StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetcure detalji

Stiže nam novi zakon o pušenju, ovo su dvije najveće promjene...

Piše Vedrana Larva/JL/Hina
22. rujna 2024. - 11:56

Izmjene Zakona o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda zabranjuju grijane duhanske proizvode u zatvorenom kao i prodaju nikotinskih vrećica maloljetnicima, no u javnoj je raspravi upozoreno da proizvodi nisu klasificirani ni regulirani proporcionalno štetnosti.

Mlađima od 18 godina zabranjeno je prodavati cigarete, električne cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje, kao i nikotinske proizvode među kojima se nalaze i nikotinske vrećice, popularne među mladima.

Ministar zdravstva Vili Beroš ističe da se u zakonskim izmjenama, koje su u javnoj raspravi do 24. rujna, uvodi i mogućnost privremene zabrane novih štetnih proizvoda koji se stalno pojavljuju na tržištu.

"Poučeni iskustvom s nikotinskim vrećicama koje nisu bile izrijekom navedene u zakonu, željeli smo omogućiti da ministar može privremeno zabraniti prodaju nekih novih proizvoda za koje se dokaže da negativno utječu na zdravlje. Takva privremena zabrana trajala bi do 12 mjeseci", objasnio je Beroš.

Upotrebu grijanih duhanskih proizvoda želi ograničiti Europska komisija koja je prepoznala njihovu štetnost. Komisija je uočila da je upotreba grijanih duhanskih proizvoda porasla pet država članica za najmanje 10 posto, a među tim je državama i Hrvatska.

Stupi li na snagu novi zakon, u prostorima u kojima je zabranjeno pušenje, osim cigareta, više se neće smjeti koristiti ni grijani duhanski proizvodi.

Ministru zdravstva daju se ovlasti da zabrani nove proizvode, no u komentarima u e-savjetovanju specijalist javnozdravstvene medicine Miodrag Beneš iz Virovitice naveo je kako bi "trebalo uvesti specifična zakonska ograničenja za vape penove, e-nargile (elektronske nargile), elektroničke nikotinske dostavne sustave (ENDS), e-tekućine, duhanske vrećice i bezdimni duhan (snus), duhanske flastere, nargile (vodene lule), nikotinske inhalatore i vape uređaje".

Jer, istaknuo je Beneš - škole su pune vapeova i e-cigareta.

Naime, klasifikaciju je napravila američka Agencija za lijekove i hranu (FDA) s tim da su cigarete, po štetnosti, na prvom mjestu. Slijede cigare, e-cigarete, duhan za nargile, nikotin koji nije duhanski, duhan za lulu pa duhan za motanje. Slijede bezdimni duhanski proizvodi, uključujući duhan za umakanje, duhan za šmrkanje, snus i duhan za žvakanje te ostali duhanski proizvodi, uključujući nikotinske vrećice i gelove te duhanski proizvodi koji se otapaju.

Beneš: Duhanska industrija plaća neke javnozdravstvene stručnjake

U izmjenama hrvatskog zakona nema slične klasifikacije. U njemu se slijedom europske direktive ponajprije uvodi novi pojam – "grijani duhanski proizvod", u kojemu se duhan samo zagrijava, ali ne gori.

Cijeli tekst Jutarnjeg lista pročitajte OVDJE.

 

22. rujan 2024 11:57