stdClass Object ( [id] => 1253270 [title] => Što nas čeka u godini pred nama? Nekih se događaja bojimo, nekima se posebno nadamo - a ovih deset vjerojatno će obilježiti 2023. u Hrvatskoj [alias] => sto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj [catid] => 330 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nitko nema kristalnu kuglu. I ne zna što nam donosi sutra.

Iz te je perspektive prilično zahtjevan zadatak predvidjeti koji će biti glavni događaji u nastupajućoj 2023. godini. Ipak, neke su stvari zadane.

Ne očekujemo da se, recimo, predsjednik Republike i premijer prestanu svađati. Taj je poriv u njih dvojice očito jači od zdravog razuma. Ne očekujemo ni da se preko noći obogatimo, jer i dalje smo država s jednim od najnižih životnih standarda u čitavoj Europskoj uniji.

Možda očekujemo da će Hajduk konačno biti prvak, ali tko se uopće nakon svih ovih godina spreman u to kladiti? Nadamo se da nas inflacija baš neće oguliti, da će se cijene ipak urazumiti, i da ćemo u ljeto 2023. srušiti nove turističke rekorde.

1. EURO UMJESTO KUNE

Od 1. siječnja plaćamo u eurima. Naša kuna odlazi u povijest.

Hrvati su, doduše, prigrlili euro puno prije nego što je to postala i službena valuta u Hrvatskoj. U eurima su se iznajmljivali stanovi, prodavali auti, kupovale nekretnine, dogovarale plaće, isplaćivale satnice i ugovarale nadnice. Uz euro je, uostalom, kuna vezana već više od 20 godina.

Kuna je devedesetih bila simbol nacionalne neovisnosti. Danas je, bez nekih većih prijepora i rasprava, spremno zamjenjujemo jedinstvenom europskom monetom. Računamo svi da će turisti s eurom lakše trošiti, a hrvatske tvrtke na ujedinjenom tržištu lakše poslovati. Godina koja dolazi pokazat će jesu li te nade bile utemeljene. Ili su bile tek alibi da lakše pregrmimo ulazak u eurozonu.

---

image

Eurići su tu....

Goran Mehkek/Cropix
---

2. ULAZAK U SCHENGEN

Deset godina nakon prijema u Europsku uniju, Hrvatska je ove godine konačno postala punopravna članica europskog društva odabranih. Jer, slikaš ti članstvo u Uniji kad nas tretiraju kao građane drugog reda. Kad satima trebaš čekati na granici, pokazivati dokumente, trpjeti pretrese.

Hrvati će lakše putovati vani, stranci lakše dolaziti u Hrvatsku na ljetovanje. Iz hrvatske perspektive gledano, Schengen nema minusa. A 2023. bi nam trebala otkriti sve njegove pluseve.

---

image

Adio granico!
 

Srđan Vrančić/Cropix
---

3. DIVLJANJE INFLACIJE

Ta je pošast već dobrano zagazila u Hrvatsku, ostvarivši u rujnu rast od 12,8 posto. Neke su stvari, poput ulja, doista poskupljele zbog rata u Ukrajini. Neki su cijene morali dizati zbog enormnog rasta troškova struje i plina. No dobar dio roba i usluga poskupio je, na to upozorava svaki ozbiljan makroekonomist, potpuno nerealno. Iz čiste pohlepe. Ostaje nada da će se taj inflatorni balon u 2023. bar djelomično ispuhati. I da cijene, ako ništa drugo, neće više rasti.

---

image

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
 

Davor Pongračić/Cropix
---

4. OBNOVA BANIJE I ZAGREBA

Plenkovićeva Vlada će pasti ili rasti upravo na pitanju obnove. A ako i treću godinu nakon potresa na Baniji bude pustoš, vladajućoj ekipi ne piše se dobro. Tim više što novca za gradnju porušenih domova ima dovoljno, potrebno je samo znati ih povući. Što HDZ-u dosad nije polazilo za rukom. Izgrađene kuće, škole, obnovljene zgrade i bolnice je nešto što se golim oko vidi. Ili ne vidi.

---

image

Obnova Banije...Kakva obnova?
 

Vojko Bašić/Cropix
---

5. KUD ĆE KOJI POLITIČKI BLOK

HDZ u novu godinu ulazi kao uvjerljivo najjača politička stranka. Opozicija pak kao nikad slabija. Budući da Hrvatsku, ako ne bude nekih iznenađenja, u 2024. čeka izborni "big bang" – te su godine na rasporedu i parlamentarni i predsjednički i europski izbori - očekuje se da se u 2023. godini iskristaliziraju politički blokovi.

Trebalo bi se vidjeti hoće li išta biti od oporbenog saveza SDP-a i platforme Možemo, koja je do sada najčešće forsirala samostalni nastup. Hoće li se tom paktu pridružiti i Socijaldemokrati, Fokus, IDS, Centar ili će odabrati neki svoj put. I koju će strategiju odabrati HDZ, koji previše partnera nije imao ni na prošlim izborima, a na njima je tako uvjerljivo pobijedio.

---

image

HDZ ostvaruje Tuđmanov san da vlada ‘u komadu’ 50 godina. Tko će ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...

Bruno Konjević/Cropix
---

6. RJEŠENJE ENIGME VANĐELIĆ

Bivši šef Fonda za obnovu i predsjednik Nadzornog odbora Ine konačno bi u 2023. trebao jasno i glasno reći ulazi li u politiku. Ili nas samo zeza. Rijetko tko u Hrvatskoj ima tako veliki potencijal kao što je to slučaj s Vanđelićem. No priča oko ovog menadžera još je uvijek nedorečena.

