StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSUĐENJE ZA MITO

Umirovljena sutkinja Šupe, poduzetnik Petrović i odvjetnik Zmijanović na sudu: ‘Nismo krivi, obranu ćemo dati na kraju‘

Piše Vladimir Urukalo
3. lipnja 2024. - 15:04

– Ne smatram se krivom, obranu ću iznijeti na kraju dokaznog postupka i odgovarat ću na sva pitanja – kazala je u ponedjeljak na splitskom Županijskom sudu bivša šibenska sutkinja, a danas 65-godišnja umirovljenica Maja Šupe, kojoj je, zajedno sa zagrebačko-makarskim poduzetnikom Blažom Petrovićem (62) i šibenskim odvjetnikom Branimirom Zmijanovićem (51), počelo suđenje po optužnici USKOK-a u kojoj se Šupe tereti za primanje mita.

Blažo Petrović, koji je sudu kazao da ima oko osam tisuća kuna mjesečnih primanja te da je zajedno sa suprugom vlasnik većeg broja nekretnina u Zagrebu i Makarskoj, tereti se za davanje mita, a dragovoljac Domovinskog rata i aktivni odvjetnik Zmijanović za posredovanje pri davanju mita. I njih dvojica su se na isti način očitovala tročlanom sudskom vijeću pod predsjedanjem suca Dinka Mešina nakon što je Lara Kovačević, zamjenica ravnatelja USKOK-a, pročitala optužnicu i predložila da se na raspravi u daljnjem tijeku postupka pročitaju iskazi desetak svjedoka iz istrage te vještaka.

Tome se, naravno, usprotivila obrana pa je tako Krešimir Škarica, odvjetnik umirovljene sutkinje, koja je, među ostalim, navela da nema imovine i da je podstanarka, zatražio da se svi svjedoci ispitaju na raspravi neposredno jer tijekom istrage obrane nisu bile u prilici postavljati im pitanja te da se pozovu i saslušaju i vještaci.

image

Umirovljena sutkinja Maja Šupe sudu je potvrdila da nema imovine i da je podstanarka

Jakov Prkic/Cropix

Novi svjedoci

Petrovićev odvjetnik Vinko Ljubičić podržao je zahtjeve svoga kolege te je najavio da će on sigurno imati nove materijalne i verbalne dokaze te da će predložiti nove svjedoke, i to nakon što se ispitaju svi oni koje je USKOK predložio, a posebno oni koji su u istrazi ispitani pred USKOK-om, a njihovi iskazi nisu predloženi kao dokazi u potvrđenoj optužnici. I naposljetku, odvjetnik Željko Gulišija, koji brani svoga šibenskog kolegu Zmijanovića, složio se s prijedlozima svojih dvaju kolega.

Suđenje je počelo nakon što je u travnju ove godine, nakon nešto više od godinu i pol dana nakon uhićenja i godinu dana nakon podizanja, USKOK-ova optužnica potvrđena.

Petrovića se, dakle, tereti da je preko svog odvjetnika Zmijanovića – u razdoblju od veljače 2013. pa do rujna 2014. godine – u predmetu koji se protiv njega i Ivice Kodžomana (tadašnjeg pravnika i rukovoditelja Pravnog, kadrovskog i općeg odjela u splitskoj podružnici Hrvatskih šuma) vodio pred sutkinjom Šupe, dogovorio da će sutkinju "nagraditi" s 15 tisuća eura mita ako njega i Kodžomana oslobodi kaznene odgovornosti.

image

Maja Šupe, Blažo Petrović i Branimir Zmijanović u sudnici na početku suđenja

Jakov Prkic/Cropix

Dogovoreno je bilo da će joj šest tisuća eura isplatiti kao avans, a ostatak kad presuda postane pravomoćna. U tom je predmetu Kodžomana optužnica teretila za zlouporabu položaja i ovlasti kao zastupnika Hrvatskih šuma u parnici koja se vodila oko 4000 kvadrata zemljišta u Tisnom, a Petrovića kao poticatelja. U parnici se utvrđivalo pravo vlasništva, a s druge strane bio je Petrović, odnosno njegova tvrtka "Gambino", koja je, pak, u rujnu 2004. godine preuzela spor koji je u početku pokrenula tvrtka "Morovnik" d.o.o.

Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Šupe oslobodilo je obojicu krivnje, među ostalim zato što, po presudi, "nije na nedvojben način" dokazano da je Kodžoman zloupotrijebio svoj položaj, kao niti da ga je Petrović na to poticao. Županijski sud u Šibeniku to je i potvrdio ustvrdivši kako tužiteljstvo nije ničim dokazalo da je Petrović nagovarao Kodžomana i da takva tvrdnja "predstavlja golu spekulaciju za koju nema uporišta u provedenim dokazima...".

Šest tisuća eura na majčin račun

Da bi opravdao isplatu šest tisuća eura, odvjetnik Zmijanović je, po USKOK-ovoj optužnici, sastavio predugovor o kupoprodaji nekretnine od 19. lipnja 2013. godine kojim majka Maje Šupe prodaje Tomislavu Rajneru – bivšem policajcu koji je nakon umirovljenja bio bliski Petrovićev suradnik – vinograd i pašnjak na predjelu Razori u Šibeniku za ukupno 59 tisuća eura, s tim da je na račun sutkinjine majke kao kapara uplaćeno šest tisuća eura, koja u slučaju raskida predugovora ostaje prodavatelju.

image

Početak suđenja na splitskom Županijskom sudu

Jakov Prkic/Cropix

Klupko se počelo odmotavati nekoliko mjeseci nakon što je Rajner u "Nacionalu" vrlo detaljno opisao način na koji je upravo on sudjelovao u podmićivanju šibenske sutkinje Šupe. USKOK u optužnici navodi da je 21. lipnja tih šest tisuća eura Petrović uplatio na račun Janje Šupe uz naznaku da je uplatitelj ne on, nego Rajner. Nakon što je uplata sjela, sutkinja Šupe je pet mjeseci kasnije, u studenom iste godine, donijela oslobađajuću presudu, koja je sredinom rujna 2014. godine i pravomoćno potvrđena od strane višeg suda te joj je Petrović "na neutvrđen način" isplatio i ostatak od devet tisuća eura.

Upravo će Rajner biti prvi svjedok kojeg će se ispitati u najavljenom nastavku suđenja sredinom srpnja ove godine.

14. lipanj 2024 04:11