StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDVIJE DOZE SPAŠAVAJU

Povjesničar demantira zamjenika Klinike Dr. Fran Mihaljević: ‘Jedna doza nije dovoljna, moj je otac nakon prvog cijepljenja preminuo u bolnici!‘

Piše Zoran Šagolj/SD
3. svibnja 2021. - 15:58

Gostujući proteklog vikenda u Dnevniku Nove TV, zamjenik ravnateljice Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" dr. Zoran Barušić izjavio je kako nitko od bolesnika koji su s infekcijom COVID-a 19 završili u toj ustanovi, a prethodno su bili cijepljeni barem jednom dozom cjepiva, "nije završio s potrebom intenzivnijeg liječenja, nitko nije završio na respiratoru".

– Ako govorimo o trećem valu, o onome svemu što je prethodilo nakon početka procesa cijepljenja u Republici Hrvatskoj, bilo je bolesnika koji su primljeni u Kliniku, a koji su primili jednu dozu cjepiva. Ti su bolesnici imali blažu kliničku sliku, nitko od njih nije imao potrebu za intenzivnijim liječenjem, nitko nije završio na respiratoru. Do ovog trenutka u bolnici nismo imali bolesnika koji su primili dvije doze cjepiva – komentirao je drugi čovjek vodeće hrvatske klinike za infektivne bolesti.

Ove njegove riječi, međutim, ostavile su u čudu i nevjerici obitelj pokojnog Mate Arčabića iz Zagreba. Prvu dozu AstraZenece primio je u veljači, da bi se pet tjedana poslije, točnije početkom travnja, zarazio opakim virusom. U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" hospitaliziran je početkom travnja s povišenom temperaturom i kašljem. Situacija se ubrzo počela pogoršavati, završio je na intenzivnoj njezi i priključili su ga na respirator. Unatoč svim nastojanjima liječnika i ostalog osoblja bolnice, životnu bitku izgubio je u noćnim satima 13. travnja.

Pogrešna poruka

Sin pokojnog Mate, Goran Arčabić, inače poznati zagrebački povjesničar, kaže:

– Ja jednostavno nisam mogao prijeći preko izjave dr. Barušića, jer ona nije istinita. Moj otac cijepio se 24. veljače prvom dozom cjepiva AstraZeneca. Početkom travnja obolio je od COVID-a 19. U Klinici "Dr. Fran Mihaljević" hospitaliziran je 6. travnja zbog "respiratorne insuficijencije uzrokovane COVID-19 infekcijom", što je navod iz otpusnog pisma. Na respirator je stavljen 8. travnja. Unatoč naporima zaposlenika Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju, moj je otac preminuo u večernjim satima 13. travnja. Znači, prethodno je bio cijepljen jednom dozom Astre i završilo je najgorim ishodom.

Dodaje da je i sam zagovornik cijepljenja. Obiteljskom liječniku prijavio se za cijepljenje još u siječnju i čeka svoj red, a u međuvremenu je prebolio COVID-19. Njegov je motiv za javni istup sljedeći:

– Da ne bi bilo nesporazuma, smatram da su liječnici i medicinske sestre Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju Klinike "Dr. Fran Mihaljević" učinili sve što je bilo u njihovoj moći da izliječe mojeg oca. Pokazali su ljudski odnos u komunikaciji s obitelji tijekom očeva liječenja, a i u načinu na koji su nas obavijestili o smrtnom ishodu. Na tome sam im osobito zahvalan. Ja samo želim reagirati na netočnu izjavu dr. Barušića kojom on, po mojem mišljenju, šalje pogrešnu poruku javnosti. Zbog te izjave osobe cijepljene jednom dozom cjepiva mogle bi pomisliti da su zaštićene od teških oblika COVID-a 19 i odlučiti da ne prime drugu dozu. Slučaj mojeg oca pokazuje da jedna doza cjepiva ne štiti od teškog oblika bolesti i od fatalnog ishoda.

– Smatram da bi drugi čovjek ravnateljstva vodeće bolnice za zarazne bolesti u RH trebao javnosti prenositi točne i provjerene informacije, utemeljene na znanstvenoj literaturi i na kliničkoj praksi – još poručuje Goran Arčabić.

Suprotan efekt

Njegov strah da bi ovakvi komentari zdravstvenih autoriteta mogli imati posve suprotan efekt, odnosno na neki način odgovoriti ljude od drugog kruga cijepljenja, potvrđuju u ponedjeljak objavljeni podaci New York Timesa, a koje su prenijeli mnogi mediji u svijetu. Po njima, oko pet milijuna Amerikanaca nije se pojavilo primiti drugu dozu cjepiva nakon što su jednom cijepljeni Pfizerom ili Modernom. Kad se preračuna, to je čak oko osam posto do sada cijepljenih.

I dok se pretpostavlja da bi se razlozi mogli kriti u tome da neki nisu imali vremena ili jednostavno nisu dobili slobodno na poslu, Angela Ramusen sa Sveučilišta Saskatchewan u Kanadi u razgovoru za Deutsche Welle upozorila je na mnogo opasniji scenarij:

– Neki misle da je dovoljna jedna doza ili ne žele ponavljanje mogućih reakcija na cjepivo.

Kako je u javnost izišao očito netočan podatak da nitko od prethodno cijepljenih barem jednom dozom cjepiva nije završio na intenzivnoj i na respiratoru, a ne još i preminuo, željeli smo razgovarati s dr. Barušićem. Također smo željeli čuti mogu li ovakve izjave utjecati na to da građani odustanu od druge doze cjepiva. Zvali smo njegov ured, poslije smo poslali i e-mail s detaljima slučaja pokojnog Mate Arčabića, ali do zaključenja ovog izdanja nismo dobili nikakav odgovor.

19. travanj 2024 10:19