U svojoj udruzi ZRIN okuplja šaroliko društvo. Organizira konferencije, provodi istraživanja i tumači što bi u Hrvatskoj trebalo napraviti da bude bolja, sretnija i bogatija zemlja. Nudi dobra rješenja, ali politici još nije rekao ono sudbonosno "da". A bez toga nitko ne jamči da će se njegovi prijedlozi ikad primijeniti u praksi.

---

image

Dok se Vanđelić domisli hoće li se angažirati u politici, ljudi će zaboraviti tko je on. Zapravo, već su zaboravili

Boris Kovačev/Cropix
---

7. IZMJENA IZBORNIH JEDINICA

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović bio je brutalno izravan: ako se izborne jedinice ne promijene, idući izbori mogli bi biti neustavni. Novi popis stanovništva otkrio je crne rupe. U modelu u kojemu je u svakoj izbornoj jedinici bio jednak broj zastupnika – njih 14 – glas birača ne vrijedi jednako u raseljenoj Slavoniji i na napučenom Jadranu. Izborne jedinice koje je Vladimir Šeks 1999. skrojio u povečerje izbornog poraza HDZ-a treba mijenjati. No one, ovako manjkave kakve jesu, najviše odgovaraju HDZ-u. Pa se i očekuje da će ih oni mijenjati – minimalno. Tek onoliko koliko moraju da vuk ostane sit, a ovce na broju.

---

image

Izborne jedinice su neustavne već odavna. Koga briga...
 

Vojko Bašić/Cropix
---

8.STRANCI I POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Dana 1. srpnja istječe desetogodišnji moratorij koji je onemogućavao državljanima članica zemalja Europske unije da u Hrvatskoj stječu vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem.

Razlika između cijene njiva, oranica i polja u Hrvatskoj i ostatku Unije je naprosto bila prevelika, pa je EU dozvolio ovako dugačak moratorij. Stranci su i do sada doduše mogli kupovati poljoprivredno zemljište ako bi osnovali tvrtku u Hrvatskoj, i ako isti reciprocitet postoji i u njihovoj državi. S prvim danom srpnja nestaju sve komplikacije. A vlasnici zemljišta čekaju u niskom startu i trljaju ruke, sanjajući da će na djedovini konačno moći zaraditi - dobre novce.

---

image

Poljoprivredno zemljište, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi će razgrabiti stranci. Tako nam i treba

Tom Dubravec/Cropix
---

9. NOVI ZAKON O POMORSKOM DOBRU

Hoće li doći do privatizacije pomorskog dobra, tko smije biti koncesionar, smije li se zagraditi komad obale, tko smije i može upravljati plažama? Na ova bi pitanja odgovore trebao dati novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će jasno ucrtati smjer kojim Hrvatska želi upravljati svojim pomorskim dobrom. Iz njega će se jasno vidjeti žele li Banski dvori uvesti reda u kaos koji u mnogim sredinama na obali postoji. Ili su odlučili pustiti sve niz vodu. I nastaviti po starom.

---

image

Pomorsko dobro bit će....Nečije...

Duje Klarić/Cropix
---

10. ZAVRŠETAK RATA U UKRAJINI

Kraj ruske agresije na istoku Europe još se ne nazire. Ukrajinci, osokoljeni uspjesima na bojnom polju posljednjih mjeseci, ne namjeravaju stati sad kad bi to Vladimiru Putinu odgovaralo.

Rusija pak pokušava ugovoriti primirje da dobije na vremenu kako bi ukopala položaje i sredila kaos koji vlada u njihovoj vojsci. Svaki čvršći prekid vatre lako bi se mogao pretvoriti u dugotrajni status quo. Smirivanje cijena energenata, zaustavljanje inflacije, normalizaciju. Nategnuti mir. Zapad navija za to, Ukrajina se zasad ne da. Ova 2023. mogla bi dati odgovor na pitanje tko će na koncu prevagnuti.

---

image

Ukrajina će biti priča i dogodine. Hrvatska s tim više nema ništa, tako je odlučila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini što nas je prva priznala

Afp
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kristalna kugla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => kristalna kugla 2 0 7083 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-01 08:04:18 [created_by] => 264 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-01 08:19:29 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-01-01 07:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 177 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 330 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske i svijeta [menu-meta_keywords] => vijesti, hrvatska, svijet [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska i svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Što bi nas sve moglo zadesiti u godini pred nama? Nekih se događaja bojimo, nekima se posebno nadamo - a ovih deset vjerojatno će obilježiti 2023. u Hrvatskoj [metakey] => godina 2023. [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24059417.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/23906390.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024364.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024368.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024369.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024372.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024373.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024374.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024377.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024378.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/01\/24024376.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["ilustracija\/Shutterstock","Goran Mehkek\/Cropix","Sr\u0111an Vran\u010di\u0107\/Cropix","Davor Pongra\u010di\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Boris Kova\u010dev\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Bruno Konjevi\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Afp"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Euri\u0107i su tu....<\/p>","

Adio granico!
\n\u00a0<\/p>","

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
\n\u00a0<\/p>","

Obnova Banije...Kakva obnova?
\n\u00a0<\/p>","

Dok se Van\u0111eli\u0107 domisli ho\u0107e li se anga\u017eirati u politici, ljudi \u0107e zaboraviti tko je on. Zapravo, ve\u0107 su zaboravili<\/p>","

Izborne jedinice su neustavne ve\u0107 odavna. Koga briga...
\n\u00a0<\/p>","

HDZ ostvaruje Tu\u0111manov san da vlada \u2018u komadu\u2019 50 godina. Tko \u0107e ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...<\/p>","

Poljoprivredno zemlji\u0161te, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi \u0107e razgrabiti stranci. Tako nam i treba<\/p>","

Pomorsko dobro bit \u0107e....Ne\u010dije...<\/p>","

