StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetpopuštanje mjera

Ukinuta ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu: uspostavljene katamaranske linije, neke trajektne se odgađaju

Piše H, PSD
18. svibnja 2020. - 09:42

Sukladno povoljnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj od danas, 18. svibnja, na snagu stupaju tri nove odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite, među njima i ukidanje mjere ograničenja za javni prijevoz u linijskom obalnom pomorskom prometu.

Od jutros se tako donekle normalizira pomorski promet diljem obale i otoka, no postoje i neki izuzeci, poput Brača.

Sukladno odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske uspostavljaju se brzobrodske linije po postojećem redu plovidbe:

9309 Rijeka – Rab – Novalja (Pag)

9308 Rijeka – Cres – Martinšćica – Unije – Susak – Ilovik – Mali Lošinj

9403 Zadar – Molat – Brgulje – Zapuntel – Ist

9404 Zadar – Rivanj – Sestrunj – Zverinac – Božava – Brbinj

9405 Zadar – Mali Iž- Veli Iž – Mala Rava- Rava

9602 Split – Milna (Brač) – Hvar – Vis- privremeno bez pristajanja u luku Milna

9603 Split – Bol (Brač) – Jelsa (Hvar)- privremeno bez pristajanja u luku Bol

9604 Split – Hvar – Vela Luka (Korčula) – Ubli (Lastovo)

Od danas se uspostavlja i katamaranska linija 9608 Korčula-Hvar-Split.

Jadrolinija početak plovidbe na komercijalnim brzobrodskim linijama Dubrovnik – Korčula – Hvar – Bol i Split – Hvar odgađa na 19. lipnja 2020. godine.

Mole se putnici koji su upućeni u samoizolaciju u svoja prebivališta na otocima Korčuli i Hvaru da koriste trajektnu liniju Orebić – Dominče odnosno Drvenik – Sućuraj. Također, obavezno je pridržavanje preporučenih mjera zaštite kao što su nošenje maske za lice i rukavica te boravak u vozilu tijekom putovanja.

Od 12. svibnja zbog novonastale situacije vezane uz epidemiju koronavirusa na otoku Braču, privremeno se obustavlja plovidba državne trajektne linije Sumartin – Makarska i obratno te se reducira broj polazaka na državnoj trajektnoj liniji Supetar – Split i obratno.

Jadrolinija poziva sve putnike na suradnju s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa te ih moli za praćenje sljedećih uputa:

- putničke karte kupujete putem online prodaje ili mobilne aplikacije mJadrolinija

- izbjegavajte plaćanje gotovinom te koristite bankovne kartice

- prilikom dolaska na prodajno mjesto držite odstojanje od 2 metra od ostalih putnika

- tijekom putovanja (ukoliko je kraće od 60 minuta), molimo Vas da ostanete u svojim vozilima, a u slučaju izlaska preporučamo korištenje zaštitnih maski.

- od 19. ožujka 2020. na brzobrodskim linijama svi korisnici prepaid računa i otočani s pravom na besplatni prijevoz ne moraju odlaziti u agenciju već se mogu direktno ukrcati na brod.

Sukladno Odluci Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o mjerama ograničavanja javnog prijevoza u linijskom obalnom pomorskom prometu donesena je Odluka i o smanjenju broja putovanja na državnim trajektnim linijama te o privremenom ukidanju pojedinih trajektnih linija. Mole se putnici da se pridržavaju epidemioloških mjera, te sve detaljnije informacije o plovidbenom redu potraže na stranicama Jadrolinije.

Zbog građevinskih radova do 1. lipnja 2020. godine zatvoren je za sav pomorski promet trajektni dio luke Silba (Žalić). Trajekt na liniji 401 Zadar (Gaženica)-Ist-Olib-Silba-Premuda-Mali Lošinj do završetka sanacije neće pristajati u luku Silba.

Od danas je izvan snage stavljena i odluka o izvanrednoj brzobrodskoj liniji Olib-Silba-Premuda-Zadar, koja je bila uvedena zbog opskrbe otoka, te izvanredna teretna linija Zadar-Ancona.

Mjere su donesene sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te Zakona o sustavu civilne zaštite.

18. travanj 2024 15:42