StoryEditorOCM
ŠibenikPoziv na 113

Crvenom križu Šibenik već se javilo oko 80 starijih osoba kojima će volonteri kupovati i dostavljati namirinice

Piše Katarina Rudan
18. ožujka 2020. - 15:40

Nakon što je Hrvatski Crveni križ zbog epidemije virusa COVID-19 i službeno dobio glavni zadaću organiziranja pružanja pomoći osobama starijim od 65 godina, za koje vrijedi preporuka Nacionalnog stožera civilne zaštite da ne izlaze iz svojih domova, Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik, odmah je krenulo "na posao". U srijedu prije podne već su sastavljali liste volontera koji će osnovne životne potrepštine nabavljati i dostavljati starijim osobama koje tu uslugu zatraže.

- Javilo nam se već dvadesetak volontera, a  imali  smo oko 80 poziva naših sugrađana starijih od 65 godina kojima će trebati dostava namirnica. Ovo je izvanredna situacija i svjesni smo naših obaveza i odgovornosti. Koliko god nam svima skupa bilo teško, to što nam se u prvom danu do 13 sati javio toliki broj volontera govori dovoljno o solidarnosti naših ljudi i koliko smo spremni jedni drugima pomoći u teškim situacijama.

Građani već znaju da je otvoren broj telefona 113 preko kojeg nam se mogu javiti, a za sve kojima je pomoć potrebna mogu koristiti i mobitel: 091 421 2920. Brojevi su to na koje mogu nazvati i reći što im je neophodno nabaviti, a dežurni u prostorijama Crvenog križa će pribilježiti i nakon provjere dojave, zadužiti volontera da obavi kupnju, te ju dostavi osobi, bez bliskog kontakta s njom strogo se pridržavajući uputa za siguran način obilaska starijih i nemoćnih, kaže ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik Tonka Mikulandra. Volonteri će biti zaduženi za pružanje usluge u gradskim četvrtima ili mjestima u kojima žive, a koja su pod ingerencijom šibenskog Gradskog društva Crvenog križa.

Provjera dojava

- Nadamo se da neće biti zlouporabe brojeva i nepotrebnih poziva i prije nego angažiramo našeg volontera provjerit ćemo svaku dojavu Centra 113 . Nadalje, volonteri će na sebi nositi prsluke s oznakom Crvenog križa, tako da niti tu ne bude zabune ili zlouporabe. Također, naše sugrađane kojima je ovaj oblik pomoći potreban molimo da traže kupovinu namirnica bez kojih ne mogu kao što su kruh, mlijeko, jogurt, voće i slično, a ne da gomilaju spisak s ciljem stvaranja određenih zaliha. Nema za to potrebe. Prvih dan, dva možda će biti malo zbrke, ali brzo ćemo se mi uhodati.

Crveni križ i njegovi volonteri pomagali su u niz kriznih situacija te elementarnih nepogoda i uspjeli smo svojim iskustvom i razboritošću prebroditi sve. Ovo jest jedna posebna situacija u kojoj moramo svi biti jako, jako oprezni jer imamo nevidljivog neprijatelja, ali budemo li se pridržavali uputa, svima će nam biti lakše, kaže Mikulandra.

Zamolila je građane da svoje potrebe za obavljanje kupnje dojavljuju dan ranije ili tijekom jutra kako bi volonteri mogli obaviti svoj dio posla, te da u vrećici ili koverti pripreme novac kojeg će ostaviti na mjestu na kojem će volonter ostaviti vrećicu s namirnicama. Mikulandra podsjeća da šibensko Društvo Crvenog križa već nekoliko godina provodi razne programe pomoći starijim osobama, a ovo je za sve njih novi izazov.

- Od rujna 2018. godine provodimo program pod nazivom "Mislimo na njih", koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda kroz nacionalni program "Zaželi – program zapošljavanja žena". Traje dvije godine, dakle do rujna ove, na njemu je zaposleno deset žena koje skrbe o 53 starije i nemoćne osobe, a za njegovo provođenje povukli smo nešto više od 1,7 milijuna kuna. Već samo sa ženama koje su zaposlene na ovom programu dogovorili da ukoliko u nekoj stambenoj zgradi ili kvartu znaju za osobu stariju od 65 godina i koja živi sama, a nije obuhvaćena nekim od programa pomoći u kući, stupe u kontakt s njim i pomognu. Naravno, ponavljam, pridržavajući se pri tomu uputa o sigurnosti, zaključila je Mkulandra.

Dodajmo da Gradsko društvo Crvenog križa, zbog sigurnosti i zaštite od širenja koronavirusa, kako svojih volontera tako i građana, do daljnjega ne prima i ne dijeli odjeću. A što će biti s redovnom akcijom darivanja krvi koja se na području kojeg pokriva šibensko Gradsko društvo Crvenog križa, provodi drugi tjedan u mjesecu sada nema odgovora. Sve će ovisiti o daljnjoj situaciji i razmjerima širenja koronavirusa.

 

 

 

 

24. travanj 2024 02:12