StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUdri po planini

Usred tek osnovanog Parka prirode ‘Dinara‘ bagerima se iskopava šljunak po narudžbi Općine Hrvace!

Piše Zoran Šagolj
11. lipnja 2021. - 09:24

Dinko Bošnjak, HDZ-ov načelnik Hrvaca, nije dugo mogao uživati u osmom osvojenom mandatu i skoro tri desetljeća na čelu te općine u Cetinskoj krajini.

Na vrata njegovog ureda ovog su tjedna pokucali inspektori zaštite okoliša. Razlog su iskopi što ih je Općina naručila na Ravnom Vrdovu, usred novoosnovanog Parka prirode Dinara. Sabor ga je kao 12. i prostorno najvećeg u Hrvatskoj sa 630 kilometara četvornih površine, i to jednoglasno, izglasao u veljači ove godine godine. Tomu je prethodila snažna lobistička akcija svih načelnika i dviju županija, tada obje u rukama iste stranke, jer se park s dvije trećine prostire u Splitsko-dalmatinskoj i jednom trećinom u Šibensko-kninskoj.

Tinta se, međutim, pošteno nije osušila na uredbama i ostalim popratnim dokumentima oko proglašenja, a bageri su se u proljeće ove godine već upalili u podnožju Dinare. To potvrđuju i naši sugovornici, mještani okolnih sela, a za dokaz podastiru fotografije i video isječke na kojima se vidi mehanizacija u akciji.

- Tu vam se radi o ilegalnoj eksplataciji šljunka kojim kasnije Općina nasipa nerazvrstane ceste. Kao i ostalo u Hrvacama, sve se radi uz blagoslov načelnika Bošnjaka. Neki moji susjedi su načelniku odmah poslali fotografije i pitali o čemu se radi, ali su bageri stali tek kad su obavili posao. Nije to od jučer, ali nije mi jasno zašto je opće proglašavan Park prirode kada i po njemu može raditi tko što hoće – pita se stariji gospodin iz Bitelića.

Selom se pronio glas ni da tu posla nisu čista po pitanju financija.

- Općina u svom proračunu ima milijunsku stavku za nasipanje nerazvrstanih cesta. Ako ovdje šljunak i pijesak uzimaju besplatno, na što se onda troši taj silan novac, komu se fakturira? Neki kažu da je sve pokriveno s papirima iz Megramove kave. Ako je tako, onda je to čisto pranje novca – još će dodati.

S iskapanjima na Vrdovu upoznati su i aktivisti iz eko udruge Biom u Sinju.

- Ja sam vam prije par dana – kaže nam inženjer Ivan Budinski, stručni savjetnik za zaštitu prirode- prolazio tim dijelom Dinare i iznenadio se friškim tragovima iskopa. Na toj lokaciji iskapaju se bujični nanosi šljunka možda već 15, ako ne i 30 godina, ali jedna je stvar kada to radi s jednom kariolom neki mještanin, a posve druga kada je naručitelj tijelo javne uprave. Problem je i što Park prirode, iako formalno proglašen, nema još niti jednog zaposlenog čovjeka, pa se i nemate kome obratiti. Svakako, za sanaciju ožiljaka na okolišu trebat će pouno više od jednog ljudskog života.

Drugi sporan detalj u ovoj priči tiče se tvrtke Gradina mont, koju je Općina angažirala za iskope. Kao njezin osnivač i jedan od vlasnika na poslovnim servisima navodi se Nada Bandić, majka dugogodišnjeg predsjednika Općinskog vijeća Ivana Bandića (HDZ), inače zaposlenika Županijske uprave za ceste (ŽUC). Već i ranije streloviti uspon ove tvrtke dovodio se u vezu s poslovima na području Hrvaca i bliskim odnosima cijele obitelje s načelnikom Bošnjakom.

Kada su ga kolege s portala Mega media 2018. godine pitali je li Gradina mont suprotno zakonima o javnoj nabavi i sprječavanju sukoba interesa angažirana za održavanje nerazvrstanih cesta, on se naprosto oglušio. Osim toga, htjeli su i provjeriti radi li se o proračuinskim stavkama o dva ili pet milijuna kuna, pogotovo što se i tada pričalo da do materijala dolaze bespravnim iskapanjima na Vrdovu, pa čak i s privatnih parcela.

Kako je došlo do njihova angažmana i radova na području parka prirode, pokušali smo doznati u Gradina montu

- Samo malo... Nisam vam ja nadležna. Spojit ću vas s odgovornom osobom – kazala nam je Nada Bandić, čuvši što nas interesira. S odgovornom osobom nije nas spojila, niti nam je rekla njegovo ime.

Raspoloženiji za razgovor bio je načelnik Bošnjak. Dobili smo ga na mobitel u trenutku dok je, kako nam je sam rekao, u svom uredu sjedio s inspektorima koji su se došli interesirati za slučaj s Vrdova. Mi smo, inače, Državnom inspektoratu poslali dopis po istom pitanju dan prije.

- To je u biti bila rupa na rupu. Malo smo to popravili. Tu ima prirodnog materijala i sada je tu rudarska inspektorica. Budući da je sada usvojeno u Saboru, ja se nadam da će se Ministarstvo okoliša baviti time. Stvarno je bilo nemoguće prohodovati tim cesticama. Morali smo malo popraviti. To čak nije ni naša cesta, ali gore postoje planinarski dom i dosta vikendica, ljudi rade polja – rekao nam je Bošnjak.

Zar niste trebali biti svjesni da je to sada Park prirode i tražiti neku suglasnost? Dirate krajolik, za koji ste se borili rukama i nogama da bude PP.

- To treba vidjeti. Ima sto godina da se tu uzima materijal, tamo još od Prvog svjetskog rata. Nije to sad da je neki ekocid. Sada to preuzima na brigu neko drugi.

Bojite li se kazne ako su inspektori na terenu?

- Pa, neka svako radi svoj posao. Je li tako? Za sve ima rješenje

Vas se uvijek povezuje s tom tvrtkom Gradina mont.

- Da vam ja nešto kažem. Mi sada imamo javni natječaj i može se javiti tko god hoće. Ja vam sada to govorim realno. Može biti Gradina, može biti neko drugi.

Ipak je to tvrtka povezana s vašim predsjednikom Vijeća.

- Nije on više predsjednik duže vrijeme,

Ali bio je na toj dužnosti više godina?

- Nije bio dugogodišnji, već par godina. Nema tu nikakvog sukoba interesa. Sve je napravljeno sukladno zakonu, provedena javna nabava.

A optužbe za lažne fakture s Megramom?

- To vam je sve izmišljena priča. Oklapanja, gluposti. To ne bi lud čovjek radio. Što ću vam govoriti. Ti što vam pričaju, možda bi oni tako radili. Ja znam i čak od koga ide. To je od istih onih koji prolaze tom cestom, a kada sutra ne mogu proći, onda beštimaju da je nesposoban načelnik. Kada im popraviš, opet ne valja. Znate kako je to u malim sredinama – pojašnjavao nam je Bošnjak, uz poruku da jedva čeka da ceste u parku preuzme neko drugi.

Je li istim argumentima uspio uvjeriti njihove ljude, išli smo provjeriti u Državnom inspektoratu. Istog dana dok su inspektori bili na terenu, od njih nam je došao odgovor kako je prijava vezana uz navode iz našeg upita ustupljena rad nadležnim jnspekcijama, te da će nas po okončanju nadzora pravovremeno izvijestiti o utvrđenim činjenicamna. Mi ih čekamo.

26. travanj 2024 06:29