StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMALI VAKULA prognozira

Stiže velika promjena vremena, uključit će se i meteoalarm. Osjetljivi na južinu neće uživati: evo detalja

Piše Ivan Šolić
20. veljače 2024. - 20:50

 

O vremenu koje nas je pratilo ovih dana i izgledima za sljedeće dane za Slobodnu Dalmaciju piše Ivan Šolić poznat kao mali Vakula.

-Temperature koje je za vikend donijela anticiklona Valentino nimalo nas nisu iznenadile, dapače, bile su „u decimalu“ kako smo predvidjeli pa su tako sve meteorološke postaje u Dalmaciji redom bilježile proljetne vrijednosti temperatura pri čemu je „pehar“ ponijela meteorološka postaja DHMZ-a Metković u kojoj je motritelj zabilježio čak 20.1 stupnjeva Celzijevih.. Napomenimo kako je to temperatura u strogo kontroliranim uvjetima, u hladu. Na suncu, mogli su Metkovčanke i Metkovčani komadno u kratke gaće. Dvadesetici se opako približio i Knin (19.4 C), Šibenik je mjerio 19.2 C, Ploče 18.8 C, a toliko se mjerilo i na Hvaru.

Ove zime, kao rijetko kada do sada, bilježimo pojave izraženih anticiklona s geografskog područja Afrike, a „Valentino“ je tek jedna od njih. Ovakvo vrijeme najviše se „pripisuje“ prirodnom fenomenu „El Nino“, čije su vrijednosti ove zime baš izražene, ali teško je baš sve „dječačiću“ prišiti, jer bilo je i do sada zima pod utjecajem „El Nina“ i malo koja da je bila ovako bezlična. Iz Zagore nam pristižu vijesti o propadanju svinjskog mesa koje, nažalost, u dimnim kužinama na ovakvim temperaturama ne može normalno završiti proces sušenja. Sve češće, na kavama, čujemo- „Ljudi moji, pa šta se ovo događa s vrimenom !?

image

Nastavlja se iznadprosječno toplo vrijeme

Meteoadriatic-net

PROMJENA VREMENA, METEOALARM NA ISKUŠENJU

Sinoptička situacija nad Europom uskoro će se u potpunosti promijeniti. Vremenska idila koju je na naše prostore donijela anticiklona „Valentino“ se završila dok će nepovoljne vremenske prilike u idućim danima biti prouzročene dubokom ciklonom (960 hPa) koja će se s Islanda premjestiti nad Skandinaviju, a na naše područje će pritjecati topao i vlažan zrak, a jugo će ponovno na iskušenje staviti servis za upozorenja DHMZ-a meteoalarm.

Preporučujemo da iskoristite srijedu, koja će zasigurno biti najpovoljniji dan u Dalmaciji ovoga tjedna po pitanju naoblake, ali i vjetra. Maksimalne temperature zraka će u srijedu ponovno prelaziti 15 C. Od četvrtka osjetan porast naoblake i jugo u jačanju, naročito prema večeri, kada bi se mogao uključiti i meteoalarm. Prema prognozama američkog modela GFS, vrhunac neugodno juga nas očekuje u drugom dijelu petka, stoga preporučujemo da redovito pratite ažuriranja upozorenja na opasne vremenske prilike od strane DHMZ-a.

Prema trenutno raspoloživom prognostičkom materijalu, jugo bi se za vikend smirilo, a sa zadnjim danima veljače „podivljalo“, što znači da zimu u veljači u Dalmaciji možemo definitivno, sada i s velikom sigurnošću, otpisati. Uz neugodnu južinu, noćnu dvoznamenkastu temperaturu i maksimalne dnevne temperature zraka između 12-15 C, biometeorološke prilike u Dalmaciji će biti izrazito nepovoljne, a nadolazeći vikend, u odnosu na protekli, nimalo meteo-simpatičan. Kada je o oborinama riječ, poslije srijede, najpovoljniji će biti četvrtak, koji će biti poprilično sterilan pa bi one mogle mjestimice i u potpunosti izostati, a gdje ih bude bit će povremene i u tragovima.

image

Olujni udari juga u petak navečer

Meteoadriatic-net

Petak nepovoljniji, povremeno uz oborine, ali one neće biti odveć obilne. Vrhunac oborina očekujemo u noći na subotu. Iako vrijednosti juga u idućim danima neće biti ekstremne, ako ste osjetljivi na južinu, ako ste u prilici, bilo bi najbolje da prespavate drugu polovicu tjedna - prognozirao je Šolić.

 

28. travanj 2024 01:33