Ukrajina \u0107e biti pri\u010da i dogodine. Hrvatska s tim vi\u0161e nema ni\u0161ta, tako je odlu\u010dila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini \u0161to nas je prva priznala<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24059417_1920.jpg":"1920x1080","k_24059417_1280.jpg":"1280x1280","k_24059417_1024.jpg":"1024x1024","k_24059417_640.jpg":"640x640","k_24059417_480.jpg":"480x480","k_24059417_340.jpg":"340x340","k_24059417_220.jpg":"220x220","o_24059417_1280.jpg":"1280x853","o_24059417_1024.jpg":"1024x682","o_24059417_640.jpg":"640x426","o_24059417_480.jpg":"480x320","o_24059417_340.jpg":"340x226","o_24059417_220.jpg":"220x146","h_24059417_1280.jpg":"1280x854","h_24059417_1024.jpg":"1024x683","h_24059417_640.jpg":"640x427","h_24059417_480.jpg":"480x320","h_24059417_340.jpg":"340x227","h_24059417_220.jpg":"220x147","pp_24059417_1280.jpg":"1280x1628","pp_24059417_1024.jpg":"1024x1303","pp_24059417_640.jpg":"640x814","pp_24059417_480.jpg":"480x611","pp_24059417_340.jpg":"340x432","pp_24059417_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_23906390_1920.jpg":"1920x1080","k_23906390_1280.jpg":"1280x1280","k_23906390_1024.jpg":"1024x1024","k_23906390_640.jpg":"640x640","k_23906390_480.jpg":"480x480","k_23906390_340.jpg":"340x340","k_23906390_220.jpg":"220x220","o_23906390_1280.jpg":"1280x853","o_23906390_1024.jpg":"1024x682","o_23906390_640.jpg":"640x426","o_23906390_480.jpg":"480x320","o_23906390_340.jpg":"340x226","o_23906390_220.jpg":"220x146","h_23906390_1280.jpg":"1280x854","h_23906390_1024.jpg":"1024x683","h_23906390_640.jpg":"640x427","h_23906390_480.jpg":"480x320","h_23906390_340.jpg":"340x227","h_23906390_220.jpg":"220x147","pp_23906390_1280.jpg":"1280x1628","pp_23906390_1024.jpg":"1024x1303","pp_23906390_640.jpg":"640x814","pp_23906390_480.jpg":"480x611","pp_23906390_340.jpg":"340x432","pp_23906390_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24024364_1920.jpg":"1920x1080","k_24024364_1280.jpg":"1280x1280","k_24024364_1024.jpg":"1024x1024","k_24024364_640.jpg":"640x640","k_24024364_480.jpg":"480x480","k_24024364_340.jpg":"340x340","k_24024364_220.jpg":"220x220","o_24024364_1280.jpg":"1280x853","o_24024364_1024.jpg":"1024x682","o_24024364_640.jpg":"640x426","o_24024364_480.jpg":"480x320","o_24024364_340.jpg":"340x226","o_24024364_220.jpg":"220x146","h_24024364_1280.jpg":"1280x854","h_24024364_1024.jpg":"1024x683","h_24024364_640.jpg":"640x427","h_24024364_480.jpg":"480x320","h_24024364_340.jpg":"340x227","h_24024364_220.jpg":"220x147","pp_24024364_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024364_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024364_640.jpg":"640x814","pp_24024364_480.jpg":"480x611","pp_24024364_340.jpg":"340x432","pp_24024364_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24024368_1920.jpg":"1920x1080","k_24024368_1280.jpg":"1280x1280","k_24024368_1024.jpg":"1024x1024","k_24024368_640.jpg":"640x640","k_24024368_480.jpg":"480x480","k_24024368_340.jpg":"340x340","k_24024368_220.jpg":"220x220","o_24024368_1280.jpg":"1280x853","o_24024368_1024.jpg":"1024x682","o_24024368_640.jpg":"640x426","o_24024368_480.jpg":"480x320","o_24024368_340.jpg":"340x226","o_24024368_220.jpg":"220x146","h_24024368_1280.jpg":"1280x854","h_24024368_1024.jpg":"1024x683","h_24024368_640.jpg":"640x427","h_24024368_480.jpg":"480x320","h_24024368_340.jpg":"340x227","h_24024368_220.jpg":"220x147","pp_24024368_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024368_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024368_640.jpg":"640x814","pp_24024368_480.jpg":"480x611","pp_24024368_340.jpg":"340x432","pp_24024368_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1392","hd_24024369_1920.jpg":"1920x1080","k_24024369_1280.jpg":"1280x1280","k_24024369_1024.jpg":"1024x1024","k_24024369_640.jpg":"640x640","k_24024369_480.jpg":"480x480","k_24024369_340.jpg":"340x340","k_24024369_220.jpg":"220x220","o_24024369_1280.jpg":"1280x928","o_24024369_1024.jpg":"1024x742","o_24024369_640.jpg":"640x464","o_24024369_480.jpg":"480x348","o_24024369_340.jpg":"340x246","o_24024369_220.jpg":"220x159","h_24024369_1280.jpg":"1280x854","h_24024369_1024.jpg":"1024x683","h_24024369_640.jpg":"640x427","h_24024369_480.jpg":"480x320","h_24024369_340.jpg":"340x227","h_24024369_220.jpg":"220x147","pp_24024369_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024369_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024369_640.jpg":"640x814","pp_24024369_480.jpg":"480x611","pp_24024369_340.jpg":"340x432","pp_24024369_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24024372_1920.jpg":"1920x1080","k_24024372_1280.jpg":"1280x1280","k_24024372_1024.jpg":"1024x1024","k_24024372_640.jpg":"640x640","k_24024372_480.jpg":"480x480","k_24024372_340.jpg":"340x340","k_24024372_220.jpg":"220x220","o_24024372_1280.jpg":"1280x853","o_24024372_1024.jpg":"1024x682","o_24024372_640.jpg":"640x426","o_24024372_480.jpg":"480x320","o_24024372_340.jpg":"340x226","o_24024372_220.jpg":"220x146","h_24024372_1280.jpg":"1280x854","h_24024372_1024.jpg":"1024x683","h_24024372_640.jpg":"640x427","h_24024372_480.jpg":"480x320","h_24024372_340.jpg":"340x227","h_24024372_220.jpg":"220x147","pp_24024372_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024372_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024372_640.jpg":"640x814","pp_24024372_480.jpg":"480x611","pp_24024372_340.jpg":"340x432","pp_24024372_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1450","hd_24024373_1920.jpg":"1920x1080","k_24024373_1280.jpg":"1280x1280","k_24024373_1024.jpg":"1024x1024","k_24024373_640.jpg":"640x640","k_24024373