StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetOdlučeno je

Uvodi se porez na nekretnine: evo tko će biti izuzet od njega i kako će utjecati na iznajmljivače

Piše VIJESTI SD
29. kolovoza 2024. - 14:31

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je da se uvodi porez na nekretnine.

Ministar je rekao da se porez ne bi plaćao na one nekretnine u kojima se stanuje te na one koje se dugoročno iznajmljuje, odnosno najmanje 10 mjeseci godišnje, dok bi oni koji se bave kratkoročnim iznajmljivanjem morali plaćati porez.

Točnije, porezni obveznik će se utvrđivati u ožujku za tekuću godinu i onaj tko bude imao ugovor o dugoročnom najmu te bude u tekućoj godini iznajmljivao nekretninu barem deset mjeseci dugoročno, neće plaćati porez na nekretnine.

To znači da će i one jedinice lokalne samouprave koje dosad nisu naplaćivale porez na nekretnine to morati činiti. Također, dosadašnje granice poreza će se povećati.

image
Goran Mehkek/Cropix

"Prijedlog je da se poveća i gornja i donja granica poreza. Povećat će se porezno opterećenje kratkoročnog iznajmljivanja u turizmu, koje se sad plaća kao paušal. To su sada smiješni iznosi, takav model gospodarstva nije dobar niti je održiv", rekao je Primorac pa se osvrnuo na poreznu reformu.

Rekao je kako će se osnovni osobni odbitak povećati na 600 eura, a povećat će se i svi drugi odbici povezani s osnovnim osobnim odbitkom. Ministar je također kazao da bi ulazak u sustav PDV-a ubuduće bio s 50 tisuća eura umjesto dosadašnjih 40 tisuća eura, a najavio je i to da oni koji se žele vratiti u Hrvatsku neko vrijeme neće morati plaćati porez na dohodak.

"Velika je borba za privlačenje radnika općenito, a ova mjera može biti motivacija za povratak. Tržišta rada u svijetu svugdje su napeta, a mi možemo biti pasivni li se uhvatiti u koštac sa ovom situacijom", rekao je Primorac.

18. rujan 2024 22:32