StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNe daju prošek

Talijani zbog našeg prošeka idu na barikade: jedini pravi prosecco, tvrde, je onaj proizveden u Sjevernoj Italiji

Piše Stanislav Soldo/SD
16. rujna 2021. - 08:08

Rat između prosecca i prošeka se nastavlja, a iz Italije najavljuju čak i barikade ako EU zaštiti hrvatski prošek.

Tako Italija i dalje ustrajava u sprječavanju zaštite hrvatskog desertnog vina prošeka, tražeći zabranu korištenja tog naziva na hrvatskim proizvodima, jer smatra da se korištenjem naziva "prošek" nanosi šteta talijanskom proseccu, premda nije riječ o istom proizvodu.

– Pred ovom ludom odlukom EU-a spremni smo otići na barikade kako bismo na svaki mogući način branili talijanski prosecco, jer svima mora biti jasno da je jedini pravi prosecco onaj koji je proizveden u našoj sjevernoj Italiji – izjavila je nedavno talijanska europarlamentarka Mara Bizzotto.

Talijanski proizvođači prosecca upozoravaju na to da je Italija prije mnogo godina na europskom unutarnjem tržištu zaštitila svoj prosecco. To znači da se vina s istim ili sličnim imenom ne mogu prodavati u EU-u ako ne dolaze iz regije Veneto. Hrvatska inicijativa u korist prošeka napad je na naš prosecco, rezolutni su talijanski vinari.

Međutim, hrvatski EU parlamentarac Tomislav Sokol poručuje da talijanske prijetnje barikadama ne smiju ugroziti hrvatsku tradiciju proizvodnje prošeka.
Sokol je oštro osudio pokušaje nekih talijanskih političara da spriječe korištenje imena "prošek" od hrvatskih proizvođača. Sokol je član IMCO-a, odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, u kojem se redovito bori za prava hrvatskih proizvođača hrane i potrošača.

– Prošek je tradicionalno hrvatsko vino, po svemu različito od talijanskog prosecca. Poznata je stoljetna tradicija njegove proizvodnje, ima svoju zasluženu kulturološku ulogu u tradicijama i običajima Dalmacije, a njegova autentičnost potvrđuje se i primjenom u tradicionalnim gastronomskim receptima kao što je dalmatinska pašticada. Ne smijemo dopustiti da neopravdani prigovori s talijanske strane unište vrijednu hrvatsku tradiciju proizvodnje i uživanja u prošeku – naglasio je Sokol.

Podsjetimo, hrvatsko-talijanski spor oko prošeka traje iz vremena pristupanja Europskoj uniji, kad su talijanski proizvođači prosecca prisilili Hrvatsku na odricanje od oznake "prošek", iako se naziv "prosecco" odnosi na lagano pjenušavo vino, dok je hrvatski prošek gusto, slatko vino proizvedeno od prezrelih bobica autohtonih dalmatinskih vinskih sorti. Talijanski prosecco je najčešće i vrlo jeftin, dok je cijena prošeka opravdano visoka zbog složenosti proizvodnje i potrebe za kvalitetnom sirovinom. Međutim, prošle godine došlo je do zaokreta te je Europska komisija odlučila odobriti korištenje prošeka.

– Svoj rad u odboru IMCO posvetio sam zaštiti hrvatskih potrošača i hrvatskih proizvođača. Činim sve da zaštitim hrvatske tradicijske proizvode poput pršuta i kulena, koje se želi proglasiti štetnima, da zaštitim hrvatske pčelare od sumnjivog meda izvan Europske unije, i da zaštitim hrvatske vinare od neutemeljenih talijanskih blokada.

Osobito neukusnima i neprimjerenima smatram najnovije prijetnje iz Italije o izlasku na barikade zbog pitanja prošeka, te se nadam da će Europska komisija ostati pri stavu da je hrvatski prošek dopušten na unutarnjem tržištu – poručio je Sokol.

18. travanj 2024 09:15