StoryEditorOCM
Šibenikjedini u minusu

Možda bilježimo pad broja noćenja, ali Šibenik turiste osvaja na prvu: ‘Grad je uistinu muzej, pun je povijesti!‘

Piše šibenski.hr
14. kolovoza 2023. - 20:44

Prema posljednjim podacima Hrvatske turističke zajednice, u zemlji je trenutačno oko milijun 50 tisuća turista, od kojih 914 tisuća stranih. Najviše je gostiju iz Njemačke, zatim Hrvatske, Slovenije, Italije i Austrije. U HTZ-u kažu da su pokazatelji slični onima zabilježenim isti dan prošle godine, izvještava HRT.

Iako se podaci stalno dopunjavaju i mijenjaju iz dana u dan, gledano kumulativno, od početka godine do jučer, gotovo sve su jadranske županije u plusu - i u dolascima i u noćenjima. Najveći rast ima Dubrovačko-neretvanska županija, koja bilježi čak oko 19 posto više dolazaka i oko 8 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Minus je jedino u Šibensko-kninskoj županiji, gdje je ostvareno 1,3 posto više dolazaka, ali su noćenja u padu 3,4 posto. 

"Porast cijena mora pratiti i porast kvalitete"

Direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pečarica rekla je večeras u središnjem HTV-ovom Dnevniku da u Vodicama u prvih sedam mjeseci nisu ostvarili pad noćenja.

Rekla je kako je iz njihovih podataka vidljivo da su sva tržišta u okruženju i glavna emitivna tržišta u porastu, osim Poljske i Češke, gdje se osjetio pad dolazaka i noćenja.

Na pitanje je li na to utjecalo povećanje cijena odgovorila je niječno.

- Ne bih rekla da je utjecalo povećanje cijena. U Vodicama nismo zamijetili da je netko išao iznad nekih velikih brojki. Tu su cijene podignute negdje na 10 do 12 posto, što je pratilo, naravno, i porast osnovnih ulaznih troškova, a isto tako i porast kvalitete, rekla je Franin Pečarica, dodajući da porast cijena mora pratiti i porast kvalitete.

Navela je da su u prvih sedam mjeseci završili na oko 13 posto povećanja u dolascima i 5 posto u noćenjima u komercijalnom smještaju, dok im je nautika porasla čak 22 posto u odnosu na prošlu godinu.

- Što se tiče komercijalnog smještaja, najveći pomak napravili su naši hoteli. Oni su čak na 17 posto porasta u dolascima i 15 posto porasta u noćenjima, što je jako dobro, rekla je Franin Pečarica.

Dodala je da se lagani pad od 2 posto dogodio u broju noćenja privatnom smještaju, ali da su dolasci na istom nivou kao prošle godine, pa da se može reći kako su gosti možda skratili svoj boravak.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Stari Šibenik mami

Gosti mu uglas hvale kulturno-povijesnu baštinu. "Stari" Šibenik nazivaju i riznicom. Pečat mu je dao i slavni Juraj Dalmatinac. I još grad ne živi isključivo za turizam - prožet je njime. 

- Vrlo lijep srednjovjekovni grad, slikovit je. Nije prenapučen kao ostala turistička središta, komentira jedan gost iz Španjolske.

U povijesnoj jezgri tisuću je kreveta. Prema šibenskoj statistici do danas, noćenja je jednako kao i lani, no dolazaka je 10 posto više. 

- Srpanj, kolovoz i pola rujna smo puni, okvirno oko toga je kapacitet 50-ak posto. Svatko tko dođe više-manje produži boravak, kaže Tonći Pešić, djelatnik edukativno-turističke agencije

Krije se u srcu Šibenika i unikatna zelena oaza: srednjovjekovni samostanski mediteranski vrt. Zelenilo odmara oči! - istakne ovdje godišnje 60 tisuća gostiju.

Današnji putnik želi upoznati kulturu - i osjetiti bilo grada. 

- Mislim da je Šibenik još zadržao tu jednu svoju dalmatinsku autohtonost i taj jedan način života koji još nije zgažen, tako da se izrazim, ovim masovnim turizmom. Imamo tu još gostiona, tradicionalnih marendi. To moramo zadržati, ističe Dino Karađole, direktor TZ-a grada Šibenika.

To čini razliku!

U žili kucavici staroga grada otkrivaju se posebnosti gradnje jednog od dva šibenska UNESCO-ova bisera. 

Sažela se na jednom mjestu sva bogata povijest biskupije. Istraživati je žele mnogi.

- Od kolijevke do umirovljenika. Imamo dosta posjetitelja iz Španjolske, iz Francuske, domaći posjetitelji su nekako u konstanti, njima je uvijek drago doći, kaže Ana Vlahov, djelatnica Interpretacijskog centra katedrale sv. Jakova "Civitas sacra".

"Kameni grad" osvaja na prvu. 

- Grad je uistinu muzej, odnosno pun povijesti, kaže jedan gost iz Švicarske.

Živost staroj gradskoj jezgri vraćaju gosti. Pod prozorima ljeti im je šušur - zimi tišina. Draži ima i jedno i drugo.  

- Prostor u kojem radimo ima sve predispozicije da postane i apartman. Međutim, ne! Stara jezgra je nama inspirativna. Želimo tu biti svaki dan, proći kroz kalelargu do ureda, kaže Ivana Lozić, suvlasnica arhitektonskog ureda. 

A Šibenik želi razvijati turizam 365 dana. Potencijal ima. Želi i turizam s mjerom: i za stanovanje i za goste, zaključuje HRT.

01. svibanj 2024 12:21