StoryEditorOCM
ŠibenikKalendar

Nisu ni krenuli u školu, a uskoro će opet na praznike: Šibenski učenici će se ove školske godine odmarati čak četiri puta

25. rujna 2019. - 23:41

U novoj školskoj godini učenici šibenskih osnovnih i srednjih škola dobili su i novi kalendar školskih praznika. Umjesto dosadašnjih zimskih i proljetnih praznika koji su bili povezani s božićnim i novogodišnjim, odnosno uskrsnim blagdanima, šibenski školarci u ovoj će se školskoj godini odmarati čak četiri puta.

Uz proljetne, prvi put uvode se jesenski praznici, a zimski su podijeljeni u dva dijela. Riječ je o tzv. četvrtom, posljednjem modelu, koliko ih je ponudilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija kao osnivači osnovnih i srednjih škola na šibenskom području, odnosno u županiji, odlučili su se za jedan te isti model. To znači da će osnovnoškolci i srednjoškolci u gradu i županiji prvi odmor imati već za manje od dva mjeseca od povratka u školske klupe i završetka ljetnih praznika.

Spoj s blagdanom Svih svetih

Jesenski praznici počinju, naime, 30. listopada i traju formalno svega dva dana, ali kako se spajaju s blagdanom Svih svetih, 1. studenoga, a onda i vikendom koji dolazi, učenici će se u školu vratiti tek u ponedjeljak 4. studenoga.

Slična spajanja s vikendima i državnim praznicima dogodit će se i u prvom dijelu zimskih praznika, koji počinju 23. prosinca i traju do 3. siječnja 2020. godine, s tim da nastava počinje 7. siječnja. Drugi dio zimskog odmora nastavlja se od 24. do 28. veljače, ali će se zbog nadolazećeg vikenda đaci vratiti u školu 2. ožujka. Neće proći ni mjesec i pol dana, a ovdašnji učenici ponovno će na praznike. Počinju 9. travnja i traju samo dva dana, ali nastava ide dalje tek 14. travnja, nakon Uskrsa i Uskrsnog ponedjeljka.

Kraj godine školsko će zvono označiti 17. lipnja, a odabirom jedinstvenog modela za gradske i županijske škole željela se izbjeći zbrka koja se dogodila u nekim drugim županijama, gdje su osnovne škole odabrale jedan, a srednje drugi model, što bi moglo zadati glavobolju ne samo roditeljima zbog usklađivanja njihovih godišnjih odmora s dječjim praznicima, nego i nastavnicima koji, recimo, rade u dvjema ili više škola.

Govori o tomu i pročelnica za društvene djelatnosti u šibenskoj gradskoj upravi Mirjana Žurić.
– Nakon saznanja da su sve škole, osnovne i srednje, kojima je osnivač Šibensko-kninska županija, odabrale četvrti model, na zajedničkom sastanku predstavnika Grada Šibenika i ravnatelja svih osnovnih škola kojima je Grad osnivač dogovoreno je da se odabere četvrti model. Za tu usklađenost odlučili smo se zato jer smo željeli izbjeći moguće probleme u prijevozu učenika, radu nastavnika u dvije ili više škola različitih osnivača, kao i zbog toga što djeca iz iste obitelji mogu ići u osnovnu školu kojoj je osnivač Grad ili srednju kojoj je osnivač Županija – objašnjava Žurić.

Zimski odmor u dva dijela

Zanimljivo je da je ovaj model, koji se i najviše razlikuje od dosadašnjega kalendara školskih praznika, jer uvodi jesenski, a zimski odmor dijeli u dva dijela, prihvatio velik broj županija, njih devet. Osim Šibensko-kninske, odabrala ga je i Zadarska, dok su se, primjerice, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačka županija odlučile za prvi model, koji donosi samo dva odmora tijekom školske godine, zimski i proljetni, i najsličniji je dosadašnjem kalendaru praznika. Druga dva modela, koji uz varijacije nude odmor za učenike tri puta u godini, izabralo je, pak, svega nekoliko škola u državi. Iako sva četiri modela imaju isti broj nastavnih dana i odmora, pa su u tom kontekstu svi učenici izjednačeni, vrlo je važno kako su praznici razmješteni i koliko traju, ističe psihologinja Gorana Bilušić iz OŠ Jurja Šižgorića.

– Mislim da je ovaj model koji su odabrale naše škole jako dobar. Kada praznici traju dugo, poznato je, izgubi se njihov smisao i djeca se teže vraćaju školskim obvezama. Također, nije dobro ni da nastava dugo traje, da je razmak između praznika velik, jer se previše umore. Opće je poznato da je radni učinak najbolji i da se utroši najmanje energije kada se rad i odmor ravnomjerno izmjenjuju. Zato mislim da je ova opcija školskih praznika najbolja od svih ponuđenih. U prosjeku svaka dva mjeseca, odnosno nešto manje, naši učenici će imati odmor koji neće predugo trajati, ali ipak dovoljno da se odmore i da oni koji su zaostali u nastavi zbog bolesti ili bilo kojeg razloga imaju dovoljno vremena da nadoknade propušteno – kazala je Bilušić.

22. lipanj 2024 23:54