StoryEditorOCM
ŠibenikČestitamo

Naš Ante baš je zaslužio nagradu za životno djelo: Oteo je iz tame zaborava najveće uspjehe šibenskog sporta

Piše Zdravko Pilić
17. lipnja 2021. - 08:27

Ante Baranić je čovjek koji je svojim aparatom ovjekovječio najveće uspjehe šibenskog sporta, oteo ih iz tame zaborava. Bez njega, oni ne bi ni postojali. Eto, da ne idemo uširoko ni udaleko danas mi, ovakvi kakvi smo, ne bi imali ni jednu jedinu sliku pokojnog Dražena u najdražem Šibenkinom dresu, onog ludog i nezaboravnog slavlja iz dvorane na Baldekinu. I ovako ih nema puno, ali i ono što ih ima, ima ih samo zato što ih je Ante slikao.

Da je samo to, miritao bi nagradu za životno djelo, za dugogodišnje praćenje sportskih događaja, što mu je ovih dana na tvrđavi Barone, prigodom proglašenja najboljih sportaša u 2020. godini, uručila Zajednica športova ove naše Šibensko – kninske županije. A nije samo to, nego je i puno više od toga. Nije se u Šibeniku dogodio ni MDF da ga nije slikao Ante, ni kazališna predstava, ni 'detalj s utakmice' sa Šubićevca, a da ga nije on 'okinija'. Šta god da je Šibenik slavija, obilježava, pa čak i reda radi, otaljava, negdje je u blizini bio i on, da to 'potegne' i zabilježi, neka se nađe. Jedina prava šibenska arhiva nije u Mandalini, i nije državna institucija, nego je to ona Baranićeva, privatna, na njegovim negativima Koja je toliko bogata da čak ni on sam ne zna što je sve u njoj. Ni na koliko se točno lokacija nalazi.

No, Ante Baranić nije samo šibenska, nego je i hrvatska sportska, foto-reporterska i novinarska legenda, nacionalna klasa. Vlasnik je iskaznice dopisnika jedinog hrvatskog sportskog dnevnika, Sportskih novosti broj 689. iz siječnja 1974. godine, u kojem je radio s Radišom Mladenovićem, Robertom Valaiem, Željkom Pajvotom, legendama kao što je i sam. I bez obzira što će u rujnu ove godine upisati 80. u životnom kalendaru, još uvijek je aktivan, i još uvijek radi, i u ovom internetsko – digitalnom dobu, za Šibenski list, Slobodnu Dalmaciju, Sportske, Cropix i cijelu Hanza mediju.

A. Baranić zapravo je i dalje skraćenica za Agencija Baranić, spremnu da bilo kad i bilo gdje krene na zadatak. - 'Jel sad odma?' - nije pitanje, nego konstatacija u njegovom slučaju. 'A i ja pitam pizdarije...Di ćeš bit, di ću te skupit?' Jedan, jedini, neponovljivi, unjuli...

26. travanj 2024 10:00