_480.jpg":"480x480","k_24024373_340.jpg":"340x340","k_24024373_220.jpg":"220x220","o_24024373_1280.jpg":"1280x966","o_24024373_1024.jpg":"1024x773","o_24024373_640.jpg":"640x483","o_24024373_480.jpg":"480x362","o_24024373_340.jpg":"340x256","o_24024373_220.jpg":"220x166","h_24024373_1280.jpg":"1280x854","h_24024373_1024.jpg":"1024x683","h_24024373_640.jpg":"640x427","h_24024373_480.jpg":"480x320","h_24024373_340.jpg":"340x227","h_24024373_220.jpg":"220x147","pp_24024373_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024373_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024373_640.jpg":"640x814","pp_24024373_480.jpg":"480x611","pp_24024373_340.jpg":"340x432","pp_24024373_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1317","hd_24024374_1920.jpg":"1920x1080","k_24024374_1280.jpg":"1280x1280","k_24024374_1024.jpg":"1024x1024","k_24024374_640.jpg":"640x640","k_24024374_480.jpg":"480x480","k_24024374_340.jpg":"340x340","k_24024374_220.jpg":"220x220","o_24024374_1280.jpg":"1280x878","o_24024374_1024.jpg":"1024x702","o_24024374_640.jpg":"640x439","o_24024374_480.jpg":"480x329","o_24024374_340.jpg":"340x233","o_24024374_220.jpg":"220x150","h_24024374_1280.jpg":"1280x854","h_24024374_1024.jpg":"1024x683","h_24024374_640.jpg":"640x427","h_24024374_480.jpg":"480x320","h_24024374_340.jpg":"340x227","h_24024374_220.jpg":"220x147","pp_24024374_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024374_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024374_640.jpg":"640x814","pp_24024374_480.jpg":"480x611","pp_24024374_340.jpg":"340x432","pp_24024374_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1562x917","hd_24024377_1920.jpg":"1920x1080","k_24024377_1280.jpg":"1280x1280","k_24024377_1024.jpg":"1024x1024","k_24024377_640.jpg":"640x640","k_24024377_480.jpg":"480x480","k_24024377_340.jpg":"340x340","k_24024377_220.jpg":"220x220","o_24024377_1280.jpg":"1280x751","o_24024377_1024.jpg":"1024x601","o_24024377_640.jpg":"640x375","o_24024377_480.jpg":"480x281","o_24024377_340.jpg":"340x199","o_24024377_220.jpg":"220x129","h_24024377_1280.jpg":"1280x854","h_24024377_1024.jpg":"1024x683","h_24024377_640.jpg":"640x427","h_24024377_480.jpg":"480x320","h_24024377_340.jpg":"340x227","h_24024377_220.jpg":"220x147","pp_24024377_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024377_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024377_640.jpg":"640x814","pp_24024377_480.jpg":"480x611","pp_24024377_340.jpg":"340x432","pp_24024377_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1242","hd_24024378_1920.jpg":"1920x1080","k_24024378_1280.jpg":"1280x1280","k_24024378_1024.jpg":"1024x1024","k_24024378_640.jpg":"640x640","k_24024378_480.jpg":"480x480","k_24024378_340.jpg":"340x340","k_24024378_220.jpg":"220x220","o_24024378_1280.jpg":"1280x828","o_24024378_1024.jpg":"1024x662","o_24024378_640.jpg":"640x414","o_24024378_480.jpg":"480x310","o_24024378_340.jpg":"340x219","o_24024378_220.jpg":"220x142","h_24024378_1280.jpg":"1280x854","h_24024378_1024.jpg":"1024x683","h_24024378_640.jpg":"640x427","h_24024378_480.jpg":"480x320","h_24024378_340.jpg":"340x227","h_24024378_220.jpg":"220x147","pp_24024378_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024378_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024378_640.jpg":"640x814","pp_24024378_480.jpg":"480x611","pp_24024378_340.jpg":"340x432","pp_24024378_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_24024376_1920.jpg":"1920x1080","k_24024376_1280.jpg":"1280x1280","k_24024376_1024.jpg":"1024x1024","k_24024376_640.jpg":"640x640","k_24024376_480.jpg":"480x480","k_24024376_340.jpg":"340x340","k_24024376_220.jpg":"220x220","o_24024376_1280.jpg":"1280x851","o_24024376_1024.jpg":"1024x681","o_24024376_640.jpg":"640x425","o_24024376_480.jpg":"480x319","o_24024376_340.jpg":"340x226","o_24024376_220.jpg":"220x146","h_24024376_1280.jpg":"1280x854","h_24024376_1024.jpg":"1024x683","h_24024376_640.jpg":"640x427","h_24024376_480.jpg":"480x320","h_24024376_340.jpg":"340x227","h_24024376_220.jpg":"220x147","pp_24024376_1280.jpg":"1280x1628","pp_24024376_1024.jpg":"1024x1303","pp_24024376_640.jpg":"640x814","pp_24024376_480.jpg":"480x611","pp_24024376_340.jpg":"340x432","pp_24024376_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8098973 Threads: 3 Questions: 1675753138 Slow queries: 4990198 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112361569 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 330 [name] => Hrvatska i svijet [alias] => hrvatska-i-svijet [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet ) ) [link] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj-1253270 [printLink] => /sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj-1253270?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 701551 [name] => godina 2023. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-01 08:16:21 [main_article_id] => 0 [alias] => godina-2023 [link] => /tag/godina-2023 ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kristalna kugla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što nas čeka u godini pred nama? Nekih se događaja bojimo, nekima se posebno nadamo - a ovih deset vjerojatno će obilježiti 2023. u Hrvatskoj [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-19-01-33-31-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24059417.jpg [galleryCount] => 11 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => ilustracija/Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24059417.jpg [title] => ilustracija/Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/23906390.jpg [title] => Goran Mehkek/Cropix

