StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSAVJETI POLICIJE

Sjećate se džeparošice koja je pokušala pokrasti muškarca u NP Krka? Evo kako spriječiti takve spodobe, sve ih je više

Piše VIJESTI SD
30. srpnja 2023. - 16:34

U Hrvatskoj sve više turista prijavljuje da su žrtve džepara, lopova koji im u gužvi kradu novčanike, mobitele, satove...

Kako smo već pisali, jednu je takvu džeparicu zaustavio muškarac na Slapovima Krke. Vidio je da se prikrada mlađem muškarcu i zavlači ruku u džep njegova ruksaka.

Išao je iza te žene koja je pokušala opljačkati muškarca, sve je snimao i upozorio je da to ne radi. Žena, navodna džeparica, pravila se luda, kao da to nisu njezina posla.

image

privatni album/tik tok

image

privatni album/tik tok

image

privatni album/tik tok

Muškarac koji je spriječio krađu uhvatio je ženu za majicu i nije ju puštao, ali ona se i dalje pravila da nije ništa učinila.

"Pokušala je otvoriti moj ruksak?", pitao je muškarac, na što mu je čovjek s kamerom odgovorio: "Da."

Pogledajte i video:

Žena koja je pokušala "opelješiti" stranca navodno je također strankinja, a na glavu je nabila šešir i naočale tako da je ni rođena majka ne može prepoznati. Na ruci ima tetovažu. U jednom trenutku uhvatila je stranca kojega je htjela opljačkati za ruku i malo se poklonila, valjda u stilu "oprosti mi...".

image

privatni album/tik tok

image

privatni album/tik tok

Ovo su slučaji iz splitske okolice:

► Policijski službenici I. Policijske postaje Split su dovršili kriminalističko istraživanje nad 20-godišnjom bugarskom državljankom, koju se sumnjiči da je 4. srpnja u Krešimirovoj ulici u Splitu otuđila novčanik iz ruksaka 55-godišnje hrvatske državljanke.

► U Trogiru, dok je razgledavao grad nepoznati počinitelj iz džepa hlača 71-godišnjeg državljanina Španjolske otuđio novčanik s dokumentima i novcem. Počinjena materijalna šteta se procjenjuje na oko 4 tisuće kuna. U tijeku su policijski izvidi. 

Jučer je dovršeno kriminalističko istraživanje nad tri državljanke BIH-a, 45-godišnjakinjom, 38-godišnjakinjom i 37-godišnjakinjom. Sumnjiče se da su 11. kolovoza, oko podne, u Splitu na Peristilu, državljanki Japana iz torbe obješene o rame otuđile novčanik sa dokumentima i novcem. Uzodgovarajuću kaznenu prijavu dovedene su u Državno odvjetništvo u Splitu.

► Dovršeno je kriminalističko istraživanje nad tri državljanke BIH-a, 45-godišnjakinjom, 38-godišnjakinjom i 37-godišnjakinjom. Sumnjiče se da su oko podne, u Splitu na Peristilu, državljanki Japana iz torbe obješene o rame otuđile novčanik sa dokumentima i novcem. Uz odgovarajuću kaznenu prijavu dovedene su u Državno odvjetništvo u Splitu.

Evo kako ‘operiraju‘

Hrvatska policija već je u nekoliko navrata zaprimila više dojava građana koji su oštećeni kaznenim djelima krađe. Građani su ostali bez svojih novčanika, novca, osobnih isprava, bankovnih kartica i mobitela. U većini slučajeva krađe su zabilježene tijekom vožnje u gradskim autobusima, ali i na stajalištima gradskih autobusa, na trgovima. Počinitelji su čak uspjeli i podignuti novac na bankomatu prije nego što je vlasnik prijavio krađu bankovne kartice.

Kako je vrijeme odmora ujedno i vrijeme kad se na brojnim mjestima okuplja veći broj građana, koji su uglavnom u žurbi ili su pak opušteni, počinitelji često upravo te situacije koriste za činjenje kaznenih djela.

Stoga policija upozorava sve građane na dodatni oprez, posebice na tržnicama, u sredstvima javnog prijevoza, trgovačkim centrima, za vrijeme javnih okupljanja i slično.

Podsjećamo, džepari uglavnom rade u skupinama – jedan odvlači pozornost, drugi zavlači ruku u džep ili torbicu, izvlači novčanik i predaje ga trećoj osobi, koja nestaje u gužvi.

Građanima savjetujemo:

► Novac i dokumente nikad ne ostavljajte bez nadzora, posebno pazite u gužvama.

► Obratite pažnju prati li vas netko, džepari najprije biraju žrtvu.

► Čuvajte se guranja, pretjerano ljubaznih ili pak agresivnih osoba, onih koji vam pomažu ili nameću razgovor.

► Novac i vrijedne predmete ne pokazujte drugim osobama, novac i dokumente nosite odvojeno.

► U kupnju ne nosite veću količinu novca – koristite bankovne kartice.

► Torbu držite zatvorenu i ispred sebe, u gužvi skinite ruksak i stavite ga ispred sebe.

► Torbu, novčanik, mobitel ili vrećice ne ostavljajte na blagajnama, policama ili u kabinama trgovina.

► Novčanik ne nosite u stražnjem džepu.

► Ako ste ipak postali žrtvom džepara, odmah pozovite policiju na telefon 192!

► Pretražite najbližu okolicu, a ako pronađete svoj novčanik ili drugi predmet, spremite ga u vrećicu te predajte policiji. Postoji mogućnost da budu otkriveni korisni tragovi koji će dovesti do počinitelja.

► Ujedno sve građane podsjećamo te savjetujemo: PIN nikada nemojte zapisivati na bankovnu karticu, držati ceduljice s ovim brojem u novčaniku ili na drugim lako dostupnim mjestima, jer će na ovaj način i nastala materijalna šteta biti znatno veća.

27. travanj 2024 16:01