StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKI UČENIČKI KVIZ

Budišini sokoli Najviše znali o poteštatu Šupuku

28. listopada 2018. - 13:13

Izložba posvećena Anti Šupuku, jednom od najznačajnijih gradonačelnika Šibenika u povijesti, postavljena u dvorani za povremena izlaganja Muzeja grada Šibenika, ugostila je osamdesetak učenica i učenika prvih i drugih razreda šibenske Pomorsko-tehničke škole. Sa svojim nastavnicima, oni u muzej nisu došli tek na uobičajeno razgledavanje izložbe, već su viđeno i naučeno testirali na licu mjesta - na kviz natjecanju. Za organizaciju kviza zaslužna je i Ivana Vučinović, voditeljica muzejskih radionica.

- Želja nam je bila da provjerimo koliko naši srednjoškolci znaju o Anti Šupuku i njegovim postignućima. Zato smo osmislili ovaj kviz. Djeca imaju 15 minuta vremena da pogledaju izložbu, pročitaju i pokušaju što više toga zapamtiti te na kraju odgovaraju na 23 pitanja. Oni s najboljim rezultatima natjecat će se u finalu, kada se izložba sredinom studenog bude zatvarala, za prve tri nagrade koje će biti zaista bogate. Ovaj put neće biti knjiga - kazala je Vučinović, dodajući kako su se prethodno u kvizu o Šupuku već okušali sedmaši i osmaši OŠ Fausta Vrančića, kao i učenici Gimnazije Antuna Vrančića i Tehničke škole, a svoje sudjelovanje najavile su i Srednja strukovna te Medicinska škola.

- Nama je u muzeju jako drago što se toliko škola odazvalo. Moram reći da su učenici pokazali vrlo dobro znanje, a do sada je najuspješnija bila ekipa Budišini sokoli iz Tehničke škole. Tako su se nazvali, to je neka njihova interna šala, kako su nam rekli nastavnici, i imali su sve točne odgovore. Bilo je napeto i sa gimnazijalcima, jer su ekipe imale sličan broj odgovora, pa smo imali i produžetke - zadovoljna je Vučinović.

Josip Čičmir iz 1. razreda pomorskih nautičara Prometno-tehničke škole priznao je da o Šupuku, gradonačelniku koji je udario temelje modernom Šibeniku, skoro pa ništa ne zna.
Živio je u davna vremena, kaže, ali mu se izložba i kviz čine zanimljivim. Njegova profesorica hrvatskog jezika Brankica Laškarin, smatra kako o Šupukovoj ulozi i njegovu značaju, Šibenčani još uvijek ne znaju dovoljno te ovakvu suradnju muzeja i škola smatra dobrodošlom.

- Šupuk je, rekla bih to tako, od malog sela pokušao napraviti veliki grad i mislim da je u tim nastojanjima poprilično uspio. Naravno najzaslužniji je za dovođenje javne rasvjete, pa je Šibenik svijetlio istovremeno kada i drugi veliki gradovi Europe - kaže Laškarin te ističe kako je Prometno-tehnička škola jedina srednja škola u županiji koja se uključila u eksperimentalni program kurikularne reforme "Škola za život“.

Njezina kolegica Sineva Paić, profesorica povijesti, otkriva kako su šibenski nastavnici povijesti, osobito preko svog stručnog aktiva, i do sada rado u nastavu uključivali zavičajnu povijest.

- Mi smo imali mogućnosti uključiti određene teme iz zavičajne povijesti u nastavu. Šupuka se moglo uključiti kada se govorilo o narodnom preporodu u Dalmaciji. Vjerujem da su o njemu mnogi dobili informacije još u osnovnoj školi te da su čuli za Šupuka, naročito zbog električne energije i elektrifikacije Šibenika. Posjet muzeju dogovorila je naša pedagoginja Katarina Štampalija, a kada smo iz škole krenuli na izložbu, dio učenika sa zanimanjem se raspitivao o tome - kazala je Paić i dometnula kako danas velik dio učenika ne voli čitati, pa tako neke sadržaje i ne mogu usvojiti. Stoga će im ovakvi izleti izvan učionice i učenje na popularniji, kvizaški način, ipak biti i te kako korisni.

06. svibanj 2024 13:11