StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOBRAT U SLUČAJU PADA UKRAJINSKOG AVIONA KOD TEHERANA

Veleposlanstvo povuklo prvo priopćenje u kojem su otklonili mogućnost terorističkog napada, ili udara rakete; U zrakoplovu smrti bilo 63 Kanađana

8. siječnja 2020. - 13:41

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu pojasnilo je priopćenje objavljeno ranije jutros, a u kojem su naveli da je kao razlog pada otklonjena mogućnost terorističkog napada ili udara rakete.

U novom priopćenju kažu da se razlozi zbog kojih se srušio Boeing 737 Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade još uvijek istražuju. Dodaju i kako ranije objavljene informacije o padu aviona nisu bile službene.

Podsjetimo, u ranijoj objavi na službenoj internetskoj stranici ukrajinsko veleposlanstvo je tvrdilo da se avion srušio zbog kvara na motoru te da nije riječ o terorizmu.

Dvije crne kutije pronađene su na mjestu pada zrakoplova, objavila je državna iranska televizija.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko rekao je da su u ukrajinskom zrakoplovu koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana poginula 82 Iranaca i 63 Kanađana. U zrakoplovu je bilo i 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim desetero putnika iz Švedske, četvero iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije, objavio je Pristaiko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se utvrđuju sve okolnosti nesreće. "Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade", dodao je Zelenskij.

Srušeni ukrajinski zrakoplov letio je iz Teherana prema Kijevu. Riječ je o tri godine starom Boeingu 737-NG.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

24. travanj 2024 15:03