StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Najvažnije informacije iz rada gradske uprave, poduzeća i ustanova Grada Šibenika

Piše šibenski.hr
27. rujna 2021. - 11:54

Za devet mjeseci stiže 11 novih autobusa

Ugovor o javnoj nabavi 11 novih solo niskopodnih autobusa vrijednih oko 26,1 milijun kuna (s PDV-om) namijenjenih gradskom linijskom prijevozu potpisali su Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, i Mario Fabek, direktor tvrtke "Auto Hrvatska Prodajno Servisni Centar" d.o.o. iz Brezovice. Događaju su prisustvovali i Danijel Mileta, zamjenik šibenskoga gradonačelnika, i Zvonko Gabud, predstavnik "Auto Hrvatske".
Predmet ugovora su novi, nekorišteni i tehnički ispravni solo gradski niskopodni autobusi MAN (Model "Lion's Cyty 12C") koji zadovoljavaju važeće propise RH i EU-a o javnom prijevozu putnika. Autobusi koji će u Šibenik stići za devet mjeseci inače su rezultat projekta "Povećanje integrirane mobilnosti na području grada Šibenika", a nepovratna sredstva osigurana su iz Kohezijskog fonda i državnog proračuna RH.
– Šibenik će tako dobiti javni prijevoz primjeren svojem urbanom identitetu, što će osigurati visoki standard u pogledu te vrste komunalne usluge te pridonijeti organiziranosti prometa u kretanju i kvaliteti života građana, kao i naših gostiju. Započinjemo postupak osnivanja vlastite komunalne tvrtke koja će se baviti organiziranim komunalnim prijevozom koji jamči brzinu, dostupnost i kvalitetu – istaknuo je, uz ostalo, gradonačelnik Željko Burić.
Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta podsjetio je da je u izradi studija koja će precizirati mnoge važne detalje vezane uz javni promet u Šibeniku.
– Studija će u konačnici precizirati najbolji model organizacije javnog prometa, broj i učestalost linija, relacije i cijenu autobusnih karata. Suvremeni autobusi koji su upravo naručeni po kvaliteti i pouzdanosti su u samom vrhu na tržištu i nema sumnje da ih Šibenik zaslužuje – kazao je Mileta.
Izrazivši zadovoljstvo što se Šibenik uvrstio u red gradova koji kupnjom novih autobusa za gradski linijski prijevoz podižu razinu komunalnog standarda, Mario Fabek, direktor tvrtke "Auto Hrvatska prodajno servisni centar" d.o.o., naglasio je kako je njegova tvrtka ugovorom preuzela i obavezu servisiranja i održavanja autobusa te je najavio susret u Šibeniku prilikom isporuke novih autobusa.

Šibenik će dobiti prometnu aplikaciju

Poduzeće „Gradski parking“ d.o.o i „Hrvatski telekom“ d.d. potpisali su ugovor za izradu aplikacije za integriranu mobilnost Grada Šibenika vrijedan 676.776,77 kuna. Riječ je o aplikaciji za pametne telefone koja bi na jednom mjestu trebala objediniti sve građanima korisne informacije o prometu u kretanju i mirovanju.

Prometna aplikacija jedna je od komponenti projekta „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u gradskom prijevozu“ te će građanima  pružati sve informacije o sustavu javnog gradskog prijevoza.

Korisnik će putem mobitela imati mogućnost da sazna sve o važećem voznom redu, a aplikacija će ga upućivati do najbliže autobusne postaje. Aplikacijom  će se moći pratiti dolazak autobusa na odabranu lokaciju u realnom vremenu te  pregledati sljedeće dolaske po voznom redu. Putem aplikacije bit će moguće kupiti i autobusnu kartu, kao i kartu za parking.

Prometna aplikacija donijet će i brojne druge funkcionalnosti kada je u pitanju promet u mirovanju. Putem mobilnog telefona moći će se pregledati slobodna parkirna mjesta na rampom reguliranim parkiralištima, kao što su Draga, Željeznički kolodvor, Poljana, parkiralište Izgradnja. Ona će pokazati koliko ima mjesta na zatvorenim parkiralištima, odnosno koliko je u tom trenutku slobodnih mjesta na pojedinom od parkirališta.

Hrvatski telekom ugovorom se obvezao da će ovaj zahtjevan zadatak odraditi u roku od šest mjeseci, a prva testiranja na ograničenom broju korisnika mogla bi prema najavama, početi već za tri mjeseca.

