakelić tron predsjednice Županijskog odbora HDZ-a ili je aktualna ravnateljica šibenske bolnice, kako neslužbeno doznajemo, odustala od kandidature.

- Možda ne bih bio toliko žestoko za Sanju ili nekog sličnog kandidata da Nediljko Dujić nije poslije zadnjih lokalnih izbora posegao za licemjernom tezom „kako on nije ništa kriv, već da je Goran Pauk bio loš kandidat“. Zanemario je statistiku, koja govori da je županijska lista HDZ-a, kojoj je nositelj bio upravo Dujić, dobila u postotku manje glasova od bivšeg župana - oglasio se HDZ-ovac Mijo Mihotić (op.p. ime i prezime su samo zgodna premetaljka stvarnog imena našeg sugovornika).

Protiv riječkog puta

U Rijeci još traje žestoka, kuloarska rasprava poslije televizijske serije, koja je svjedočila kako su gradom na Rječini vladali i fašisti i komunisti. O tome su se na zanimljiv način oglasila i dva poznata riječka Šibenčanina.

- Najveće polemike u riječkim ćakulama izazvala je informacija da riječki HNK dobro surađuje s teatrima u Novom Sadu, Banjoj Luci i Beogradu, ali ne i sa zagrebačkim, splitskim ili dubrovačkim kazalištem. Osobno, ne bih volio da sličnim, riječkim putem krenu kulturni djelatnici u mom rodnom Šibeniku - javio se uspješni gospodarstvenik (i nekad veliki sportski donator) Zdravko Iljadica.

Nešto drugačijeg je mišljenja dr. Mirko Merlak, sin pokojnog šibenskog ginekologa Ive.

- Mislim kako u spomenutoj riječkoj navadi da se više surađuje s kazalištima izvan Hrvatske nego onima u Lijepoj našoj ima puno više umjetničke taštine nego tragova politike - uvjeren je dr. Merlak.

Zadnja ruža varoška

Kako iz sjećanja izbrisati posjet domu starih i nemoćnih Dalmatinaca u dalekom australskom Perthu. Umirovljenicima koji su imali samo jednu jedinu želju: umrijeti u Dalmaciji.

Na to nas je podsjetila 93-godišnja Ruža Vukšić, rodom iz šibenskog Varoša, koja je poslije više desetljeća života u Kaliforniji stigla u starački dom u Tribunju. Kad ju je posjetio njezin varoški susjed i vršnjak dr. Tomislav Vrčić, Ruža je silno oduševljena veličala rodni Šibenik te posebice dr. Mirka Giaconnija, predsjednika svih hrvatskih udruga u Kaliforniji. A dr. Vrčić ju je darivao na šibenski način: grožđem, smokvama i knjigom „Moj Šibenik dušu ima“.

Nataša je nova zvijezda

Šibenik ima novu umjetničku zvijezdu svjetskoga glasa. Riječ je o pomalo samozatajnoj Nataši Ninić, nevjesti svjetski poznatog violinista Tonka Ninića. Poslije završetka studija prava, Nataša je odvjetnički ured zamijenila umjetničkim atelijerom. Njezine skulpture i uporabni predmeti od keramike, stakla i drva dospjeli su i do Njemačke, Švicarske, Francuske, Sjedinjenih Američkih Država, Konga…

- Priznajem da sam zaljubljena u glinu. Cilj mi je da onaj tko pogleda moj rad, da ga odmah poželi i dodirnuti, osjetiti rukom. Uporabni predmet mora dvaput u peć. Najprije na takozvano biskvitno pečenje, a drugi put kad se nanosi glazura. U svemu su mi velika potpora kći Tjaša, koja je kao i cijela šira obitelj smrtno zaljubljena u Šibenik - otkrila nam je Nataša Ninić, djevojački Erceg.

Stižu makedonski ronioci!

Akciji čišćenja šibenskog podmorja pridružit će se krajem ovog tjedna i ronioci iz Makedonije. Riječ je o članovima ekološke udruge „Pena“ iz Tetova, nazvane po rijeci koja teče tim makedonskim gradom.

- Među članovima „Pene“ ima i Hrvata pa je to još jedan znak hrvatsko-makedonskog prijateljstva - najavio nam je Dean Vapski, Makedonac iz Debra, koji je već godinama direktor pogona KNAUF-a u općina Biskupija.

23. travanj 2024 19:10