StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetODLAZAK DR. GULINA

Preminuo vrhunski znanstvenik šibenskih korijena, bez njegova potpisa gradovi ne bi imali ključne simbole

Piše Šibenski.hr
25. prosinca 2023. - 11:38

Dr. Ante Gulin, dugogodišnji upravitelj Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, preminuo je u Zagrebu u 80. godini, javlja Slobodna Dalmacija

Rođen je 6. studenog 1944. u Innsbrucku u Austriji, u obitelji neraskidivih korijena iz šibenskog zaleđa. Klasičnu gimnaziju završio je u Splitu, a 1971. diplomirao je studij povijesti i arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Nakon završetka studija kratko je radio u Arhivu grada Zagreba (danas Državni arhiv u Zagrebu) kao arhivist, 1973. prelazi na Historijski institut JAZU (danas Odsjek za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu), u kojem će ostati do umirovljenja i u kojem će ostvariti čitav svoj znanstveni radni vijek.

Magistrirao je 1977. na Filozofskom fakultetu u Zadru koji je bio dio Sveučilišta u Splitu s temom "Srednjovjekovni pečati zagrebačkog kaptola i zagrebačkih biskupa", a na istom je fakultetu i doktorirao 1985. s disertacijom pod naslovom "Srednjovjekovna crkvena sfragistika u Hrvatskoj".

Od 1995. do umirovljenja 2011. bio je upravitelj HAZU-ova Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU u Zagrebu te uspješno rukovodio razvojem Odsjeka u jednu od vodećih povijesnih znanstvenih institucija u Hrvatskoj, kao i razvijanjem njegove međunarodne djelatnosti, pri čemu treba posebice istaknuti njegovu ulogu u pokretanju i rukovođenju zajedničkog hrvatsko-bugarskog istraživačkog projekta koji se i danas uspješno odvija.

Kao upravitelj Odsjeka rukovodio je i njegovom uspješnom izdavačkom djelatnošću (časopis Zbornik Odsjeka za povijesne znanosti Zavoda za povijesne i društvene znanosti HAZU, serije Rasprave iz hrvatske kulturne prošlosti, Akademijine serije Monumenta historiam Slavorum Meridionalium spectantia i Starine HAZU te različitih povremenih izdanja priređenih u Odsjeku).

Kao znanstvenik posebice se bavio hrvatskom kulturnom poviješću u srednjom vijeku, naročito pomoćnim povijesnim znanostima sfragistikom i heraldikom te poviješću srednjovjekovnih kaptola kao ustanova javne vjere na čitavom prostoru hrvatskih zemalja od Istre do Dubrovnika i Slavonije, o kojima je objavio preko trideset radova i više monografija.

Sfragistiku je predavao i na nekoliko poslijediplomskih studija, a bio je i član Povjerenstva Ministarstva pravosuđa i uprave u postupcima odobravanja grbova i zastava hrvatskih gradova i općina.

Nakon umirovljenja 2011. nastavio se aktivno baviti znanošću te i dalje surađivao s Odsjekom za povijesne znanosti na provedbi i formuliranju različitih zadataka i aktivnosti. Akademija mu je 2011. dodijelila i status zaslužnog znanstvenika.

Sprovod dr. Gulina bit će na zagrebačkom Mirogoju u petak, 29. prosinca, u 11.40 sati, piše Slobodna Dalmacija

image

Dr. Ante Gulin

Privatni album
04. svibanj 2024 15:27