Eurići su tu....

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024364.jpg [title] => Srđan Vrančić/Cropix

Adio granico!
 

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024368.jpg [title] => Davor Pongračić/Cropix

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
 

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024369.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Obnova Banije...Kakva obnova?
 

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024372.jpg [title] => Boris Kovačev/Cropix

Dok se Vanđelić domisli hoće li se angažirati u politici, ljudi će zaboraviti tko je on. Zapravo, već su zaboravili

) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024373.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Izborne jedinice su neustavne već odavna. Koga briga...
 

) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024374.jpg [title] => Bruno Konjević/Cropix

HDZ ostvaruje Tuđmanov san da vlada ‘u komadu’ 50 godina. Tko će ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...

) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024377.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

Poljoprivredno zemljište, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi će razgrabiti stranci. Tako nam i treba

) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024378.jpg [title] => Duje Klarić/Cropix

Pomorsko dobro bit će....Nečije...

) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/01/24024376.jpg [title] => Afp

Ukrajina će biti priča i dogodine. Hrvatska s tim više nema ništa, tako je odlučila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini što nas je prva priznala

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nitko nema kristalnu kuglu. I ne zna što nam donosi sutra.

Iz te je perspektive prilično zahtjevan zadatak predvidjeti koji će biti glavni događaji u nastupajućoj 2023. godini. Ipak, neke su stvari zadane.

Ne očekujemo da se, recimo, predsjednik Republike i premijer prestanu svađati. Taj je poriv u njih dvojice očito jači od zdravog razuma. Ne očekujemo ni da se preko noći obogatimo, jer i dalje smo država s jednim od najnižih životnih standarda u čitavoj Europskoj uniji.

Možda očekujemo da će Hajduk konačno biti prvak, ali tko se uopće nakon svih ovih godina spreman u to kladiti? Nadamo se da nas inflacija baš neće oguliti, da će se cijene ipak urazumiti, i da ćemo u ljeto 2023. srušiti nove turističke rekorde.

1. EURO UMJESTO KUNE

Od 1. siječnja plaćamo u eurima. Naša kuna odlazi u povijest.

Hrvati su, doduše, prigrlili euro puno prije nego što je to postala i službena valuta u Hrvatskoj. U eurima su se iznajmljivali stanovi, prodavali auti, kupovale nekretnine, dogovarale plaće, isplaćivale satnice i ugovarale nadnice. Uz euro je, uostalom, kuna vezana već više od 20 godina.

Kuna je devedesetih bila simbol nacionalne neovisnosti. Danas je, bez nekih većih prijepora i rasprava, spremno zamjenjujemo jedinstvenom europskom monetom. Računamo svi da će turisti s eurom lakše trošiti, a hrvatske tvrtke na ujedinjenom tržištu lakše poslovati. Godina koja dolazi pokazat će jesu li te nade bile utemeljene. Ili su bile tek alibi da lakše pregrmimo ulazak u eurozonu.

---

image

Eurići su tu....

Goran Mehkek/Cropix
---

2. ULAZAK U SCHENGEN

Deset godina nakon prijema u Europsku uniju, Hrvatska je ove godine konačno postala punopravna članica europskog društva odabranih. Jer, slikaš ti članstvo u Uniji kad nas tretiraju kao građane drugog reda. Kad satima trebaš čekati na granici, pokazivati dokumente, trpjeti pretrese.

Hrvati će lakše putovati vani, stranci lakše dolaziti u Hrvatsku na ljetovanje. Iz hrvatske perspektive gledano, Schengen nema minusa. A 2023. bi nam trebala otkriti sve njegove pluseve.

---

image

Adio granico!
 

Srđan Vrančić/Cropix
---

3. DIVLJANJE INFLACIJE

Ta je pošast već dobrano zagazila u Hrvatsku, ostvarivši u rujnu rast od 12,8 posto. Neke su stvari, poput ulja, doista poskupljele zbog rata u Ukrajini. Neki su cijene morali dizati zbog enormnog rasta troškova struje i plina. No dobar dio roba i usluga poskupio je, na to upozorava svaki ozbiljan makroekonomist, potpuno nerealno. Iz čiste pohlepe. Ostaje nada da će se taj inflatorni balon u 2023. bar djelomično ispuhati. I da cijene, ako ništa drugo, neće više rasti.

---

image

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
 

Davor Pongračić/Cropix
---

4. OBNOVA BANIJE I ZAGREBA

Plenkovićeva Vlada će pasti ili rasti upravo na pitanju obnove. A ako i treću godinu nakon potresa na Baniji bude pustoš, vladajućoj ekipi ne piše se dobro. Tim više što novca za gradnju porušenih domova ima dovoljno, potrebno je samo znati ih povući. Što HDZ-u dosad nije polazilo za rukom. Izgrađene kuće, škole, obnovljene zgrade i bolnice je nešto što se golim oko vidi. Ili ne vidi.

---

image

Obnova Banije...Kakva obnova?
 

