StoryEditorOCM
Šibenikdigitalna platforma

Kako privući mlade ljude da se bave poljoprivredom? Rješenje imaju na šibenskom Veleučilištu

Piše Marija Lončar
17. lipnja 2021. - 12:58
Digitalna platforma AGRIENT predstavljena je u dvorani Interpretacijskog centra ”Civitas sacra” u SibenikuVUŠ


Kako privući mlade ljude da se bave poljoprivredom te ih potaknuti da o tome uče na suvremen i interaktivan način? Tim su se problemom bavili na šibenskom Veleučilištu gdje su zajedno s kolegama iz Grčke, Cipra, Rumunjske i Slovačke razvili Erasmus projekt AGRIENT.

Veleučilište u Šibeniku iza sebe već ima jedan uspješan europski projekt u sklopu kojeg je na Maloj loži u gradskoj jezgri ponovo oživjela zelena tržnica, a sada je bilo i nositelj projekta AGRIENT, ističe viša predavačica i koordinatorica Ceepus programa Ivana Kardum Goleš. Rad na projektu počeo je prije dvije godine, a rezultat svega je nova digitalna platforma koja će u funkciji biti od 30. lipnja.

- U suradnji s našim parterima iz četiriju europskih zemalja razvili smo obrazovnu platformu jer smo željeli mladim ljudima omogućiti stjecanje novih znanja o organskoj poljoprivredi, agroturizmu, apiterapiji, ali i o tomu kako, primjerice, doći od certifikata za organsku, odnosno ekološku proizvodnju. Također, kako da pokrenu svoj biznis, naprave poslovni plan, predstave svoje proizvode i dođu do kupaca. Budući da je mladim IT tehnologija vrlo bliska, željeli smo im omogućiti da, umjesto da odlaze na klasična predavanja, to mogu napraviti u virtualnoj stvarnosti. Naša plaforma zamišljena je kao igrica gdje se uči, među ostalim, rješavajući kvizove, ponuđene scenarije i slično – govori Kardum Goleš.

Ističe kako se do ideje o razvoju ovakve platforme nije došlo slučajno.
-Prema istraživanjima naših kolega, u Europskoj uniji poljoprivredom se bavi svega šest posto mlađih od 35 godina. U Hrvatskoj vjerojatno i manje. Projekt nije namijenjen samo mladima iz ruralnih područja ili studentima agronomije, već i učenicima i mladima koji su nezaposleni. U sklopu projekta zato smo obavili oko stotinu anketa među mladima, ali i onima koji kreiraju politiku, sve kako bismo vidjeli što im je zapravo potrebno. Platformu su već testirali studenti našeg Veleučilišta i sada predstoje još neke manje korekcije da bi ona proradila na kraju mjeseca – rekla je Kardum Goleš dodajući kako će korištenje platforme biti slobodno i otvoreno za sve zainteresirane s nadom kako će budućim mladim poljoprivrednicima biti od velike koristi.

19. travanj 2024 16:12