StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetEuropa se topi

Toplinski val će potrajati, past će rekord iz 1977: vreli zrak iz Sahare prijeti zdravlju i donosi još jednu neugodnost, znanstvenici tvrde da znaju zašto se ovo događa

Piše PSD
2. kolovoza 2018. - 19:15

Cijela Europa 'diše na škrge' zbog ekstremnih vrućina koje je donio aktualni toplinski val, a očekuje se i obaranje temperaturnog rekorda iz davne 1977. Te je godine u Ateni zabilježeno 47,3 stupnjeva Celzija, a prema najavama iz britanskog Met Officea, ovih će dana u Portugalu živa skočiti na 47,7 (neki pesimisti najavljuju i 49).

Kako javlja RTE, u Portugalu je oglašena uzbuna. U pripravnosti su vatrogasci, policija i hitne službe, a stanovništvo se upozorava da bude na oprezu zbog pogubnog utjecaja vrućina na zdravlje.

U nas bi temperaturne vrijednosti ipak trebale ostati ispod 35, prema prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda: za sutra, uz mogućnost pljuskova u unutrašnjosti i buru na obali, najavljuju najvišu dnevnu temperaturu do 31 na kopnu, a na Jadranu između 32 i 35.

Osim u Portugalu i Španjolskoj, koje su najizravnije pogođene valom vrućeg zraka iz Afrike, nezapamćeno je vruće i u Skandinaviji, gdje izbijaju šumski požari te u Velikoj Britaniji i u Njemačkoj, gdje su se poljoprivrednici našli na sto muka zbog strašne suše, a ugrožena je i plovidba rijekama, zbog pada vodostaja. Zbog visokih temperatura zraka zagrijalo se i Sjeverno more uzrokujući bujanje otrovnih algi na obalama Poljske. Pogođene su i Rusija, Baltičke zemlje, Rumunjska...

Meteorolozi najavljuju da će vrućine potrajati, osobito na Iberskom poluotoku, a upozoravaju i na dodatne nevolje koje bi mogao uzrokovati sitni pijesak koji stiuže s vrelim zračnim masama iz Sahare.

Neki znanstvenici tvrde da su odgonetnuli zašto je ovaj val vrućine ovako intenzivan. Tim koji predvodi Friederike Otto sa sveučilišta University of Oxford utvrdio je kako mu je uzrok pretjerana količina stakleničkog plina u atmosferi i predvidio je da će u budućnosti ovakvih pojava biti još više. Michael Mann sa sveučilišta Pennsylvania State University objašnjava da je do silovitog prodora vrelog zraka iz Sahare došlo do proboja u mlaznoj struji. 

Mlazna struja je atmosfersko strujanje vrlo velike brzine koje puše oko cijele Zemlje u smjeru zapad-istok. Nalazi se u na visini od 10 do 15 kilometara iznad Zemljine površine. Postoje četiri mlazne struje koje stalno pušu oko Zemlje, a znanstvenici smatraju da zbog valova u mlaznoj struji nastaju ciklone i ostali atmosferski poremećaji.

20. travanj 2024 14:34