StoryEditorOCM
ŠibenikOrnela Šupe

Ova poduzetnica iz Šibenika pravi je primjer izreke ‘Što te ne ubije, to te ojača’: Uplašila sam se što ću i kako ću, ali posla je više nego ikada

Piše Zdravko Pilić
4. travnja 2020. - 08:27

 

 

 

‘Nije lako Buba Marcu, Buba Marinom muškarcu, zum zum zum zum... pogoditi gdje je i što radi njegova Ornela Šupe i njezin servis za čišćenje zvan Buba Mara. Jer, to često puta ne zna ni ona sama, ona je, veli, uvijek ‘sto na sat’, čak i u ovim uvjetima izolacije i izvanrednog stanja izazvanog pandemijom ‘koronavirusa’. A gdje je? Pa, na prvoj crti obrane od njega! Čisti, pere, dezinficira...

- Strahovala sam što ću i kako ću, kao i svi drugi, kad je ovo s koronom, krenulo, otkazi, zatvaranja, propast turističke sezone, nema čišćenja hotela ni apartmana, vidjela sam već poslovnu propast kao i većina drugih u uslužnim branšama kao što je naša. A onda su krenuli pozivi za dezinfekciju prostora, pa sad radimo i dalje punom parom. Preorijentirali smo se u hodu, preko noći, priča nam Ornela koju smo ovoh dana jedva uspjeli dobiti na telefon- zauzet je kao u najboljim danima. Javila nam se sama, čim je uhvatila malo slobodnog vremena.

- Što radimo? A što ne radimo, evo upravo čistimo i dezinficiramo Studentski dom, pripremamo ga za prihvat medicinskih sestara koje će u njemu stanovati kad nisu na smjenama u šibenskoj OB, isto tako radimo i dezinfekciju stubišta u zgradama koje inače održavamo, pa ulaza u zgrade, kvaka, metalnih površina. Sve smo u zaštitnoj opremi od glave do pete, u zaštitnim odijelima, s kapama, maskama, naočalima, parimo Marsovci, ispričala nam je Ornela Šupe, dodajući kako su svi skupa prošli i dodatne tečajeve zaštite na radu kod ovlaštenih tvrtki.

Održavaju i dezinficiraju i odgovarajuće prostore hitne medicinske pomoći u Šibeniku, Drnišu, Vodicama, Primoštenu. Eto, u nedjelju su ih zvali da obave kompletnu dezinfekciju i opću sanitaciju zgrade mirovinskog osiguranja, odgovarajućim sredstvima koje koriste u tu svrhu.

No, osim na poslovnom, Ornela Šupe angažirana je i na društvenom planu. Uhvatila se i organizacije šivanja maski za lice koje traže svi, na sto strana.

Vesele i šarene

- Imam nekoliko žena u Vodicama i Šibeniku, ali nam je falio laštik. Nema ga nigdje! Naposljetku sam ga uspjela dobiti od prijateljica iz Udruge ‘Krug’ Split’. Kome šijemo? Svima kojima treba, staračkim domovima, potrebitima kroz Caritas, pučke kuhinje, pitat ćemo Stožer Civilne zaštite, gdje je najpotrebnije. Naravno, besplatno, pričala nam je Ornela, koja je jedna od onih na koje se preporuka ‘Ostani doma’ nikako ne može odnositi - sve i da hoće. Ta ne može stati na miru ni sekunde, takva je po prirodi, optimistična, vedra i poduzetna.

- Paradoksalno mi je ovo da nemamo maskica zato što nemamo laštika! To je jedan artikl koji je potpuno zaboravljen, današnja mladež ne zna ni kako izgleda, ni čemu služi, a mi smo se danonoćno igrali na laštik ispred zgrada, priča kroz smijeh. A završava u ozbiljnijem tonu.

- Uvijek je najljepše i najzdravije kad se čovjek osjeća korisnim, kad čini nešto dobro za sebe i za druge. Tad je i pozitivan, a ondu tu pozitivu i širi oko sebe, na sve druge, riječi su Buba Mare. Koja svojim primjerom potvrđuje istinitost one teze kako je za pravog poduzetnika svaka kriza samo - nova prilika.

A kad je stigao i laštik, onda nam se ponovno javila, s viješću kako je njezinih šest šalturica napravilo 314 maski za štićenika Cvjetnog doma u Šibeniku. Riječ je o Ani Paić, Ani Šunjergi, Cvitana Juričev Martinčev, koja radi i trudna, Tei Gojčeta, Aidi Kozlica i Lani Gligić I to za svega tri dana! Plus jednu – 315 – za direktora Tomislava Ninića.

- Maske su lipe, vesele, šarene, s uzorcima, da im barem one uvesele ove teške dane u kojima im je posebno teško jer sad nemaju posjeta. Osoblje ih posebno čuva, jer su oni svi zbog svoje dobi, u rizičnoj skupini. Ovo je naša poruka da nisu sami, da mislimo na njih, da ih nismo zaboravili, i da ih svi skupa puno volimo, ispričala nam je Ornela, dok je u Vodicama skupljala zadnju turu maski, prije nego će ih dopremiti do Cvjetnog doma.

- A što drugo reći, nego veliko hvala, i Orneli i svim dragim ženama koje su nas se sjetile, u ovoj situaciji kada nam je svaka pomoć i podrška, dragocjena. S posebnim zadovoljstvom ćemo podijeliti ove maske stanarima našeg Doma, s nadom da im neće trebati. Nadamo se da će korona ostati van naše zgrade, kao i dosad, i da ćemo se svi skupa riješiti ove pošasti što prije, kazao nam je Ninić

20. travanj 2024 18:21