StoryEditorOCM
ŠibenikTehnička škola

Izložba "Anna Frank - povijest i sadašnjost" kao simbol svih stradavanja

Piše Katarina Rudan
17. siječnja 2017. - 15:58

Danas je uTehničkoj školi u Šibeniku otvorena je izložba "Anne Frank – povijest i sadašnjost", koju će učenici i svi zainteresirani građani moći razgledati svakim radnim danom u vremenu od 14 do 20 sati, a bit će otvorena do 10. veljače.
Radi se o međunarodnoj putujućoj izložbi koja na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba je ostvarena u sklopu projekta "Povijest za svijest", a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.



Na otvaranju izložbe prigodnim riječima nazočnima u kongresnoj dvorani obratili su se ravnatelj škole Josip Belamarić, profesorica povijesti Irena Sačić, te šibensko-kninski župan Goran Pauk koji je i otvorio izložbu. Posjetitelje će kroz izložbu voditi posebno obučeni učenici, volonteri, koji su tijekom zimskih praznika i postavljali izložbu a to su: Marta Šupe, Iva Klanac, Ana Dodig, Sara Baraka, Nikola Kalauz i Mihael Pietri.
- Ovo nije prvi put da škola surađuje s organizacijom HERMES s kojom je škola već imala neke radionice i kada su nas upitali jesmo li voljni ustupiti prostor za ovu izložbu, rado smo pristali. Neovisno o tomu što smo mi tehnička škola i razvijamo tehničke kompentencije, upravo u današnjem svijetu i trenutku kad je svijet pun previranja, ova humanistička strana je jako važna. Djevojčica Anna je simbol stradavanja ne samo Židova tijekom Drugog svjetskog rata nego svih stradavanja i možemo to usporediti upravo s ovim što se danas u svijetu događa. Možda je djeci, koja na svu sreću nisu prošla Domovinski rat niti su doživjela takva stradavanja i - nedaj bože da ih dožive - približiti kroz "Dnevnik Anne Frank". To je najbolji način da osvijeste da postoji ružna strana u životu koja se događala i događa se i danas, rekla nam je profesorica Sačić.
Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici, Varaždinu, Petrinji, Sisku, Slatini, Virovitici, Vukovaru i Gospiću.






 


Tko je Anna Frank?

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

 

02. lipanj 2024 17:15