StoryEditorOCM
Hrvatska i svijettračak nade

Vodeći njemački virolog: COVID-19 se ne širi u supermarketima, restoranima ili kod frizera. Za to nema dokaza!

Piše Gojko Drljača
20. travnja 2020. - 10:18

S obzirom da su poslovično oprezni Nijemci počeli najavljivati mjere popuštanja epidemioloških mjera, svi u Europi počeli su se pitati zbog čega ljudi koji su pokazali da znaju planirati i strateški razmišljati, žure.

Ne fali im novca. Jedni su od rijetkih u EU s fiskalnim zalihama. Cijena zaduživanja i dalje im je minimalna. I pored velikog pada, njihova ekonomija vrlo je agilna.

Leži li odgovor u istraživanju vodećeg njemačkog virologa koje je pokazalo kako nema dokaza da je COVID-19 zaraza moguća u supermarketima, restoranima ili kod frizera?

Zvuči čak šokantno jer su svi, uključujući najvažnije donosioce odluka, uzeli zdravo za gotovo kako je ovaj cornovirus neka 'žilava vrsta' koja ustraje na raznoraznim površinama, pa i na plastici. Međutim, istraživanje vodećeg njemačkog virologa Hendrika Streecka, profesora virologije na Institutu virologije sveučilišta u Bonnu, koje je provedeno u epicentru zaraze u Njemačkoj, Heinsbergu, nije pronašlo dokaze da su ljudi oblijevali jer su išli u supermarkete, kod frizera ili u restorane.

Kroz nekoliko zadnjih tjedana tim dr Streecka proveo je istragu u kojoj je provjerio velik broj slučajeva. Nalazi su šokantni. Otvaraju pitanje da li su restorani uopće trebali biti zatvoreni ili su se stolovi mogli razmaknuti na dva metra:

"Ne postoji signifikantni rizik da dobijete bolest kad ste u kupovini. Ozbiljni proboji zaraze uvijek su se dešavali kad su ljudi duže razdoblje boravili u nekoj okolini, primjerice, kad su se družili na partijima za vrijeme skijanja u Alpama... Kad uzmete uzorke s kvaka na vratima, telefona ili daskam na školjkama nije moguće kultivirati virus u laboratoriju na osnovi tih uzoraka", naglasio je Streeck.

"Da pokupite virus potrebno je da netko zakašlje, dotakne kvaku, a da netko drugi također dotakne neposredno nakon toga", pojasnio je Streeck.

Virolog Christian Drosten potvrdio je kako se COVID-19 ne može širiti zrakom nego kroz kapljice (kašalj). Uz to, došao je do zaključka kako je coronavirus ekstremno osjetljiv na isušivanje, te nema puno šanse da nekog zarazi osim ako ga se ne udahne u kapljici.

Činjenica jest da virus preživljava, prema zaključcima američkog Instituta na zdravlje, 24 sata na papiru, tri na aerosolima, pa čak i tri dana na plastici ili nehrđajućem čeliku. Međutim, kako ističe Institut Robert Koch, studije koje su dokazale tako veliku mogućnost preživljavanja COVID-19 nisu se bavile njegovom transmisijom.

Ne treba žuriti sa zaključcima. Nijemci kreću s novom studijom. Tek će ona poslužiti za donošenje preciznije strategije izlaska iz strogih epidemioloških mjera.  Bitno je da se odluke ne donose na bazi pretpostavki, i zbog zdravlja, ali i zbog ekonomije.

Trenutačno imamo slučaj u kojem je jednom restoranu zabranjen rad zbog stola na krivom mjestu. Mogli su biti opomenuti kako bi se održao bar dio ekonomskih aktivnosti. Što ako se pokaže da uopće nije trebalo zatvarati restorane?

Je li istraživanje njemačkog viriologa dašak nade za hrvatski turizam?

Pričekajmo „Covid-19 cluster" studiju koja bi iz Hensberga trebala dati precizniji odgovor.

Izvor: RTL Today

06. studeni 2024 02:51