StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetstižu velike vrućine

Zahvatit će nas toplinska kupola, ugledna meteorologinja objasnila što je tej fenomen koji nas čeka idućih dana

Piše Šibenski.hr
17. lipnja 2024. - 20:59

U Hrvatsku stižu velike vrućine. Temperature su već danas ponegdje bile malo iznad 30, sutra bi mogle dosegnuti 33, a vrhunac će biti potkraj tjedna, kada se u Rijeci i Gospiću očekuje oko 34, Splitu i Dubrovniku 35, Zagrebu, Osijeku i Pazinu 36, a u Kninu 37 stupnjeva. Čeka li nas ovo ljeto više toplinskih valova i prijete li nam nova grmljavinska nevremena? 

Voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda istaknula je u Dnevniku HTV-a da nas u lipnju ne treba čuditi toplinski val.

- Lipanj je jedan od klimatoloških ljetnih mjeseci, kao i srpanj i kolovoz kada očekujemo visoke temperature, dodala je.

Zašto nam visoke temperature toliko smetaju?

Posljednjih godina kao da nam te više temperature posebno smetaju. Je li to možda zbog toplinske kupole?

- Ja bih rekla da nas smetaju učestale i nagle promjene vremena, a pojam toplinska kupola je situacija kad imamo jako izražen greben i kad imamo toplu zračnu masu iznad širokog prostranog područja, koja se onda još dodatno grije, zato što s rubnih područja grije topao zrak i on se u sredini tog grebena ponovo spušta. Samim tim spuštanjem zrak se dodatno zagrijava i onda imamo jednu mikrocirkulaciju, koja stalno grije suh zrak i dodatno pojačava temperature, naglasila je Srnec.

- Sljedeća dva, tri dana, možemo nazvati oslabljenom toplinskom kupolom, zato što nad Hrvatskom to neće biti tako izraženo kao u ostatku Europe, poručila je. 

Do petka iznadprosječne temperature za ovo doba godine

Što se tiče same klime, čini se da su ljeta u Hrvatskoj sve sličnija tropskoj klimi, a ne mediteranskoj. Srnec je kazala kako se klima mijenja, te da smo svjedoci da postoji porast temperature zraka kako globalno, tako regionalno i lokalno.

- Ono što i mi uočavamo kad pratimo toplinske valove je da toplinskih valova ima, ako gledamo neka dulja razdoblja, dakle, nekih tridesetak godina, da ih ima danas više, dodala je.

Poručila je da treba naglasiti da je vrlo izražen toplinski val bio 2003. godine od kada su se zapravo u europskim zemljama i počela provoditi upozorenja na toplinske valove.

- Kada je taj toplinski val počeo već i u drugoj polovici srpnja, istaknula je. 

Hoće li nakon tih toplinskih valova slijediti nevremena ili oluje?

- Definitivno će doći do pritoka vlažnijeg zraka. Koliko će to sve skupa biti intenzivno trebalo bi pričekati još sljedećih nekoliko dana da vidimo kakav će biti razvoj situacije. No u subotu, odnosno krajem vikenda u nedjelju, možemo očekivati dotok vlažnijeg zraka i nešto manje toplog. A kakva će onda situacija biti vidjet ćemo. Nagle izmjene vremena doista mogu uzrokovati i onda intenzivnije procese u atmosferi, zaključila je voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Lidija Srnec iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

25. lipanj 2024 17:19