StoryEditorOCM

Tisuće maturanata potpisalo peticiju za izmjene na maturi: "Zbog štrajka nećemo stići obraditi gradivo". Posebno im je problematičan jedan klasik

Piše A.P.
20. siječnja 2020. - 13:53

Iako maturanti dijelom mogu odahnuti jer je, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, NCVVO donio promjene u onom dijelu Kalendara školske godine 2019./2020. koji se odnosi na njih, čini se kako budući brucoši još nisu potpuno zadovoljni situacijom u kojoj se nalaze.

Kako prenosi portal srednja.hr, tri maturantice srednje škole Čakovec smatraju da bi se iz ispitnog kataloga trebala ukloniti djela koja se neće stići obraditi na nastavi te naglašavaju da je njihovu peticiju potpisalo čak 6700 ljudi, a NCVVO-u su se sada obratili i maturanti XVI. gimnazije u Zagrebu.

– Razlog zašto šaljemo apel NCVVO-u je zato što, uzevši u obzir preostalu satnicu, nam ne preostaje dovoljno školskih sati kako bismo kvalitetno obradili svo gradivo koje je predviđeno za četvrti razred, a koje ulazi u maturu.

Prolazeći s profesoricom iz hrvatskog jezika kroz preostalo gradivo ustanovili smo da objektivno ne postoji dovoljno sati do pisanja eseja da bismo obradili Kiklopa u mjeri potrebnoj za pisanje eseja na njegovu temu, već da bismo ga, u najboljem slučaju, mogli samo spomenuti - kazala je maturantica Jana za srednja.hr te dodaje da im najveći problem predstavlja "Kiklop" Ranka Marinkovića.

Podsjećamo, zbog štrajka u trajanju od trideset šest dana koji se održao tijekom prvog polugodišta, već je došlo do promjena datuma polaganja određenih ispita u skladu s važećim odredbama Pravilnika o polaganju državne mature i Odlukom kojim se učenicima završnih razreda srednje škole omogućava se polaganje dijelova ispita državne mature prije završetka nastavne godine 2019./2020..

Kako stoji na službenoj stranici, u subotu, 16. svibnja, pisat će se esej iz Hrvatskoj jezika koji se prema prvotnom planu trebao održati 13. lipnja. Također, u prvom tjednu lipnja nema zakazanih ispita, a cijeli kalendar možete pogledati OVDJE.

05. svibanj 2024 04:07