StoryEditorOCM
Šibenikosnovali radnu skupinu

Još jedan pokušaj Burićeve administracije da ‘oživi‘ šibensku staru gradsku jezgru tijekom cijele godine

Piše Šibenski.hr
18. travnja 2023. - 16:58

Grad Šibenik posljednjih se godina na turističkoj karti uvrstio kao nezaobilazna destinacija te je povijesna gradska jezgra, uz revitalizirane tvrđave, prepoznata kao simbol grada, odnosno prostor koji itekako budi interes posjetitelja. Da bi se umanjile oscilacije koje se u povijesnoj jezgri događaju u vrijeme turističke sezone i ostatka godine, osnovana je Radna skupina za održivi razvoj povijesne jezgre grada Šibenika kojoj će glavni cilj biti mapiranje javnog prostora te uvođenje reda u zone namjene na uzajamnu korist pružatelja usluga, posjetitelja, ali prije svega i stanovnika samog centra grada.

U Radnu skupinu imenovani su Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika, Franka Baranović, potpredsjednica Društva arhitekata Šibenik, Morana Periša, predsjednica Kulturnog vijeća grada Šibenika i Hrvoje Jelković ispred udruge Kolektiv 4B. Članovi Radne skupine su i predstavnici Grada Šibenika: Petar Mišura, pročelnik za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj, Mirjana Žurić, pročelnica UO za društvene djelatnosti, Ante Nakić, pročelnik UO za komunalne djelatnosti, Ivica Živković, zamjenik pročelnika za gospodarenje imovinom grada Šibenika i Ante Galić, pročelnik službe Tajništva Grada Šibenika.

Na sastanku je istaknuto da razvoj turističke ponude u gradu ne smije umanjiti kvalitetu života lokalnog stanovništva. Kako bi se preokrenuo trend, odnosno izbjegla apartmanizacija te stavljanje poslovnih prostora i javnih gradskih površina u svrhu turizma, potrebno je kreirati i provoditi javne politike koje potiču i promiču cjelogodišnji život povijesne gradske jezgre, raznolikost ponude usmjerene na obrtništvo, kulturu i umjetnost.

- Svjesni smo da je sezonalnost problem koji pogađa i druge dalmatinske gradove, no želimo provoditi dugoročnu i jasnu politiku zaštite urbane cjeline i njezinih građana. Upravo je to razlog osnivanja Radne grupe koju čine stručne osobe različitih profesija kako bi se tema što bolje sagledala, a s ciljem postizanja kvalitete i održivosti. Osmišljavanjem manifestacija i atraktivnih sadržaja privukli smo posjetitelje u našu povijesnu jezgru, a protok ljudi je ujedno prilika i za rad uslužnih djelatnosti. No nećemo dopustiti da je ovaj trend vezan isključivo uz ljetnu sezonu“, istaknuo je gradonačelnik Željko Burić.

Radna skupina će u svom radu promišljati modele optimizacije korištenja javnih površina, poslovnih prostora, uređenje zelenih površina te kulturne sadržaje kao nematerijalnu nadogradnju, ali i njihova konkretna postavljanja u prostoru.

„Krenuli smo s idejom da je naša povijesna jezgra jedna od najljepših na Jadranu i vjerujemo da pažljivijim odabirom sadržaja i ponude u njoj možemo održati dinamičnost tijekom cijele godine“, kazao je direktor TZ-a Dino Karađole.

01. svibanj 2024 10:20