StoryEditorOCM
ŠibenikGripa hara županijom

Pokošeni Šibenčani- u tjedan dana zaleglo ih više od 450

4. siječnja 2017. - 09:09

Gripa hara i u Šibensko-kninskoj županiji. U proteklih tjedan dana prijavljeno je čak 518 oboljelih. Najviše ih je u Šibeniku i na šibenskom području – 451. Znatno manje, 51 oboljeli, zabilježen je na području Knina dok je liječničku pomoć zbog gripe u Drnišu i okolici zatražilo 16 ljudi.
Kada je riječ o dobnim skupinama, od gripe su podjednako oboljeli i djeca i mladi i stariji. Ipak, najmanje "gripoznih" za sada je među onima koji imaju 65 i više godina, budući da se većina građana u toj dobi redovito cijepi protiv gripe.
Prema riječima šefice epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankice Parat Baljkas, epidemija gripe ove je godine u županiji je počela čak mjesec dana prije negoli lani pa su se prvi oboljeli pojavili već početkom prosinca. Taj je broj svakog tjedna rastao, da bi nekoliko dana uoči Nove godine gotovo eksplodirao!
- U početku smo imali 9 prijavljenih i to samo na šibenskom području. Od 12. do 19. prosinca bilježimo ukupno 50 prijavljenih, 32 na šibenskom i 18 na kninskom području. No prošli tjedan, od 26. prosinca do 1. siječnja, dogodio se nagli skok i 518 prijavljenih od kojih je 451 sa šibenskog, 51 s kninskog i 16 s drniškog područja – kazala je Parat Baljkas.



Dodaje kako se očekuje da će epidemija gripe potrajati još tjedan-dva, ali unatoč tomu cijepljenje bi još moglo imati smisla.
- Nakon cijepljena treba proći petanestak dana da se stvori dovoljan broj antitijela, pa ako se želite sada cijepiti protiv gripe, javite se svom liječniku – podsjeća Parat Baljkas.
Inače, simptomi gripe javljaju se dva dana nakon što se zarazite. Najbolji lijek su mirovanje, uzimanje tople tekućine te snižavanje temperature. Ipak, pacijenti kod kojih se gripa tako lako ne povlači trebaju se javiti svojim liječnicima i dogovoriti termin pregleda kako se ne bi zadržavali u čekaonici i širili viruse, savjetuje Parat Baljkas.
U điru su i prehlade, a dosta je oboljelih i od virusa parainfluence kod kojih je opća slika bolesti slična gripi, ali su simptomi znatno blaži.


 

29. travanj 2024 05:07