Vojko Bašić/Cropix
---

5. KUD ĆE KOJI POLITIČKI BLOK

HDZ u novu godinu ulazi kao uvjerljivo najjača politička stranka. Opozicija pak kao nikad slabija. Budući da Hrvatsku, ako ne bude nekih iznenađenja, u 2024. čeka izborni "big bang" – te su godine na rasporedu i parlamentarni i predsjednički i europski izbori - očekuje se da se u 2023. godini iskristaliziraju politički blokovi.

Trebalo bi se vidjeti hoće li išta biti od oporbenog saveza SDP-a i platforme Možemo, koja je do sada najčešće forsirala samostalni nastup. Hoće li se tom paktu pridružiti i Socijaldemokrati, Fokus, IDS, Centar ili će odabrati neki svoj put. I koju će strategiju odabrati HDZ, koji previše partnera nije imao ni na prošlim izborima, a na njima je tako uvjerljivo pobijedio.

---

image

HDZ ostvaruje Tuđmanov san da vlada ‘u komadu’ 50 godina. Tko će ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...

Bruno Konjević/Cropix
---

6. RJEŠENJE ENIGME VANĐELIĆ

Bivši šef Fonda za obnovu i predsjednik Nadzornog odbora Ine konačno bi u 2023. trebao jasno i glasno reći ulazi li u politiku. Ili nas samo zeza. Rijetko tko u Hrvatskoj ima tako veliki potencijal kao što je to slučaj s Vanđelićem. No priča oko ovog menadžera još je uvijek nedorečena.

U svojoj udruzi ZRIN okuplja šaroliko društvo. Organizira konferencije, provodi istraživanja i tumači što bi u Hrvatskoj trebalo napraviti da bude bolja, sretnija i bogatija zemlja. Nudi dobra rješenja, ali politici još nije rekao ono sudbonosno "da". A bez toga nitko ne jamči da će se njegovi prijedlozi ikad primijeniti u praksi.

---

image

Dok se Vanđelić domisli hoće li se angažirati u politici, ljudi će zaboraviti tko je on. Zapravo, već su zaboravili

Boris Kovačev/Cropix
---

7. IZMJENA IZBORNIH JEDINICA

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović bio je brutalno izravan: ako se izborne jedinice ne promijene, idući izbori mogli bi biti neustavni. Novi popis stanovništva otkrio je crne rupe. U modelu u kojemu je u svakoj izbornoj jedinici bio jednak broj zastupnika – njih 14 – glas birača ne vrijedi jednako u raseljenoj Slavoniji i na napučenom Jadranu. Izborne jedinice koje je Vladimir Šeks 1999. skrojio u povečerje izbornog poraza HDZ-a treba mijenjati. No one, ovako manjkave kakve jesu, najviše odgovaraju HDZ-u. Pa se i očekuje da će ih oni mijenjati – minimalno. Tek onoliko koliko moraju da vuk ostane sit, a ovce na broju.

---

image

Izborne jedinice su neustavne već odavna. Koga briga...
 

Vojko Bašić/Cropix
---

8.STRANCI I POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Dana 1. srpnja istječe desetogodišnji moratorij koji je onemogućavao državljanima članica zemalja Europske unije da u Hrvatskoj stječu vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem.

Razlika između cijene njiva, oranica i polja u Hrvatskoj i ostatku Unije je naprosto bila prevelika, pa je EU dozvolio ovako dugačak moratorij. Stranci su i do sada doduše mogli kupovati poljoprivredno zemljište ako bi osnovali tvrtku u Hrvatskoj, i ako isti reciprocitet postoji i u njihovoj državi. S prvim danom srpnja nestaju sve komplikacije. A vlasnici zemljišta čekaju u niskom startu i trljaju ruke, sanjajući da će na djedovini konačno moći zaraditi - dobre novce.

---

image

Poljoprivredno zemljište, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi će razgrabiti stranci. Tako nam i treba

Tom Dubravec/Cropix
---

9. NOVI ZAKON O POMORSKOM DOBRU

Hoće li doći do privatizacije pomorskog dobra, tko smije biti koncesionar, smije li se zagraditi komad obale, tko smije i može upravljati plažama? Na ova bi pitanja odgovore trebao dati novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će jasno ucrtati smjer kojim Hrvatska želi upravljati svojim pomorskim dobrom. Iz njega će se jasno vidjeti žele li Banski dvori uvesti reda u kaos koji u mnogim sredinama na obali postoji. Ili su odlučili pustiti sve niz vodu. I nastaviti po starom.

---

image

Pomorsko dobro bit će....Nečije...

Duje Klarić/Cropix
---

10. ZAVRŠETAK RATA U UKRAJINI

Kraj ruske agresije na istoku Europe još se ne nazire. Ukrajinci, osokoljeni uspjesima na bojnom polju posljednjih mjeseci, ne namjeravaju stati sad kad bi to Vladimiru Putinu odgovaralo.

Rusija pak pokušava ugovoriti primirje da dobije na vremenu kako bi ukopala položaje i sredila kaos koji vlada u njihovoj vojsci. Svaki čvršći prekid vatre lako bi se mogao pretvoriti u dugotrajni status quo. Smirivanje cijena energenata, zaustavljanje inflacije, normalizaciju. Nategnuti mir. Zapad navija za to, Ukrajina se zasad ne da. Ova 2023. mogla bi dati odgovor na pitanje tko će na koncu prevagnuti.

---

image

Ukrajina će biti priča i dogodine. Hrvatska s tim više nema ništa, tako je odlučila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini što nas je prva priznala

Afp
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
ilustracija/Shutterstock Goran Mehkek/Cropix Srđan Vrančić/Cropix Davor Pongračić/Cropix Vojko Bašić/Cropix Boris Kovačev/Cropix Vojko Bašić/Cropix Bruno Konjević/Cropix Tom Dubravec/Cropix Duje Klarić/Cropix Afp
Goran Mehkek/Cropix

Eurići su tu....

