StoryEditorOCM
ŠibenikVelika nagrada Konjevrata

Nije aprililili... Šibenski gradonačelnik Željko Burić ozbiljan je u svojim najavama: U zaleđe dovodimo Formulu 1!

30. studenog 2019. - 12:23

Šibenska gradska vlast, sudeći po izlaganju Željka Burića, gradonačelnika Šibenika, na 11. susretu gradonačelnika i poduzetnika u Amadria centru ipak nije odustala od plana izgradnje zone adrenalinskog sporta, uključujući i stazu za utrke Formule 1 u Konjevratima!

Predstavljajući gradske potencijale koji bi mogli zanimati investitore, Željko Burić je podsjetio na to da je Gradsko vijeće Šibenika usvajanjem detaljnog plana uređenja još prije nekoliko godina stvorilo preduvjete za realizaciju tog projekta.

Precizirana je i površina od oko 103 hektara za gradnju prometnog vježbališta i sportskog centra za ljubitelje brzine i adrenalina, koji bi bio svojevrsni pandan Grobniku.

- Od te se ideje, koju je iniciralo šibensko Automoto društvo, nije odustalo. Naprotiv, stvorena je detaljno razrađena planska podloga. Konjevrate doista jesu idealna lokacija za takav sadržaj kojim bi, uz ostalo, turistički valorizirali duboko zaleđe Šibenika. Smatram, naime, da ne možemo imati jako županijsko središte ako nemamo jako zaleđe, a poznato je da visokooktanski sportovi privlače specifičnu klijentelu. Brojni su u Hrvatskoj i diljem svijeta poklonici Formule 1, moto-utrka i sličnih adrenalinskih sportova, a među takvima ipak prednjače oni nešto dubljega džepa, koji osobno vole pratiti svoje favorite na stazama. Spomenut ću i mogućnosti koje uređeni sportski sadržaji takvog tipa pružaju za rekreativno bavljenje tim sportom i njegove zaljubljenike koji bi izvan turističke sezone punili hotelske kapacitete na našem području – kaže šibenski gradonačelnik.

Da je Automoto društvo i dalje vrlo zainteresirano za realizaciju projekta potvrdio je i Čedo Petrina, tadašnji i sadašnji predsjednik AMD-a u Šibeniku, koji je s Darkom Rogulićem, tajnikom Društva, “izgurao“ ideju do faze stavljanja dokumentacije pred gradske vijećnike.

- Konjevrati su, s obzirom na činjenicu da se nalaze svega 10-ak minuta vožnje od centra Šibenika, a 40-ak kilometara od Splita i Zadra, idealna pozicija ne samo za uređenje certificirane staze za Formulu 1, već i sportsko-adrenalinskog parka sa svim mogućim popratnim sadržajima – kazao je Petrina.

Prelistavajući detaljni plan uređenja prometnog vježbališta i sportskog centra Konjevrate, razvidno je da se mislilo na sve - od izgradnje staze dužine 3100 metara po etapi, postavljanju fiksnih ili montažnih tribina za gledatelje, automoto i karting stazama, autodromu, čak i pozornici na otvorenom ili “drive in” kinu, poligonima za obuku i prometnim vježbalištima... Spomenuta je i mogućnost izgradnje helidroma, dječjeg zabavnog parka, poligona za skateboardere... Infrastruktura uključuje i parkirališne prostore, a popratni sadržaji ugostiteljske i druge objekte.

Oni koji su upućeniji u gospodarsku opravdanost ovakvih projekata tvrde da slični sportski centri generiraju respektabilne ekonomske učinke zbog kojih ih investitori ne zaobilaze, a hoće li se i kada to dogoditi Šibeniku, pokazat će vrijeme. Gradska vlast će im, obećava gradonačelnik Burić, biti na raspolaganju za sve radnje koje su u nadležnosti gradske uprave Šibenika.

 

19. travanj 2024 03:46