StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetda su izbori danas

Predizborna anketa: evo kako prolaze stranke u našoj izbornoj jedinici, jedan podatak je vrlo važan

Piše K. G.
9. travnja 2024. - 08:15

HRT je objavio rezultate posljednje ankete uoči parlamentarnih izbora 17. travnja. Da su izbori danas, u našoj izbornoj jedinici HDZ i partneri dobili bi osam mandata, koalicija Rijeke pravde okupljena oko SDP imala bi četiri mandata.

Još samo dvije liste prešle bi izborni prag. To su Most i Domovinski pokret koji bi imali po jednog saborskog zastupnika.

Zanimljivo, neodlučnih je još uvijek čak 14 posto birača

HRejting za 9. i 10. izbornu jedinicu proveden je između 3. i 5. travnja na uzorku od 600 ispitanika u svakoj izbornoj jedinici. Najveća pogreška iznosi +/- 3.9%.

Deveta i deseta izborna jedinica obuhvaćaju jug Hrvatske, odnosno četiri dalmatinske županije. Riječ je o Zadarskoj, Šibensko-kninskoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Važno je napomenuti kako je ključna riječ u ovim anketama "raspoloženje javnosti". Dakle, ono što birači misle o strankama i koalicijama u trenutku provođenja ankete, a ne kakav će biti rezultat u srijedu 17. travnja nakon zatvaranja birališta.

Iz te perspektive, birači izborne jedinice koja obuhvaća dijelove Zadarske i Splitsko-dalmatinske te cijelu Šibensko-kninsku županiju misle da bi od čak 18 lista koje se ondje natječu, samo četiri trebale biti u Hrvatskom saboru.

HDZ s partnerima 37.8% - 8 mandata

SDP-ova koalicija Rijeke pravde 18.1% - 4 mandata

Most 8% - 1 mandat

Domovinski pokret i partneri 6.1% - 2 mandat

Postoje u 9. izbornoj jedinici još tri opcije koje su ispod izbornog praga, ali ih se zbog velike statističke pogreške ankete ne može unaprijed otpisati. To je ponajprije Možemo s 4% potpore.

Jako mala šansa, ali ipak šansa za dobiti mandat, smiješi se i Ričardu nezavisnom s 2.7% te Umirovljenicima zajedno s 2.1%.

Pogotovo ako se zna da je i udio neodlučnih velik. Iznosi 14% devet dana prije izbora.

29. svibanj 2024 04:02