StoryEditorOCM
Šibenikpogled unazad

Retrovizor Ive Mikuličina: Bunjevac zanijemio snimajući covid odjel šibenske bolnice, a Lokas ušutkao skeptike

Piše Ivo Mikuličin
18. prosinca 2021. - 18:21

Šibenska Adventura bolja od tršćanske?

– Oduševljen sam kako Šibenik izgleda u adventskim danima. Kao da je šibenska Adventura i bolja od naše tršćanske. Krešimirov grad mi je draži u poznoj jeseni i zbog toga što je veća mogućnost nego ljeti da sretnem poznate Šibenčane – otvorio nam se dr. Mladen Šare, ravnatelj bolnice u talijanskom Trstu, koji je u grad svojih predaka stigao nakratko sa suprugom Katarinom. Valja podsjetiti da je dr. Mladen unuk predratnog šibenskog tajkuna Stipe Šare, koji je u posjedu imao gotovo četvrtinu grada.

No, osim emotivnih rečenica, dr. Mladen imao je i jedno pragmatično pitanje: – Je li Vlado Čović prodao Šarinu pekaru?
Nismo znali odgovor pa smo ga potražili kod obitelji Čović.

– Pekara nije prodana. Nije riječ samo o cijeni. Voljeli bismo je prodati nekome tko ima ozbiljan projekt za taj nemali prostor u središtu grada – kazao nam je neslužbeno Vladin brat Zvone.

Kapa dolje 'Vodovodu!

Kapa dolje šibenskom "Vodovodu"! U sjeni pandemijskih i političkih problema ispod radara je prošao podatak da je "Vodovod" projekt aglomeracije završio dva mjeseca prije preciziranog roka i da je koštao 30 milijuna manje nego što je bilo dogovoreno. Obavljeni su svi tehnički pregledi, dobivene sve uporabne dozvole.

– Neću biti miran dok ne riješimo problem uređaja za pročišćavanje otpadnih voda – priznao nam dojučerašnji direktor "Vodovoda" Frane Malenica, koji je odnedavno samo savjetnik novoimenovanom direktoru Damiru Martinoviću. Do Franina odlaska u mirovinu.

image
Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje
Nikša Stipaničev/Cropix

Bunjevac zanijemio

Iskusni šibenski televizijski snimatelj Goran Bunjevac prosto je zanijemio kad je snimao kadrove na šibenskom COVID odjelu za zaista potresan, ali iznimno profesionalan prilog svoje urednice Borke Juras-Slamić.

– Ne znam koga sam u tom trenutku više žalio, bolesnike ili neumorne medicinske sestre. A, vjerujte mi, one ne mogu mirovati ni na tren. Neprestano im stižu zvučni signali da neki pacijent treba medicinsku intervenciju. Danima sam se oporavljao od tog šoka. Shvatiš koliko smo mali na ovom svijetu – kazao nam je Bunjevac.

Lokas ušutkao skeptike

Svojim dolaskom na mjesto direktora šibenske "Vinarije Vinoplod" mladoliki Krešimir Lokas je, očito, ušutkao ne baš rijetke skeptike da će se ta tvrtka vrlo brzo naći na umoru.

– Prije svega, isplatio nam se poslovni brak sa zagrebačkim "Badelom". Na kraju smo godine, koja nam, unatoč pandemijskim i inim problemima, donosi samo pozitivne brojke. Imali smo za 50 posto bolji ljetni promet, uspješna je bila i berba grožđa. Pun pogodak je i aktualna kušaonica vina, efekte daje i aktualni (pred)blagdanski popust... No nemojte nas hvaliti prije nego osvanu službeni rezultati – kazivao nam je Lokas.

A tko može izdržati da ne objavi neslužbene, pozitivne prognoze, koje govore o povećanju prihoda za 50 posto, u doba kad se ne možeš braniti od crnih vijesti!?

Go, Johny, go...

Vijest da je slavni američki glumac hrvatskog podrijetla John Malkovich u Zagrebu posjetio drnišku konobu "Ponistra", te uživao u vinu merlot, najmanje je iznenadila članove šibenske klape Bonaca.

– Koliko je Malkovich sklon Lijepoj našoj uvjerili smo se ne tako davno, kad smo na Lošinju nekoliko dana uzastopce zabavljali slavnoga glumca. Bilo je i više nego očito da njegovim venama teče krv njegovih hrvatskih predaka. Slušao nas je s guštom, a onda uzeo gitaru i zapjevao. Nasmijao se od srca kad sam ga počeo bodriti s poznatim "Go, Johny, Go..." – otkrio nam je mandolinist Krešimir Pelajić, koji je, osim spretnog prebiranja po žicama, poznat i kao najveći zajebant u Bonaci.

Šibenka u Dubaiju

"Vatreni" će sigurno imati dva navijača na predstojećem Svjetskom nogometnom prvenstvu u Kataru. Jamačno će ih bodriti Petra Santini i njezin suprug Roman Kelečić, koji žive u u Dubaiju, pa im neće biti ni skupo ni teško skoknuti do 695 kilometara udaljene Dohe. Riječ je o bivšoj tenisačici, unuci starog Šibenčanina Joška Santinija, koja je zaposlena u Ministarstvu sporta Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je njezin suprug zapažen kao trener ovogodišnje pobjednice US Opena Emme Raducanu, Britanke rumunjskog podrijetla.

– Navijat ćemo žestoko za "vatrene". Onako žestoko po šibenski. I zbog tebe, dida – javila se telefonom Petra didu Jošku.

23. svibanj 2024 15:44