StoryEditorOCM
ŠibenikSvečano na Baroneu

Crveni križ u Šibeniku podijelilo zahvalnice dobrovoljnim darivateljima krvi: ‘Za mene je to pet minuta, a nekome može spasiti život‘

Piše Toni Veljača
25. listopada 2021. - 13:39

Gradsko društvo Crvenog križa Šibenik obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u RH dodjelom zahvalnica i znački u znak zahvalnosti za izraženu plemenitost i humanost. Svečanosti koja se održala na tvrđavi Barone prisustvovalo je stotinjak darivatelja krvi. Otvorila ju je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Šibenik, Tonka Mikulandra.

- Iznimna mi je čast i zadovoljstvo što vas ove godine mogu pozdraviti. Hvala vam za svaku dozu krvi jer svaka doza spašava tri života. Iznimno sam ponosna što ste dio nas i što se svaki mjesec odazivate akcijama, time ste pokazali svoju humanost i dobrotu – istaknula je ravnateljica.

Naglasila je Mikulandra i važnost darivanja krvi, posebno u vremenu pandemije u kojem se još uvijek nalazimo.

- Niste posustali s darivanjem krvi ni u ovom vremenu pandemiju kada je jako teško bilo doći i dati krv. Želim vam da ovako nastavite i potaknete svoje bližnje, i da na taj način proširimo svoju obitelj – zaključila je Mikulandra.

image
Tonka Mikulandra
Nikša Stipaničev/Cropix

Ispred Grada, okupljenima se obratio i Paško Rakić, koji je također dobio priznanje za 50 darovanih doza.

- Sve vas lijepo predstavljam, ne samo kako predstavnik grada Šibenika nego i kao jedan od vas. Dobro znam kako se svaki darivatelj osjeća nakon svake doze, nakon svakog sudjelovanja u darivanju krvi ali i danas, na nacionalni dan darivatelja krvi u RH. Darivanje krvi je jedan veliki i plemeniti čin, i možemo reći da ste vi, darivatelji krvi, istinski heroji našeg društva – istaknuo je Rakić.

Priznanje Hrvatskog Crvenog križa, za višestruko darovanu krv, dobila je dvadesetogodišnja Petra Žaja ali i njen kolega, Tomislav Stipaničev koji je krv donirao čak 75 puta.

- Krv sam donirala pet puta a nastavit ću i dalje jer je to poseban osjećaj. Za mene je to pet minuta, a nekome može spasiti život. Ja sam prva u obitelji koja donira krv, mada već sestra ima želju čim postane punoljetna krenuti mojim stopama – rekla nam je Petra.

Tomislav Stipaničev je donator dugi niz godina.

- Prvi put sam krv donirao u vojsci, bilo je to 1998. godine. Motivira me pomaganje ljudima, roditelji i brat također su donatori, tako da mogu reći da nam je darivanje krvi u obitelji – ponosno će Tomislav.

image
Zdenko Zjačić
Nikša Stipaničev/Cropix

Zdenko Zjačić, dugogodišnji darivatelj krvi prisjetio se početaka organiziranog darivanja krvi.

- Točno prije 45 godina smo osnovali organizirano darivanje krvi, većina vas u to vrijeme se nije ni rodila. Sa 65 godina sam morao prestati darivati krv, sada moji nasljednici nastavljaju gdje sam ja stao – naglasio je Zdenko.

Napomenimo i da se prigodne plakete, onih koji nisu mogli prisustvovati dodjeli, mogu naknadno preuzeti u prostorijama Crvenog križa.

20. travanj 2024 12:07