Srđan Vrančić/Cropix

Adio granico!
 

Davor Pongračić/Cropix

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
 

Vojko Bašić/Cropix

Obnova Banije...Kakva obnova?
 

Boris Kovačev/Cropix

Dok se Vanđelić domisli hoće li se angažirati u politici, ljudi će zaboraviti tko je on. Zapravo, već su zaboravili

Vojko Bašić/Cropix

Izborne jedinice su neustavne već odavna. Koga briga...
 

Bruno Konjević/Cropix

HDZ ostvaruje Tuđmanov san da vlada ‘u komadu’ 50 godina. Tko će ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...

Tom Dubravec/Cropix

Poljoprivredno zemljište, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi će razgrabiti stranci. Tako nam i treba

Duje Klarić/Cropix

Pomorsko dobro bit će....Nečije...

Afp

Ukrajina će biti priča i dogodine. Hrvatska s tim više nema ništa, tako je odlučila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini što nas je prva priznala

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/hrvatska-i-svijet/sto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj-1253270 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=823865d0d3a9bf03bd7b1cc55e4ca6e7787e7d7c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+nas+%C4%8Deka+u+godini+pred+nama%3F+Nekih+se+doga%C4%91aja+bojimo%2C+nekima+se+posebno+nadamo+-+a+ovih+deset+vjerojatno+%C4%87e+obilje%C5%BEiti+2023.+u+Hrvatskoj&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj-1253270 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fhrvatska-i-svijet%2Fsto-nas-ceka-u-godini-pred-nama-nekih-se-dogadaja-bojimo-nekima-se-posebno-nadamo-a-ovih-deset-vjerojatno-ce-obiljeziti-2023-u-hrvatskoj-1253270 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => kristalna kugla [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetkristalna kugla

Što nas čeka u godini pred nama? Nekih se događaja bojimo, nekima se posebno nadamo - a ovih deset vjerojatno će obilježiti 2023. u Hrvatskoj

Piše PSD.
1. siječnja 2023. - 08:15

Nitko nema kristalnu kuglu. I ne zna što nam donosi sutra.

Iz te je perspektive prilično zahtjevan zadatak predvidjeti koji će biti glavni događaji u nastupajućoj 2023. godini. Ipak, neke su stvari zadane.

Ne očekujemo da se, recimo, predsjednik Republike i premijer prestanu svađati. Taj je poriv u njih dvojice očito jači od zdravog razuma. Ne očekujemo ni da se preko noći obogatimo, jer i dalje smo država s jednim od najnižih životnih standarda u čitavoj Europskoj uniji.

Možda očekujemo da će Hajduk konačno biti prvak, ali tko se uopće nakon svih ovih godina spreman u to kladiti? Nadamo se da nas inflacija baš neće oguliti, da će se cijene ipak urazumiti, i da ćemo u ljeto 2023. srušiti nove turističke rekorde.

1. EURO UMJESTO KUNE

Od 1. siječnja plaćamo u eurima. Naša kuna odlazi u povijest.

Hrvati su, doduše, prigrlili euro puno prije nego što je to postala i službena valuta u Hrvatskoj. U eurima su se iznajmljivali stanovi, prodavali auti, kupovale nekretnine, dogovarale plaće, isplaćivale satnice i ugovarale nadnice. Uz euro je, uostalom, kuna vezana već više od 20 godina.

Kuna je devedesetih bila simbol nacionalne neovisnosti. Danas je, bez nekih većih prijepora i rasprava, spremno zamjenjujemo jedinstvenom europskom monetom. Računamo svi da će turisti s eurom lakše trošiti, a hrvatske tvrtke na ujedinjenom tržištu lakše poslovati. Godina koja dolazi pokazat će jesu li te nade bile utemeljene. Ili su bile tek alibi da lakše pregrmimo ulazak u eurozonu.

image

Eurići su tu....

Goran Mehkek/Cropix

2. ULAZAK U SCHENGEN

Deset godina nakon prijema u Europsku uniju, Hrvatska je ove godine konačno postala punopravna članica europskog društva odabranih. Jer, slikaš ti članstvo u Uniji kad nas tretiraju kao građane drugog reda. Kad satima trebaš čekati na granici, pokazivati dokumente, trpjeti pretrese.

Hrvati će lakše putovati vani, stranci lakše dolaziti u Hrvatsku na ljetovanje. Iz hrvatske perspektive gledano, Schengen nema minusa. A 2023. bi nam trebala otkriti sve njegove pluseve.

image

Adio granico!
 

Srđan Vrančić/Cropix

3. DIVLJANJE INFLACIJE

Ta je pošast već dobrano zagazila u Hrvatsku, ostvarivši u rujnu rast od 12,8 posto. Neke su stvari, poput ulja, doista poskupljele zbog rata u Ukrajini. Neki su cijene morali dizati zbog enormnog rasta troškova struje i plina. No dobar dio roba i usluga poskupio je, na to upozorava svaki ozbiljan makroekonomist, potpuno nerealno. Iz čiste pohlepe. Ostaje nada da će se taj inflatorni balon u 2023. bar djelomično ispuhati. I da cijene, ako ništa drugo, neće više rasti.

image

Maslac 30 kuna, gotovo, nema dalje...
 

Davor Pongračić/Cropix

4. OBNOVA BANIJE I ZAGREBA

Plenkovićeva Vlada će pasti ili rasti upravo na pitanju obnove. A ako i treću godinu nakon potresa na Baniji bude pustoš, vladajućoj ekipi ne piše se dobro. Tim više što novca za gradnju porušenih domova ima dovoljno, potrebno je samo znati ih povući. Što HDZ-u dosad nije polazilo za rukom. Izgrađene kuće, škole, obnovljene zgrade i bolnice je nešto što se golim oko vidi. Ili ne vidi.

image

Obnova Banije...Kakva obnova?
 

