StoryEditorOCM
ŠibenikMožda u petak, možda u ponedjeljak

Četvorka iz Jadranske banke na slobodi do daljnjega - sud još nije raspravljao o žalbi tužiteljstva

Piše Katarina Rudan
14. ožujka 2017. - 10:27

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Šibeniku nije još raspravljalo o žalbi tužiteljstva na odluku Općinskog suda o tomu da se četvorica osumnjičenih za gospodarski kriminalitet, odnosno zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju Jadranske banke Šibenik, brane sa slobode.

- Žalba Državnog odvjetništva je stigla, ali pošto i okrivljenici imaju pravo žalbe čeka se da prođe rok za njezino podnošenje. I za jedne i za druge taj rok je tri dana od dana preuzimanja rješenja suca istrage. Okrivljenici su ga primili u petak, ali rok teče od trenutka kad ga prime njihovi odvjetnici, rekao nam je sudac Branko Ivić, glasnogovornik Županijskog suda u Šibeniku te dodao da bi se Izvanraspravno vijeće moglo sastati u petak ili početkom idućeg tjedna.

Podsjetimo, okrivljenici su bivši predsjednik Uprave Ivo Šinko, njegova zamjenica Marija Trlaja te član uprave Mirko Goreta kao i poduzetnik Nikola Žnidarić kojeg se tereti za poticanje na kazneno djelo zlouporabe u gospodarskom poslovanju, koje se tereti da su JBŠ oštetili za 46,5 milijuna kuna.
 
Rješenjem suca istrage, ističu u ŽDO-u, odbijen je prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv četvorice hrvatskih državljanina te su određene mjere opreza, odnosno zabrana približavanja svjedocima na udaljenost manju od trideset metara i zabrana uspostavljanja i održavanja izravne i neizravne veze s svjedocima.

ŽDO u Šibeniku smatra kako nije bilo osnova za odbijanje prijedloga za određivanje istražnog zatvora jer tijekom istrage treba ispitati više osoba u svojstvu svjedoka od kojih su većina djelatnici banke, pa postoji opravdana bojazan da bi okrivljenici boravkom na slobodi mogli ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.
Osim toga, po ocjeni državnog odvjetništva, izrečene mjere opreza su praktički neprovedive zbog toga što neki od osumnjičenika još i danas rade u banci.

Stoga u svojoj žalbi ŽDO predlaže da Županijski sud u Šibeniku ukine rješenje suca istrage i protiv okrivljenika odredi istražni zatvor.
 










 

02. svibanj 2024 08:00