Projekt „Integrirana mobilnost na području grada Šibenika – povećanje broja putnika u javnom gradskom prijevozu“ operativno provodi poduzeće Gradski parking d.o.o. sa Gradom Šibenikom kao partnerom. Financiran je iz Operativnog fonda konkurentnost i kohezija EU. Ukupna vrijednost projekta iznosi 99.847.705,83 kuna, od kojih se 73.801.381,09 planira sufinancirati iz Kohezijskog fonda, a 13.023.773,13 iz sredstava korisnika.

Završeni radovi na uređenju Ulice branitelja Domovinskog rata

Radovi na uređenju Ulice branitelja Domovinskog rata u gradskoj četvrti Vidici su završeni te je  obavljen tehnički pregled. Ulica branitelja Domovinskog rata, koja je bila slijepa ulica i završava je kod osnovne škole Vidici, probijena je prema crkvi sv. Petra te je dobila  izlaz na Ulicu 8. dalmatinske udarne brigade.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta iskazao je zadovoljstvo izvedenim radovima te je zahvalio izvođačima i svim sudionicima u projektu.

- Cilj nam je uvođenje reda u prometu, kao i dodatno podizanje razine komunalne opremljenosti i uređenja ove gradske četvrti. Ulica Domovinskog rata  postala je  jednosmjerna čime je postignuta daleko veća sigurnost prometa, a stanari će dobiti i označena parkirališna mjesta. Očekujemo i da će uređenje ove ulice rasteretiti promet te da više neće biti uobičajenih gužvi na ulazu“, kazao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta. Vrijednost radova je oko 1, 2 milijuna, bez PDV-a, a izvela ih je tvrtka TEC-gradnja.

Učenicima osiguran produženi boravak, pomoć za nabavu radnih bilježnica i besplatna marenda za djecu u riziku od siromaštva

Ukupno 398 učenika 1. razreda upisano je u školskoj godini  2021./2022., u devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, što je sedam prvašića više nego prošle školske godine. Dva razreda po 20 učenika upisala je i Katolička osnovna škola u Šibeniku.

Sedam osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik u školskoj godini 2021./22. provodit će  program produženog boravka. Uz dosadašnje tri škole - OŠ „Jurja Šižgorića“, OŠ „Tina Ujevića“, OŠ „Jurja Dalmatinca“, program produženog boravka omogućit će se i polaznicima OŠ „Vidici“, OŠ „Fausta Vrančića“, OŠ „Meterize“ i OŠ „Petra Krešimira IV“.

Nakon predupisne procedure za prve razrede osnovnih škola u 2021./22. školskoj godini, interes za uključivanje prvašića u program produženog boravka iskazalo je 140 roditelja. Osim za učenike prvih razreda, nastavlja se program produženog boravka za učenike drugih i trećih razreda čime će ukupno 219 učenika koristiti produženi boravak u 13 odgojno-obrazovnih skupina.

I ove godine Grad Šibenik je u proračunu osigurao financijska sredstva za pomoć roditeljima osnovaca u nabavi radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala. Planirana sredstva za tu namjenu iznose 383 tisuće kuna. Jednokratna novčana pomoć za nabavu radnih bilježnica i drugog obrazovnog materijala  iznosi 300 kuna po uzdržavanom učeniku/ci od 1. do 4. razreda, odnosno 500 kuna po uzdržavanom učeniku/ci od 5. do 8. razreda. Potrebna dokazna dokumentacija i svi detalji  navedeni su u samom javnom pozivu koji je objavljen  na mrežnim stranicama Grada Šibenika i traje do 6. listopada.

Putem natječaja „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2021. – 2022.)“ raspisanog od strane Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Grad Šibenik je osigurao sredstva za financiranje besplatne školske prehrane (marende) za 868 učenika u osnovnim školama, ukupne vrijednosti 999.081,83 kune iz Fonda Europske pomoći za najpotrebitije (FEAD) u okviru Operativnog programa za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. – 2020. Sredstvima Europske unije osigurano je 85 posto iznosa, a 15 posto iz državnog proračuna Republike Hrvatske. Cilj projekta je ublažiti najgore oblike dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske pomoći djeci u siromaštvu ili u riziku od siromaštva. U projekt je uključeno svih devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik.

Iz Europkg socijalnog fonda preko dva milijuna kuna za projekt deinstitucionalizacije socijalnih usluga

Sredstva u visini od 2.352.000 kuna prihvatljivih troškova odobrena su za provedbu projekta  „Proces deinstitucionalizacije na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Šibenik“. Projekt je u potpunosti sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Partner na projektu je Grad Šibenik, a trajanje projekta je 24 mjeseca.

Projektne aktivnosti provodit će se na području grada Šibenika, Vodica i Skradina te općina Rogoznica, Primošten, Bilice, Tribunj, Pirovac, Tisno i Murter.