Vojko Bašić/Cropix

5. KUD ĆE KOJI POLITIČKI BLOK

HDZ u novu godinu ulazi kao uvjerljivo najjača politička stranka. Opozicija pak kao nikad slabija. Budući da Hrvatsku, ako ne bude nekih iznenađenja, u 2024. čeka izborni "big bang" – te su godine na rasporedu i parlamentarni i predsjednički i europski izbori - očekuje se da se u 2023. godini iskristaliziraju politički blokovi.

Trebalo bi se vidjeti hoće li išta biti od oporbenog saveza SDP-a i platforme Možemo, koja je do sada najčešće forsirala samostalni nastup. Hoće li se tom paktu pridružiti i Socijaldemokrati, Fokus, IDS, Centar ili će odabrati neki svoj put. I koju će strategiju odabrati HDZ, koji previše partnera nije imao ni na prošlim izborima, a na njima je tako uvjerljivo pobijedio.

image

HDZ ostvaruje Tuđmanov san da vlada ‘u komadu’ 50 godina. Tko će ga zaustaviti? SDP? Domovinci? Socijaldemokrati? Ma dajte...

Bruno Konjević/Cropix

6. RJEŠENJE ENIGME VANĐELIĆ

Bivši šef Fonda za obnovu i predsjednik Nadzornog odbora Ine konačno bi u 2023. trebao jasno i glasno reći ulazi li u politiku. Ili nas samo zeza. Rijetko tko u Hrvatskoj ima tako veliki potencijal kao što je to slučaj s Vanđelićem. No priča oko ovog menadžera još je uvijek nedorečena.

U svojoj udruzi ZRIN okuplja šaroliko društvo. Organizira konferencije, provodi istraživanja i tumači što bi u Hrvatskoj trebalo napraviti da bude bolja, sretnija i bogatija zemlja. Nudi dobra rješenja, ali politici još nije rekao ono sudbonosno "da". A bez toga nitko ne jamči da će se njegovi prijedlozi ikad primijeniti u praksi.

image

Dok se Vanđelić domisli hoće li se angažirati u politici, ljudi će zaboraviti tko je on. Zapravo, već su zaboravili

Boris Kovačev/Cropix

7. IZMJENA IZBORNIH JEDINICA

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović bio je brutalno izravan: ako se izborne jedinice ne promijene, idući izbori mogli bi biti neustavni. Novi popis stanovništva otkrio je crne rupe. U modelu u kojemu je u svakoj izbornoj jedinici bio jednak broj zastupnika – njih 14 – glas birača ne vrijedi jednako u raseljenoj Slavoniji i na napučenom Jadranu. Izborne jedinice koje je Vladimir Šeks 1999. skrojio u povečerje izbornog poraza HDZ-a treba mijenjati. No one, ovako manjkave kakve jesu, najviše odgovaraju HDZ-u. Pa se i očekuje da će ih oni mijenjati – minimalno. Tek onoliko koliko moraju da vuk ostane sit, a ovce na broju.

image

Izborne jedinice su neustavne već odavna. Koga briga...
 

Vojko Bašić/Cropix

8.STRANCI I POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

Dana 1. srpnja istječe desetogodišnji moratorij koji je onemogućavao državljanima članica zemalja Europske unije da u Hrvatskoj stječu vlasništvo nad poljoprivrednim zemljištem.

Razlika između cijene njiva, oranica i polja u Hrvatskoj i ostatku Unije je naprosto bila prevelika, pa je EU dozvolio ovako dugačak moratorij. Stranci su i do sada doduše mogli kupovati poljoprivredno zemljište ako bi osnovali tvrtku u Hrvatskoj, i ako isti reciprocitet postoji i u njihovoj državi. S prvim danom srpnja nestaju sve komplikacije. A vlasnici zemljišta čekaju u niskom startu i trljaju ruke, sanjajući da će na djedovini konačno moći zaraditi - dobre novce.

image

Poljoprivredno zemljište, koje je Hrvatima potpuno beskorisno, u sekundi će razgrabiti stranci. Tako nam i treba

Tom Dubravec/Cropix

9. NOVI ZAKON O POMORSKOM DOBRU

Hoće li doći do privatizacije pomorskog dobra, tko smije biti koncesionar, smije li se zagraditi komad obale, tko smije i može upravljati plažama? Na ova bi pitanja odgovore trebao dati novi Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama, koji će jasno ucrtati smjer kojim Hrvatska želi upravljati svojim pomorskim dobrom. Iz njega će se jasno vidjeti žele li Banski dvori uvesti reda u kaos koji u mnogim sredinama na obali postoji. Ili su odlučili pustiti sve niz vodu. I nastaviti po starom.

image

Pomorsko dobro bit će....Nečije...

Duje Klarić/Cropix

10. ZAVRŠETAK RATA U UKRAJINI

Kraj ruske agresije na istoku Europe još se ne nazire. Ukrajinci, osokoljeni uspjesima na bojnom polju posljednjih mjeseci, ne namjeravaju stati sad kad bi to Vladimiru Putinu odgovaralo.

Rusija pak pokušava ugovoriti primirje da dobije na vremenu kako bi ukopala položaje i sredila kaos koji vlada u njihovoj vojsci. Svaki čvršći prekid vatre lako bi se mogao pretvoriti u dugotrajni status quo. Smirivanje cijena energenata, zaustavljanje inflacije, normalizaciju. Nategnuti mir. Zapad navija za to, Ukrajina se zasad ne da. Ova 2023. mogla bi dati odgovor na pitanje tko će na koncu prevagnuti.

image

Ukrajina će biti priča i dogodine. Hrvatska s tim više nema ništa, tako je odlučila politika, mi smo neutrali, nego kako... To je hvala Ukrajini što nas je prva priznala

Afp
19. svibanj 2024 03:33