Cilj projekta je nastavak pružanja podrške procesu deinstitucionalizacije na području grada Šibenika kroz provedbu i unaprjeđenje izvaninstitucijskih socijalnih usluga, jačanje kapaciteta stručnjaka koji rade s ciljanom skupinom te podizanjem svijesti javnosti o pravima ranjivih skupina. Ciljane skupine projekta su: sudionici s invaliditetom, osobe mlađe od 25 godina (djeca i mlađe punoljetne osobe bez odgovarajuće roditeljske skrbi, kao i s problemima u ponašanju, djeca s teškoćama u razvoju, djeca bez pratnje) te druge osobe u nepovoljnom položaju sa područja nadležnosti CZSS Šibenik.

U sklopu provedbe projekta zaposlit će se četiri stručnjaka u Centru za socijalnu skrb Šibenik na period od 24 mjeseca, koji će djelovati kao mobilni timovi i neposredno na terenu pružati socijalne usluge ranjivim korisničkim skupinama.

Projektom će se provoditi razne aktivnosti  vezane uz prevenciju institucionalnog smještaja i smanjenje broja korisnika usluge smještaja. Uspostavit će se dva mobilna tima koja će obilaziti štićenike u udaljenim mjestima pod nadležnosti CZSS Šibenik, adaptirati će se i opremiti prostor Obiteljskog centra i sjedište CZSS. U sklopu provedbe projekta osposobiti će se i dodatno educirati zaposlenici Centra koji rade s pripadnicima ciljanih skupina, a jačanje kapaciteta stručnjaka u Centru rezultirati će kvalitetnijim pružanjem izvaninstitucijskih socijalnih usluga i uspješnoj provedbi procesa deinstitucionalizacije.

Bitna aktivnost u sklopu provedbe projekta je i podizanje svijesti javnosti o važnosti procesa deinstitucionalizacije i prava ranjivih skupina. Organizacijom predavanja, okruglih stolova, konferencija i info pultova kao i distribucijom promotivnih materijala postići će se povećanje svijesti javnosti i lokalne zajednice o važnosti procesa deinstitucionalizacije te prava ranjivih skupina društva s naglaskom na život u zajednici.

Odlična sezona u Trokutu: jesen otvorila prostor za nove stanare

Ovo ljeto Trokut je posjetilo više od 40 digitalnih nomada, većinom stranaca, a njihov prosjek boravka u tom šibenskom Centru za nove tehnologije i poduzetništvo je  bio 18,5 dana. Dok su neki od njih bili samo u prolazu,  drugi su odabrali Šibenik kao  destinaciju za duže ljetovanje. Svi koji su ga posjetili ovo ljeto, međutim, bili su oduševljeni prostorom i njegovim tehničkim potencijalom, osobito brzinom interneta, te su izrazili zadovoljstvo što Šibenik uopće ima takav sadržaj.

Zadovoljni su bili i sudionici dječjih STEM kampova.  Iz Trokuta javljaju da su jako ponosni na “njihove Trokutiće” jer su pod budnim okom učitelja Ivana sve sami programirali, dizajnirali u 3D-u i održali natjecanje robotića. Također su se zahvalili Američkoj Ambasadi u Zagrebu koja im je omogućila  opremu za održavanje spomenutih radionica u kojima su prošli sve važne elemente STEM-a.

Uspješnu sezonu u Trokutu zaokružila je sjajna vijest  da je Trokut osvojio prvu nagradu za nacionalnog pobjednika u kategoriji “Ulaganje u poduzetničke vještine” za europsko natjecanje 2021. godine.

- Osvajanje ove nagrade je potvrda našeg rada i potvrda dugoročne strategije Grada Šibenika. Osobito mi je drago što su nas prihvatili poduzetnici i što smo zaista postali prepoznatljivi Centar poduzetništva, inovacija i edukacija. Ova nagrada je dodatna motivacija da nastavimo sa svojim radom i što više pridonesemo poduzetničkoj zajednici - kazala je Diana Mudrinić, direktorica Trokuta.

Za podsjetiti je, inače, da najvažniji dio Trokuta čine njegovih 38 stalnih stanara. Za one koji bi im se željeli pridružiti iz Trokuta poručuju da mjesta ima.

- Dovoljno je da se javite na adresu elektroničke pošte  info@trokut.eu i osigurajte  vlastiti stol u inkubatoru za nove tehnologije jer early bird popust od 50 posto na sve pakete ističe za mjesec dana -  pozvali su iz Trokuta  nove stanare.                                                                 

16. travanj 2024 06:04